ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
سه‌شنبه ۳۱ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 22
کد خبر: ۴۷۴۲۲
تاریخ انتشار: ۰۲ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۲:۵۱

قیمت پراید صادراتی چقدر است؟

در شرایطی که این روزها مشتریان ایرانی دل خوشی از قیمت خودروهای داخلی ندارند، خبر می‌رسد «پراید» در بازارهای صادراتی ارزان‌تر به فروش می‌رسد. آن‌طور که احمد نعمت بخش، دبیر انجمن خودروسازان می‌گوید، پراید در حال حاضر قیمتی حدود پنج هزار دلار در بازار عراق دارد و نسبت به بازار ایران، ارزان‌تر است.
تدبیر24:  در ادامه این گزارش می‌خوانید: با توجه به این گفته نعمت بخش و با در نظر گرفتن نرخ سه هزار و ۴۰۰ تومان برای «دلار»، پراید به‌عنوان ارزان‌ترین خودروی ایران، در حال حاضر قیمتی برابر با ۱۷ میلیون تومان در بازار عراق دارد. این در حالی است که ایرانی‌ها برای خرید ارزان‌ترین پراید، باید حدود ۲۰ میلیون تومان پول بپردازند؛ بنابراین پراید صادراتی حداقل سه میلیون تومان ارزان‌تر است.
 
البته آن‌طور که دبیر انجمن خودروسازان می‌گوید، پراید صادراتی به عراق، برخی امکانات و آپشن‌های پراید عرضه شده در ایران را ندارد و یکی از دلایل ارزان‌تر بودنش به این موضوع مربوط می‌شود.
 
به گفته وی، همچنین پراید صادراتی به عراق، از برخی هزینه‌ها مانند مالیات بر ارزش افزوده نیز معاف است و طبیعی است که قیمت آن در مقایسه با پراید عرضه شده در ایران، کمتر باشد. دبیر انجمن خودروسازان همچنین این را هم می‌گوید که در حال حاضر صادرات پراید سود بیشتری نسبت به عرضه این خودرو در بازار داخل دارد.
 
گفته‌های نعمت بخش در شرایطی است که در حال حاضر خودروسازان ایرانی حال و روز خوشی در صادرات ندارند و بازار اصلی آنها نیز عراق است، آن هم با رقمی نه چندان قابل قبول.
بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: