ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
دوشنبه ۳۰ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 21
کد خبر: ۵۷۳۳۰
تاریخ انتشار: ۲۱ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۱:۴۰

برجام در‌ایران وآمریکا

در جریان تصویب توافق وین به صورت کم‌سابقه‌ای شاهد هستیم که دوحزب آمریکایی در مقابل یکدیگر صف‌آرایی کرده‌اند. علت این این صف‌آرایی، موضعگیری اشتباه جمهوری‌خواهان بود که در نهایت عکس خواسته آنها حاصل شد
تدبیر24حشمت ا...فلاحت پیشه - در پرتو حل‌وفصل پرونده هسته‌ای ایران و در مراحل گوناگون تصویب توافق در وین، شورای امنیت سازمان‌ ملل، کنگره وسنای آمریکا رژیم‌های جدید حقوقی درنظام بین‌الملل وحتی در محافل داخلی کشورها به وجود آمده و قوانین و آیین‌نامه‌های داخلی مجالس مختلف کشورها که دیرزمانی است مورد استفاده قرارنگرفته مجددا درتصویب توافق وین مورد استفاده قرار گرفته است. در جریان تصویب توافق وین به صورت کم‌سابقه‌ای شاهد هستیم که دوحزب آمریکایی در مقابل یکدیگر صف‌آرایی کرده‌اند. علت این این صف‌آرایی، موضعگیری اشتباه جمهوری‌خواهان بود که در نهایت عکس خواسته آنها حاصل شد. جمهوری‌خواهان حساب ویژه‌ای روی رای 15سناتور دموکرات که از دهه1990سیاست تحریم علیه ایران را دنبال می‌کنند باز کرده بودند و با استفاده از نفوذ آنها درمیان سایر دموکرات‌ها قصد داشتند مانع ایفای نقش اوباما درجهت وتوی رد برجام شوند. براساس قانونی که قبلا در سنای آمریکا به تصویب رسیده بود سناتورها دو ماه زمان داشتند که توافق هسته‌ای میان ایران و 1+5 را بررسی کنند و درصورت لزوم در این مدت توافق را رد کنند درغیراین صورت توافق وین به صورت خود کار اجرایی می‌شد. البته جمهوری‌خواهان درچند مرحله قصد داشتند به نیت خود برسند؛ در مرحله اول سعی داشتند نوعی همراهی میان خود با دموکرات‌ها به وجود آورند که این کارصورت نگرفت وحزب دموکرات کانال‌های خود را دراین زمینه فعال کرد و مانع به نتیجه رسیدن نیت جمهوری‌خواهان شد وحتی 34 سناتور حمایت خود را از برجام اعلام کردند و عملا حق وتو اوباما حفظ شد. در مرحله بعدی موضوع اطاله بررسی در دستورکار دموکرات‌ها قرارگرفت. براساس این قانون اگر رای لازم برای رد توافق وجود نداشته باشد آنگاه تا شش روز باقی‌مانده دموکرات‌ها حق دارند در حمایت از برجام سخنرانی کنند و اطاله بررسی را به مدت شش روز در دستور کار قرار دهند و بعد از گذشت این شش روز برجام خود‌به‌خود تصویب خواهد شد. از طرفی توافق وین در کمیسیون برجام در مجلس ایران در حال بررسی است. سامانه مجلس در ایران، ملی است برعکس این سامانه که در آمریکا حزبی است. در مجالس هفتم و نهم قوانینی درمورد پروژه هسته‌ای در ایران تصویب شد که بعد از مذاکره و مشورت با شورای عالی امنیت ملی بود. درحال حاضرشورای عالی امنیت ملی مشغول بررسی برجام است و رئیس مجلس نیز از طرف نمایندگان در جلسات شورای عالی امنیت ملی حضور دارد ولی بعد از تصویب قانون صیانت از دستاوردهای هسته‌ای در مجلس ایران، کمیسیونی برای بررسی ویژه برجام تشکیل شد که آیا از دستاورد‌های هسته‌ای درطول مذاکرات صیانت شده است یا نه ولی متاسفانه برجام تبدیل به چالشی فنی بین دو تیم مذاکره‌کننده شده لذا باید در این مورد توجه داشت که هر دو تیم هیچ گاه اجازه تخطی از تصمیمات شورای عالی امنیت ملی را نداشتند لذا نمی‌توانند این حد از اختلاف نظر عملی را در جامعه شکل دهند ولی متاسفانه این مسائل شکل گرفته است. اگر این موضوع به شورای عالی امنیت ملی ارجاع شود به‌طور قطع به این نکته خواهیم رسید که اختلافات در حد موجود نیست لذا به نظر می‌رسد برجام در شورای عالی امنیت ملی به تصویب خواهد رسید و مجلس نیز می‌تواند در قالب کمیسیون، برجام را بررسی و گزارش خود را در صحن علنی مجلس قرائت کند. البته نباید در مجلس با برجام طوری برخورد شود که مردم فکر کنند در مذاکرات شکست خورده‌اند زیرا برجام یک دستاورد ملی برای ایران به حساب می‌آید.
بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: