تدبیر24 : داوود میرباقری که سریال «دندون طلا» را برای شبکه نمایش خانگی میسازد، با انتقاد از وضعیت این روزهای تلویزیون تصریح کرد که یکی از دلایل گرایش مردم به شبکههای ماهوارهای این است که آنچه در سلیقه آنهاست عرضه نمیشود.
کارگردان سریالهای «مختارنامه» و «امام علی (ع)»، در عین حال ساخت سریال «سلمان فارسی» در تلویزیون را یکی از آرزوهای خود عنوان کرد.
نشست سریال «دندون طلا» که برای پخش از شبکه نمایش خانگی ساخته میشود، عصر روز سهشنبه - 30 تیر ماه - با حضور داود میرباقری (کارگردان)، مهران برومند (تهیهکننده)، مهدی فخیمزاده، حامد بهداد، ستاره اسکندری و حمیدرضا آذرنگ (بازیگران) برگزار شد.
*** «دندون طلا» هنوز کهنه نشده
در ابتدای این نشست داوود میرباقری در پاسخ به پرسشی دربارهی دلایل ساخت مینیسریال «دندون طلا» که 15 سال قبل تئاتر آن را کارگردانی کرده بود، توضیح داد: 15 سال قبل نزدیک به چهار ماه (حدود 120 اجرا) برای «دندون طلا» رفتیم، ولی در شرایطی مجبور شدیم اجراها را تمام کنیم که هنوز نمایش خیلی مشتاق داشت و تماشاگر زیادی علاقهمند بودند که آن را ببینند ولی نتوانستیم کار را ادامه دهیم.
در سالهایی که من درگیر ساخت «مختارنامه» بودم، همیشه از من میپرسیدند که «دندون طلا» دیگر اجرا نمیشود که در نهایت تصمیم گرفتم در فرصتی که پیش میآید این کار و برخی دیگر از نمایشهایم را ثبت تصویری کنم تا امکان تماشای آن برای جماعت بیشتری فراهم شد.
میرباقری گفت که برایش هنوز «دندون طلا» کهنه نشده است و فکر میکند این مینی سریال جاذبههای زیادی برای تماشاگران داشته باشد.
این کارگردان در پاسخ به این پرسش که آیا در مینیسریال «دندون طلا» از همان تیم اجرای تئاتر استفاده شده است، توضیح داد: بخشی از دوستانی که در تئاتر همکاری داشتند، در این مینیسریال هم هستند. وقتی تصمیم میگیرید کاری را تولید کنید با توجه به ارتباطهایی که حاصل شده و تجربههایی که به دست میآید، تیم را میچینید. من بعد از «مختارنامه» ارادت خاصی به آقای فخیمزاده پیدا کردم و تجربهی مختار برایم خیلی لذتبخش بود و فکر کردم هر کاری تولید کنم از حضور ایشان استفاده میکنم. ایشان هم لطف دارند و در «دندون طلا» مثل روزهای همکاری در «مختارنامه» از حضور ایشان لذت بردم. برای من همکاری با دیگر دوستان هم مغتنم بود. از جمله همکاری با خانم اسکندری که خیلی نقش دشواری هم داشتند.
*** توزیع «دندون طلا» از 12 مرداد
مهران برومند، تهیهکننده سریال «دندون طلا» هم در ادامه صحبتهای میرباقری گفت: به ثبت رساندن آثار نمایشی موفقی که پیش از این آقای میرباقری در صحنه تئاتر کارگردانی کرده بودند، جزو استراتژیهای ایشان بود که قرار بود در زمان دیگری انجام شود، وقتی ساخت پروژه «ماه تی تی» عقب افتاد، ایشان تصمیم گرفتند «دندون طلا» را بسازند.
او ادامه داد: وقتی کار متعلق به آقای میرباقری باشد هر کدام گوشهای از کار را میگیریم. در «دندون طلا» گروه همدل و رفیقی داشتیم و کار کاملا با عشق ساخته شد. منبع الهام گروه آقای میرباقری بود و همه با عشق در کنار ایشام کار میکردند.
او توضیح داد: در نهایت «دندون طلا» در قالب 9 قسمت تدوین شد و احتمالا یک قسمت هم پشتصحنه برای افرادی که روند فیلمسازی برایشان جالب است، منتشر میشود.
