عبدالحسن مقتدایی در نشست خبری با موضوع پدیده ریزگردها که امروز(25 بهمن ماه) در استانداری خوزستان برگزار شد، اظهار کرد: اگر تصمیمی در زمینه مهار ریزگردها یا کاهش تاثیرات آن اتخاذ شود ولی اعتبار کافی برای آن تامین نشود، عملا کاری انجام نشده است. هر کس میتواند با دادههای خود بهترین داستانها را ترتیب دهد اما ما طالب اینگونه کارها نیستیم.
تدبیر24: عبدالحسن مقتدایی در نشست خبری با موضوع پدیده ریزگردها که امروز(25 بهمن ماه) در استانداری خوزستان برگزار شد، اظهار کرد: اگر تصمیمی در زمینه مهار ریزگردها یا کاهش تاثیرات آن اتخاذ شود ولی اعتبار کافی برای آن تامین نشود، عملا کاری انجام نشده است. هر کس میتواند با دادههای خود بهترین داستانها را ترتیب دهد اما ما طالب اینگونه کارها نیستیم.
هر کسی از نگاه خود گردوخاک خوزستان را میبیند
وی افزود: در خصوص پدیده گردوخاک در روزهای اخیر هر کسی از نگاه خود مساله را مورد ارزیابی قرار داده؛ از نگاه برخی، بهداشت مردم اولویت اول بوده و برخی نیز دنبال این بودند که گناه را به گردن کسی بیندازند. اما در انتهای همه این تعارضها این مساله اهمیت دارد که باید با خردجمعی برای رفع این مساله کاری انجام شود. مدیریت کلان باید تجاربی از مدیریت بحران هم داشته باشد تا بتواند به همه جوانب پاسخ دهد.
استاندار خوزستان گفت: اگر بحث رساندن امکانات به مردم در این شرایط باشد، استقبال میکنیم ولی اگر مسئولان بخواهند به استان بیایند و باز همان حرفها گفته شود، کاری نمیتوان از پیش برد. هر بزرگی که بخواهد وارد استان شود، اگر دلیل آمدن وی بحث ابراز همدردی و همراهی باشد، مرا را از انجام هرگونه اقدامی ساقط میکند و اگر بخواهد فقط اوضاع را ببیند و با مردم همراهی کند، باید گفت که ما استاد این کار هستیم.
مقتدایی اظهار کرد: آیا آمدن خانم ابتکار به خوزستان به این معناست که از فردا قرار است شنهای روان تثبیت شود یا میخواهد سد کرخه را برای آبگیری تالابها باز کند؟ ما باید به گونهای عمل کنیم که درد و رنج مردم را کاهش دهیم. هنر مدیریت در آن است که مشکلات را با برنامههای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت حل کند. دولتها با هر گرایش و سیاستی نیز اگر تعهدی دارند، باید به آن عمل کنند.
وی افزود: رفاه، امنیت و امور مردم چیزی نیست که به این دولت و آن دولت نسبت داده شود. اکنون مشکل روی زمین مانده است و باید راهکار عملی در این زمینه ارائه کرد.
استاندار خوزستان عنوان کرد: بعضی وقتها اظهارنظرهایی درباره مالچپاشی و این گونه طرحها میشود که لازم است بدانید که مالچپاشی بر روی شنزار و با اندکی رطوبت صورت گیرد، البته با فراهم بودن شرایط محیطی، بحث اعتبار آن به میان میآید که باید تامین شود. اقدامات در این زمینه باید به صورت کارشناسی صورت بگیرد.
مقتدایی خاطرنشان کرد: در یک دوره، دولتمردی تصویب میکند که برای استخراج نفت از مخازن مشترک باید هور خشک شود؛ در این صورت اگر اقدام انجام شود تبعاتی در پی خواهد داشت و اگر انجام نشود، شرایطی مشابه مساله استخراج نفت از مخازن مشترک توسط قطر برای کشور ما پیش میآید که عراق از مخازن مشترک برداشت نفت را انجام میدهد ولی کشور ما این اقدام را به دلیل تبعات خشک کردن تالاب انجام نمیدهد.
وی ادامه داد: اکنون در عراق اولویت اولشان گردوخاک نیست بلکه حفظ سرزمینشان است. اما آنچه که در کشور ما اهمیت دارد ارائه راهکار موقت و عملی، صیانت از مردم و ماندگاری آنها در استان است. با جمع شدن دور هم کاری از پیش نمیبریم. انتظار ما این است که معترضان، یقه کارشناسان را در این زمینه بگیرند. اگر این اعتراضها در جهت دیگری از جمله سخنرانی و ارائه مقاله به صورت کارشناسی پیش رود بهتر است.
استاندار خوزستان درباره سفر خانم ابتکار به استان خوزستان و حرف و حدیثهایی که درباره لغو پرواز وی به دلیل شدت گردوغبار به وجود آمد، گفت: پروازی در کار نبوده که لغو شود، من از خانم ابتکار خواستم که به استان سفر نکند. چون با این وقت کم، کاری انجام نخواهد شد. اگر قرار باشد مسئولان برای بررسی و تصمیمگیری در این زمینه به استان خوزستان سفر کنند، باید با دست پر به استان بیایند.
به گزارش خبرنگار ایسنا، در ادامه نشست، خبرنگاران سوالات خود را مرتبط با موضوع جلسه بیان کردند و که استاندار به این پرسشها، پاسخ داد.
اگر تجمعی شکل بگیرد موظفیم پاسخ مردم را بدهیم
مقتدایی درباره تجمعهای اعتراضآمیز مردم در این روزها، گفت: تجمعهایی که در اعتراض به گردوخاک در روزهای قبل صورت گرفته و همچنین تجمعی که امروز مقابل درب استانداری انجام شده، غیرقانونی و بدون مجوز رسمی بوده است. البته باید گفت که ما باید پاسخگوی مطالبات مردم باشیم و اگر تجمعی شکل بگیرد موظفیم پاسخ مردم را بدهیم.
وی ادامه داد: اگر یک تشکل مردمنهاد یا تحت عنوان دیگری مجوز رسمی برای تجمع اخذ نکند، قطعا تبعات آن به عهده افرادی است که این تجمعها را راهبری میکنند. البته گاهی این تجمعها مردمی است ولی عدهای در لابهلای این جمعیت هستند که اگر بخواهند از تجمعهای مردمی بهرهبرداری کنند با آنها تعارفی نداریم.
استاندار خوزستان گفت: ما در مقابل مردم مسئول هستیم و قطعا 90 درصد این تجمعکنندگان مردم هستند. البته ناگفته نماند که برخی شعارها در این تجمعها هیچگونه ارتباطی با موضوع تجمع ندارد. بنابراین ضرورت دارد برای برپایی هرگونه تجمعی، فردی یا تشکلی مراجعه و مجوز را دریافت کند اما بدانید کسانی که موجب تحریک مردم در این زمینه میشوند را از مردم تفکیک میکنیم.
مقتدایی به عدم استفاده خود از ماسک در روزهای گردوخاک در میان مردم اشاره کرد و گفت: در روز راهپیمایی 22 بهمن از وزیر بهداشت خواستم که وی هم ماسک نزند تا عمق فاجعه را احساس کند، اما خود برای عدم استفاده از ماسک دلیل دارم. اگر فردی نتواند ماسک تهیه و استفاده کند، تفاوتی میان خود و این فرد در نظر نمیگیرم و با او همراهی میکنم.
گرد و خاک غافلگیرمان کرد
وی افزود: پدیدهای که در روزهای اخیر با آن مواجه شدیم کاملا غافلگیرانه بود لذا برای انجام اقدامات اساسی در این زمینه سه کمیته با مسئولیت سه تن از معاونان تشکیل شد. کمیته اطلاعرسانی با مسئولیت معاون سیاسی اجتماعی تشکیل شد و دستگاههای ذیربط باید از طریق این کمیته موارد لازم را در این شرایط به مردم اطلاعرسانی کنند. البته به لحاظ گستردگی واقعه، نواقصی هم در بحث اطلاعرسانی وجود داشت.
وی ادامه داد: کمیته آموزش همگانی با مسئولیت معاون مدیریت و توسعه منابع انسانی، وظیفه پوشش آموزشهای همگانی از طریق ادارات، صدا و سیما و روشهای مختلف را برعهده دارد و کمیته امدادرسانی نیز با حضور معاون عمرانی در این زمینه فعال است.
استاندار خوزستان همچنین درباره نحوه عمل به تعهدات توسط برخی مجموعهها درباره جلوگیری از گسترش پدیده ریزگردها در استان گفت: قرار شد در 6 ماه گذشته رهاسازی آب به برخی حوضچههای تالاب هورالعظیم به میزان 2.5 مترمکعب در ثانیه توسط شرکت نفت صورت بگیرد که این اقدام در حال انجام است اما به کندی پیش میرود.
مقتدایی اظهار کرد: تیمی که قرار بود به همراه دکتر ابتکار به استان سفر کند، اکنون تکمیل شده و نمایندگانی از مجموعههایی چون نفت و هواشناسی نیز در این تیم حضور دارند. قرار گرفتن و لمس موضوع از نزدیک خوب است اما قرار گرفتن در این شرایط و سپس رفتن به مرکز برای تصمیمگیری درباره استان خوزستان کاری از پیش نمیبرد. قرار بود معاون اول رییس جمهور نیز به استان سفر کند اما درخواست کردم بندهای ارائه شده به عنوان پیشنهاد به هیات دولت را به تصویب برسانند سپس به خوزستان سفر کنند تا التیامی برای درد مردم خوزستان باشد.
تیم تخصصی باید در خوزستان تشکیل شود
استاندار خوزستان حل معضل ریزگردها را جزو مصوباتی دانست که به هیات دولت رفته است، لذا در این زمینه گفت: اگر قرار باشد بررسیهایی در این باره صورت بگیرد باید تیم تخصصی در استان شکل بگیرد و اعتبارات نیز به استان داده شود.
دستگاههای نظارتی در خصوص سد گتوند رسیدگی کنند
وی درباره وضعیت سد گتوند و تبعات آن در استان گفت: این از اختیارات من نیست که سد گتوند را ببندم. دستگاههای اجرایی و قوه قضاییه در این زمینه باید تصمیمگیری کنند اما این موضوع از فوریتهای کار ما خواهد بود. دستگاههای نظارتی و بازرسی باید به کار گذشتگان در خصوص سد گتوند رسیدگی کنند. در حال حاضر یک هیات دانشگاهی تلفیقی از دانشگاههای استان و مرکز برای بررسی این موضوع تشکیل شده و قرار است یک مشاور خارجی نیز برای بررسی در اختیار گرفته شود تا آخرین نقطهنظرات برای حل این مشکل ارائه شود.
مقتدایی درباره اظهارنظر برخی خبرنگاران در خصوص اینکه بعضی بیمارستانها از بیماران تنفسی در این روزهای اخیر هزینه دریافت کردهاند، گفت: بیمارستانها از ورود بیمار تا پایان درمان، حق دریافت هزینه از آنها را ندارند. تامین هزینههای درمان بیماران تنفسی ناشی از پدیده گردوخاک در استان خوزستان بر عهده وزارت بهداشت است.
وی درباره مرکز تحقیقاتی ریزگردها در خوزستان گفت: در دوره قبل این مرکز ایجاد شده که لازم است درباره نحوه فعالیت و نتایجی که در خصوص پدیده ریزگردها در استان خوزستان بدست آورده است، از خانم ابتکار سوال کرد. همچنین درباره اجرای طرح بارور کردن ابرها نیز اگر امکان تحقق وجود داشت، قطعا در استان به اجرا در میآمد. البته طرح بارور کردن ابرها نیز از پیشنهاداتی بود که به دولت دادیم.
