تدبیر24 : انتظارهای چندماهه بالاخره به پایان رسید و ایران و گروه 1+5 وارد اولین دور مذاکرات کارشناسی با یکدیگر شدند. مذاکرات این بار برخلاف سالهای گذشته در دولت قبلی، ایران بدون مجامله و فلسفهبافی و خیلی صریح و سریع بود، به ترتیبی که طرفین توانستند نسبت به موفقیت آن اظهارنظر نمایند. همانطور که ایران اعلام کرده بود پیشنهادش برای گروه 1+5 بسیار قابل توجه و مفید تشخیص داده شد و همین امر جامعه جهانی را به این باور رساند که جمهوری اسلامی ایران عزم جدی برای پایان دادن به یک بنبست دیرینه را دارد که آثار و تبعات آن میتواند علاوه بر منطقه خاورمیانه بلکه جهان را هم دربرگیرد. هنوز از جزئیات مذاکره طرفین و طرح ارائه شده از سوی جمهوری اسلامی ایران خبری منعکس نشده و این مکتوم ماندن طرح و جزئیات مذاکرات، شرط موفقیت و پیشبرد اصل گفتوگوها معرفی شده است.
لذا آنچه اکنون مهم مینماید جزئیات نیست بلکه پایان برد- برد آن است که مورد قضاوت قرار خواهد گرفت و دیگر آثار و تبعات آن است که در استقرار صلح و آرامش در منطقه و جهان مشاهده خواهد شد. یقینا مذاکرات ایران و گروه 1+5 وارد تحولات تازهای شده و میتواند به قول آقای دکتر ظریف پایانی بر بحرانی غیرضروری باشد که جهان را بیجهت فرا گرفته بود. حساسیت غرب بر عدم شفافیت فعالیتهای هستهای ایران و احتمال انحراف این فعالیت به صورت تسلیحاتی شدن تعلق داشت و حساسیت ایران بر حقوق اساسی خود در معاهده انپیتی نظیر غنیسازی و اطمینان از ادامه فعالیتهای هستهایاش میباشد. هنر ایران و گروه 1+5 این است که بتوانند فرمولی قابل قبول برای اتصال دو طرف این معادله پیدا نمایند. برای کشوری نظیر ایران که میخواهد فعالیت هستهایاش صلحآمیز باشد بسیار ساده است که این نگرانی جهانی را برطرف ساخته و اعتمادسازی لازم را به وجود آورد. غرب هم قصد ندارد و نمیتواند جلوی فعالیت صلحآمیز هستهای ایران را مسدود نماید مگر اینکه آثار و شواهدی دال بر انحراف ایران به سوی تسلیحاتی شدن پیدا نماید. اگر این مفروضات بتواند پایه تحلیل مذاکرات حاضر قرار گیرد، میتوان گفت ایران به راحتی میتواند قفل این بنبست را بگشاید و دشمنان سیاسی ایران و طراحان تحریمهای ظالمانه که اولین هدف آنها تضعیف قدرت جمهوری اسلامی ایران است را منفعل سازند.
تیم مذاکراتی ایران به ریاست و هدایت دکتر ظریف که توانسته است با تبادل نظر با مقامات کشور فرمول قابل قبولی برای حل معادله غرب پیدا کند در مذاکرات حاضر با گروه 1+5 ابتکار را در دست دارد و میتواند نشان دهد که قصد ایران اتلاف وقت و مذاکره به خاطر مذاکره نیست بلکه در یک شفافیت عقلانی و کارشناسی تمایل دارد با جامعه جهانی و از جمله غرب همکاری نموده و صلح و آرامش را برای همگان به ارمغان آورد. اکثریت مردم ایران در انتخابات اخیر از کاندیدای محبوب خود خواستند که در سیاست خارجی، دوری از تنش و تشنج و ایجاد آرامش و صلح و همکاری سازنده با همه کشورهای جهان را به ارمغان بیاورند تا حاصل آن رشد و توسعه اقتصادی، صنعتی، علمی و تکنولوژیک کشور گردد و ایران باعظمت از قافله تمدن بشری عقب نماند.
اکنون این مهم مدنظر دولتمردان آقای دکتر روحانی قرار گرفته تا اثبات نمایند ایران صلحدوست، ظرفیتهای فراوانی برای همکاری سازنده با جهان دارد و قصد ساخت سلاح هستهای و بهکارگیری آن را علیه هیچ کشوری ندارد. در این پروسه توان علمی- فنی ایران در فعالیتهای هستهایاش به همه جهانیان و ازجمله مخاطبین خاص در خاورمیانه به اثبات رسیده و این توان نه ازبینرفتنی است ونه قابل انکار شدن میباشد و هر آنگاه لازم باشد این توان میتواند مورد بهرهبرداری قرار گیرد. بنابراین با جدیت میتوان گفت اکنون توپ در زمین غرب قرار دارد که حسن نیت ایران را برای خروج از بنبست با حسن نیت پاسخ دهد و اثبات کند نگرانیاش که شامل عدم شفافیت احتمالی در فعالیت هستهای ایران وعدم انحراف به سوی تسلیحاتی شدن بوده برطرف میگردد و آماده است با ایران همکاری سازنده داشته باشد. روزهای آینده فرصتی برای اثبات یا ابطال این فرضیه که گام بعدی را به جمهوری اسلامی ایران میآموزد.