برومند اعلام کرد: اولین قسمت مینیسریال «دندون طلا» از 12 مرداد ماه (دوشنبه) پخش میشود و چون سیستم توزیع ما امکان اشباع بازار را طی یک هفته ندارد، هر 10 روز یکبار یک قسمت بیرون میآید و قسمت پایانی هم همزمان بعد از عاشورا عرضه خواهد شد.
*** میرباقری در آرزوی ساخت سلامان فارسی
در نشست سریال «دندون طلا» داود میرباقری با این پرسش خبرنگار ایسنا مواجه شد که آیا شرایط حال حاضر تلویزیون به لحاظ مالی و مدیریتی او را به سمت تولید سریال در شبکه نمایش خانگی کشانده و اینکه قصد ندارد در نهایت سریال تاریخی «سلمان فارسی» که از سالها پیش صحبت از تولید آن بود را به سرانجام برساند؟ گفت: آرزویم این است که روزی با تلویزیون «سلمان فارسی» را بسازم. سلمان در اصل پروژهای است که برای خودم تبدیل به یک باور شده است. اما مشکلاتی که تلویزیون دارد و خصوصا مشکلات مالی باعث شده که دوستان نتوانند پروژه سلمان را راهاندازی کنند. بنابراین منتظرم ببینم چه زمانی شرایط تولید فراهم میشود. به هر حال متن آماده است و هر زمان امکان تولید سلمان باشد، آن را کارگردانی خواهم کرد.
او در ادامه دربارهی کار در شبکه نمایش خانگی گفت: شبکه نمایش خانگی با «شاهگوش» برای من یک تجربه بود. این حوزه اگر درست بهرهبرداری شود پتناسیل خوبی دارد و میتواند شبکهی بسیار تاثیرگذاری باشد. من در دورهی تجربه «شاهگوش» به همه دوستان توصیه کردم که واقعا با شبکه نمایش خانگی جدی برخورد کنید و نگاهمان را به این شبکه عمیقتر کنیم. شبکه نمایش خانگی فرصت فوقالعادهای برای هنرمندان است که بدون واسطه با مردم در ارتباط باشند؛ البته نمیتوان گفت هیچ واسطهای نیست چرا که ما تحت یکسری قوانین کارها را تولید میکنیم ولی به هر حال مشکلات کمتر است. از طرفی جاذبههای بیشتری هم دارد. در سینما شما سختتر میتوانید قضاوت کنید که چقدر کارتان مورد استقبال تماشاگر قرار گرفته است. در تلویزیون این ارتباط ضعیفتر هم هست و نتایج نظرسنجی دربارهی سریالها از طرف خود مرکز آمار صدا و سیما اعلام میشود که ما نظارت چندانی روی آن نداریم. ولی در شبکه نمایش خانگی ما بلافاصله متوجه میشویم که کار چقدر تاثیرگذار بوده است. این قضیه برای کسی که کار میکنند جذاب است. شبکه نمایش خانگی در اصل به لحاظ رقابتی حوزه خاصتری است.
میرباقری بر لزوم بالا بردن کیفیت کارها در شبکه نمایش خانگی تاکید کرد و گفت: فکر میکنم اگر تولیدات شبکه نمایش خانگی را تبدیل به کارهای فرهنگی کنیم و کارهای با کیفیتتری عرضه کنیم، اوضاع بهتر هم میشود. کارهایی که زحمت بیشتری برایشان کشیده میشوند برای مردم قابل تشخیص هستند.
او با اشاره به روند تولید سریال «مختارنامه» و بازخوردی که از پخش این سریال در تلویزیون گرفته است، یادآور شد: برای ساخت «مختارنامه» 8، 9 سال وقت گذاشتیم اما هنوز جمعبندی متمرکزی ندارم که کار چه اندازه موفق بوده است. در گزارشهایی که به دستمان رسیده، نظر مردم هنوز کامل مشخص نیست؛ این در حالی است که وقتی کاری را عرضه میکنیم، همه تلاشمان را میکنیم که نفس تماشاگر به ما انگیزه بدهد.
داود میرباقری بار دیگر تاکید کرد که کارگردانان فعال در شبکه نمایش خانگی، این حوزه را جدی بگیرند.