برای حفر چاه نفت نباید هور خشک شود
استاندار خوزستان درباره خشک شدن تالاب هورالعظیم برای اجرای عملیات حفر چاههای نفتی گفت: حفر چاههای نفت الزاما نمیتواند منوط به خشک کردن تالاب باشد. دیدگاه مدیریتی وزارت نفت اکنون این است که هور نباید خشک شود. در دوره قبلی، فردی تصمیم گرفته که تالاب برای این عملیات خشک شود اما در این دوره وزیر نفت معتقد است که میتوان با رهاسازی مقداری آب هم این عملیات را انجام داد.
بالاخره منبع گرد و خاک در کجاست؟
استاندار در خصوص منبع گردوخاک اخیر استان خوزستان گفت: منبع خارجی این گردوخاک همچنان استمرار دارد ولی کاهش 46 درصدی بارندگی و همچنین اراضی کشاورزی که شخم زده شدهاند اما زراعتی در آن صورت نگرفته نیز مزید بر علت شده است و وزش هر بادی موجب وقوع گرد و خاک میشود. در یک کلام، منبع این گرد و خاکها به طور غالب، خارجی بوده و منبع داخلی نیز مزید بر آن شده است.
مقتدایی ادامه داد: مطالعات گذشته در زمینه مهار ریزگردها را کنار نمیزنیم؛ خانم ابتکار با گروه علمی و تخصصی خود برای بررسی بیشتر و ارایه راهکارهای لازم باید به استان سفر کند چون تعیین ساختار و اعتبار در مرکز برای استان خوزستان را نمیپذیرم و این پول و ساختار باید در استان صورت بگیرد. آمدن وزیر بهداشت هم به استان خوزستان باید به یک میزگرد یا نشست تخصصی همراه با اتخاذ تصمیمات لازم در مرکز ختم شود.
استاندار خوزستان درباره تعطیلی مدارس به دلیل وقوع گردوخاک در استان و امکان تحقق وعده ارتقای 10 پلهای رتبه آموزش و پرورش خوزستان در کشور گفت: زمانی که در هرمزگان بودیم رتبه آموزش و پرورش این استان را از 27 به 3 رساندیم. در استان خوزستان با یک مصیبت جدید مواجه شدیم که اگر این تعطیلیها نبود میتوانستیم برنامهریزی لازم برای ارتقاء را اجرا کنیم. اما وقوع این پدیده و تعطیلیهای بدنبال آن، قطعا بهانهای برای ما نخواهد بود، لذا یکی از اقدامات در استان برای تحقق این موضوع این بود که یک مشاور ملی در اختیار گرفتیم تا موضوعات بررسی شود. به هر حال ما به دنبال راهکارهای عملی برای تحقق موضوع هستیم.
مقتدایی درباره احتمال وجود فلزات سنگین در گردوخاک خوزستان گفت: در این شرایط همه چیز احتمال دارد و چیزی را رد نمیکنم، اما نمیخواهیم جامعه دچار التهاب شود.
وی افزود: کسانی که در این زمینه تحقیقاتی انجام دادهاند و به نتایجی رسیدهاند وظیفه دارند تحقیقات خود را در اختیار مراکز مربوطه قرار دهند و اگر چیزی مشخص شود وظیفه دستگاهها این است که پیگیر مساله شوند. در خصوص اطلاعرسانی شفاف به مردم در این زمینه نیز با شما همنظرم و معتقدم نباید به مردم اطلاعات غلط بدهیم.
استاندار خوزستان در پایان از جامعه خبری و اصحاب رسانه خواست در سفر معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور به خوزستان، نشستی با دکتر ابتکار داشته باشند و موضوعات را به صورت اساسی پیگیری کنند.
به گزارش خبرنگار ایسنا؛ به دنبال وقوع گرد و خاک روزهای گذشته در استان خوزستان و مطالبه مردم برای حل مشکلات ناشی از آن، امروز نیز جمعی از شهروندان مقابل استانداری خوزستان تجمع کرده و حل مشکل به صورت اساسی را از مسئولان خواستار شدند.