*** تنوع سلیقهها در تلویزیون، انگیزهها را کم میکند
او با اشاره به وضعیت کار در تلویزیون توضیح داد: تنوع سلیقهها در تولید کارها در تلویزیون حاکم است که انگیزهها را کم میکند. وقتی قرار است کاری در تلویزیون تولید شود، مشکلات خیلی بیشتر است چراکه جمعیت زیادی در آن دخالت میکنند و در نهایت میبینیم کاری پخش میشود که همه سلیقهها جز سلیقه کارگردان بر آن حاکم بوده است.
*** تلویزیون به شدت تابع سیاستهای مدیرانش است
مهدی فخیمزاده بازیگر سریال «دندون طلا» هم در ادامه صحبتهای داود میرباقری دربارهی کار در شبکه نمایش خانگی اظهار کرد: در حال حاضر وضعیت سینما شرایط خاصی را طی میکند که این مساله در فیلم «رستاخیز» به اوج خود رسید. معضل اساسی این است که باید چه ساخت و چه کسی باید نظر باید بدهد. گروهی پروانه ساخت میدهند و گروه دیگری لغو میکنند. یک مشکل دیگر پروانه نمایش است که وقتی یک فیلم را میسازید گاه یک سال برای دریافت مجوز اکران آن زمان نیاز است.
او ادامه داد: تلویزیون هم به شدت تابع سیاستهای مدیری است که آنجا حضور دارد، در نتیجه همیشه کار کردن با تلویزیون دولتی و رسمی کار سختی است. چرا که مدام مورد سوال قرار میگیرید و یک قانون کامل وجود ندارد که همه به آن عمل کنند. یک مدیر به واسطهی شجاعت و سابقه بیشتری که دارد مجوز ساخت برخی کارها را میدهد و مدیری دیگر نظر دیگری را اعمال میکند. به نظر من این مشکل حل نمیشود مگر با راهاندازی تلویزیون خصوصی که آن هم به لحاظ قانونی مشکل دارد.
مهدی فخیمزاده در ادامه صحبتهایش تصریح کرد: تلویزیون برایش سخت است به این همه کارمند پول بدهد و بودجهی زیادی هم نیاز دارد و در نهایت هم نمیتواند همه سلایق را پوشش دهد ولی یک شبکه خصوصی با یک دهم این آدمها میتواند چرخانده شود.
*** شروع بد شبکه نمایش خانگی
این کارگردان و بازیگر با اشاره به روندی که شبکه نمایش خانگی در ایران طی کرده است، یادآور شد: شبکه نمایش خانگی در ایران شروع بدی داشت و لطمه هم خورد. چند بار سریالهای نصفه کاره ساخته شد و بعضی از کارها بزن و دررویی درآمد. با ساخت «شاهگوش» و خوشقولی سازندگانش شبکه نمایش خانگی استحکام بیشتری پیدا کرد. ولی در نهایت شبکه نمایش خانگی جای خوبی است، چون بخش خصوصی است و بخش دولتی انگیزه پیدا نکرد که وارد این بخش شود. وارد هم شود با ضرب و زور نمیتواند مخاطب را جذب کند و مخاطب امکان انتخاب بیشتری دارد.
*** ساخت «سلمان فارسی» در شبکه نمایش خانگی
در ادامه این نشست داود میرباقری با این پرسش مواجه شد که آیا میتواند سریال «سلمان فارسی» را برای شبکه نمایش خانگی تولید کند و چرا باید منتظر تامین بودجه در تلویزیون باشد که پاسخ داد: در استراتژی که تعریف کردیم امیدواریم به تولیدات سنگین در شبکه نمایش خانگی فکر کنیم ولی اینجا بخش خصوصی است و سینما هم هنر گرانی است. فعلا در این شرایط جذب سرمایه مالی دشوار است. امیدوارم این امکان زمانی فراهم شود. ولی مسیر دشواری در پیش است.
*** واکنش میرباقری و فخیمزاده به حواشی رستاخیز
به گزارش ایسنا، بخشهایی از نشست سریال «دندون طلا» به حواشی پیش آمده برای فیلم «رستاخیز» گذشت که داود میرباقری و مهدی فخیمزاده نسبت به اتفاقات پیش آمده برای این فیلم واکنش نشان داده و اظهار تاسف کردند.
میرباقری که خود در زمان پخش سریال «مختارنامه» با مشکلاتی به لحاظ پخش چهره حضرت ابوالفضل (ع) مواجه شده بود، در مطالبی عنوان کرد که اتفاقاتی همانند آنچه برای «رستاخیز» احمدرضا درویش پیش آمد، در نهایت انگیزهی فیلمسازان برای ساخت کارهای مذهبی را کم کرده و آنها را دچار ترس و نگرانی میکند. مهدی فخیمزاده هم با تایید صحبتهای میرباقری، مطالبی را دربارهی مشکلاتی که برای نشان دادن چهره معصومین در زمان ساخت سریال «ولایت عشق» با آن مواجه بود را یادآور شد.
در نشست روز گذشته ستاره اسکندری که در سریال «دندون طلا» نقش نیره را بازی میکند، دربارهی این کاراکتر و همکاری با داود میرباقری خاطرنشان کرد: جزو خوششانسترین بازیگرانی هستم که این شانس را داشتم که هم روی صحنه تئاتر و هم جلوی دوربین شخصیت نیره را بازی کنم و خوشحالم به خاطر اعتمادی که به من شد؛ چرا که بین اجرای تئاتر «دندون طلا» و ضبط مینی سریال آن 15 سال فاصله است.
اسکندری سپس مطالبی را درباره تفاوت بازی در تئاتر و یک سریال بیان کرد.
او گفت: تئاتر خواصی دارد آنچنان که زندگی دارد. در اجرای تئاتر «دندون طلا» هر بار نیره روی صحنه تئاتر متولد میشود و میمیرد و فردا و فردا این اتفاق تکرار میشود. وقتی با فاصله به این شخصیت نگاه میکنی دوست داری برگردی به عقب و کم تجربگیها را جبران کنی. وقتی این شانس دوباره به تو داده میشود که در قالب مینیسریال این شخصیت را ثبت کنی، جای خوشحالی دارد. من سعی کردم تمام تلاشم را برای ایفای این نقش، مانند 15 سال قبل انجام دهم.
*** وحشت آذرنگ از بازی در «دندون طلا»
حمیدرضا آذرنگ دیگر بازیگر سریال «دندون طلا» هم دربارهی همکاری با داوود میرباقری یادآور شد: ارتباط من با تصویر به زمانی برمیگردد که آقای میرباقری کار «خنکای ختم خاطره» را دیدند و از ایشان جایزه گرفتم. پس از آن در سریال «یلدا» بازی کردم و حالا هم در «دندون طلا» با ایشان همکاری دارم.
آذرنگ سپس گفت: برای بازی در هیچ کاری به اندازه «دندون طلا» وحشت نداشتم. چون این کار در تئاتر شهر اجرا شده و من متاسفانه آن را ندیدهام؛ ضمن اینکه دو مقطع زندگی شخصیتی که آن را ایفا میکنم به نمایش گذاشته میشود. دیگر اینکه این شخصیت هم در جوانی و هم در سن بالاتر سیاهبازی میکند. من هنوز وحشت دارم و نمیدانم چه اتفاقی در برشهای تصویری، کاتها و ... افتاده است. امیدوارم اتفاق خوبی افتاده باشد من هرگز نمیتوانم خودم را قضاوت کنم.
*** بهداد نقشش را به ارجمندها تقدیم کرد
حامد بهداد، بازیگر سریال «دندون طلا» هم که از اواسط نشست به گروه ملحق شد، دربارهی بازی در سریال داوود میرباقری اظهار کرد: در دراز مدت فیلمبرداری و هم در ریز ریز دقایق و روزها، کار خوبی بود. «دندون طلا» سوگی است در از بین رفتن نمایش روحوضی و خاص جریان موسیقی مطربی. در این مدت بعضی از نشانهشناسیها در هنر با شماتت بیجهت مواجه شد که از آن جمله موسیقی مطربی بود. امروز بعد از 35 سال که وضعیت مطلوبتر شده و بعضی از چیزهای اصیل به جایگاه خود برگشته، زمان مناسبی برای ساخت این مینی سریال است.
بهداد ادامه داد: بازی در سریال «دندون طلا» برای من که به این آگاهی رسیده بودم که در حق موسیقی مطربی و نمایش روحوضی ظلم شده، فرصت مغتنمی بود. نباید به نمایش روحوضی صرفا به عنوان یک فستیوال نگاه کنیم و آن را بکشیم. مطمئن بودم کلنجار رفتن آقای میرباقری در این سالها با آثارش و در نهایت دکوپاژ و تدوین، حتما اتفاق خوبی را در «دندون طلا» رقم خواهد زد.
این بازیگر تاکید کرد: در «دندون طلا» اتفاق خوبی افتاد و کار خستهمان نکرد چون پلان به پلان میدانستیم چه کار باید بکنیم. هیچ آیندهای جز موفقیت برای این پروژه نمیبینم و یکی از بهترین پروژههایی است که مردم عزیز با آن مواجه میشوند، چرا که هم کهن الگوها در آن لحاظ شده و هم نقدی بر موسیقی مطربی دارد. مفتخرم یکی از بهترین نقشهای این سریال به من محول شد و برخود لازم میدانم این نقش را به خانواده ارجمند و خصوصا امیریل ارجمند تقدیم کنم.
*** تحول شیوه توزیع آثار در شبکه نمایش خانگی
در این نشست مهران برومند هم مطالبی را دربارهی آفتهای سیستم توزیع و عرضه آثار در شبکه نمایش خانگی بیان کرد و در عین حال گفت: پتانسیل شبکه نمایش خانگی 10 برابر سینماست. سریال «شاهگوش» در یک قسمت حدود 17 میلیون نفر بیننده داشته است؛ یعنی 2/5 میلیون تیراژ نسخه واقعی با حذف کپی قاچاق است. اگر این سرمایه به دست تولیدکنندگان برسد، سرمایهی بزرگی است کما اینکه در اروپا و آمریکا سریالهای بزرگی در شبکه نمایش خانگی به همین روش ساخته میشوند.
او پیشبینی کرد که با رشد تکنولوژی، شیوه توزیع آثار در شبکه نمایش خانگی متحول و شاید دیگر سیدی منسوخ شود.
برومند اعلام کرد که در توزیع سریال «دندون طلا» هم از شیوههای جدید عرضه استفاده شده و در این ارتباط به شبکه آپارات اشاره کرد که قسمتهای این سریال را به صورت فروش اینترنتی برای یک بار دیدن در اختیار مخاطب میگذارد.
*** دلیل گرایش مردم به ماهواره از منظر میرباقری
در پایان این نشست میرباقری در پاسخ به پرسشی دربارهی حضور کارگردانان مطرح تلویزیون و سینما در شبکه نمایش خانگی و اینکه آیا با این روند تلویزیون دچار مشکل میشود؟ گفت: دوره دیگر هم بوده که چون شرایط مهیا نبوده با تلویزیون کار نکردم. من خیلی به تبعات این قضیه فکر نکردم که اگر امثال من در تلویزیون نباشند چه اتفاقی میافتد؛ اهمیتی هم ندارد چرا که باید جوانترها به این حوزه کاری بیایند.
او در ادامه توصیههایی را به تلویزیون برای حفظ مخاطب ارائه داد و گفت: برای آشتی دادن مردم با فرهنگ، باید آثاری با سلیقههای مختلف ساخته شود. وقتی کاری را عرضه میکنید باید ببینید کسی که مثل ما فکر نمیکند چگونه با اثر برخورد میکند. مهم جذب مخاطبی است که مثل شما فکر نمیکند. ما میتوانیم با منطقی سخن بگوییم که مخالفان و آدمهایی که مثل شما فکر نمیکنند با اثر ارتباط برقرار کنند اینگونه است که میشود فکر کرد روز به روز مخاطبان شما افزایش پیدا میکنند. یکی از دلایل گرایش مردم به شبکههای ماهوارهای این است که آنچه در سلیقه آنها است در تلویزیون عرضه نمیشود. فعل الحال این مشکل در تلویزیون وجود دارد و شما کارهایی را میبینید که بعضا زحمت زیادی هم روی آن کشیده است ولی همه سلایق را جذب نمیکند ولی در شبکه نمایش خانگی این مشکل اصلاح میشود. در حال حاضر کارها در تلویزیون از لحاظ کیفی روز به روز ضعیفتر و شعاریتر میشود. ما در شبکه نمایش خانگی تلاشمان این است که تا جای ممکن کیفیت کارها را بالا ببریم تا مردم بیشتر اعتماد کنند.
در پایان این نشست مهدی فخیمزاده هم اعلام کرد که فعلا قصد ساخت سریالی را برای نمایش شبکه خانگی ندارد.
***
به گزارش ایسنا، مراسم رونمایی از سریال «دندون طلا» در ادامه این نشست با پخش بخشهایی از این سریال برای خبرنگاران و هنرمندان و همچنین نمایش عکسهایی از سریال «دندون طلا» ادامه پیدا کرد.