ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
دوشنبه ۳۰ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 21
کد خبر: ۵۷۵۸
تاریخ انتشار: ۲۷ مهر ۱۳۹۲ - ۱۰:۰۳
جاوید قربان اوغلی سفیر سابق ایران در آفریقای جنوبی

مذاکره تنها برای حصول نتیجه

مهم‌ترین مانع به نتیجه رسیدن این مذاکرات لابی قدرتمند صهیونیستی در آمریکا و البته دیگر کشورهای مذاکره کننده است. نتانیاهو و صهیونیست‌ها می‌دانند توافق ایران و غرب . . .
تدبیر24 : از اخبار منتشر شده و بیانیه‌ای که ایران و کشورهای 1+5 به صورت مشترک صادر کردند، چنین برمی‌آید که جو حاکم بر مذاکرات مثبت بوده و رویکرد تعاملی برای حل و فصل این مساله بین طرفین مذاکره کننده و قبول ادامه مذاکرات از طریق دیپلماتیک وجود دارد. اگر چه نمی‌توان این مذاکرات انجام شده را پیروزی بزرگ نامید اما ایران و 1+5 به این سمت حرکت کرده‌اند که به جای رویکرد اتلاف وقت و استراتژی مذاکره برای مذاکره، به سمت مذاکره برای رسیدن به نتیجه حرکت کنند. چنین وضعیتی این نوید را می‌دهد که زودتر از وضعیت بلاتکلیف موجود خارج شویم. آنچه از صحبت‌های پراکنده و اظهارنظر رسمی و غیررسمی مقامات از مذاکرات ژنو برداشت می‌شود، این است که دو طرف برای حل این مساله به رویکرد تعامل به جای تقابل پیش رفته‌اند لذا امیدواری نسبت به رسیدن به نتیجه برد-برد در این مذاکرات افزایش یافته است.

در این دوره ادبیات تغییر کرده و به نظر می‌رسد مذاکرات وارد جاده‌ای شد که به حل و فصل مساله بینجامد. البته این حل مساله به معنای موفقیت در زمان کوتاه نیست. اما با توجه به پیشینه‌ای که از آقایان روحانی، ظریف و عراقچی به عنوان سلسله نیروهای مذاکره کننده ایرانی و اوباما و جان کری به عنوان طرف اصلی مذاکره کننده‌های غربی سراغ داریم و همچنین از واکنشی که دیگر کشورهای عضو 1+5 در مورد رویکرد جدید ایران به نمایش گذاشته‌اند، به نظر می‌رسد این مسیر به‌رغم همه سنگلاخ‌ها و مخالفت‌هایی که با آن وجود دارد در نهایت به مقصد خواهد رسید.

 مهم‌ترین مانع به نتیجه رسیدن این مذاکرات لابی قدرتمند صهیونیستی در آمریکا و البته دیگر کشورهای مذاکره کننده است. نتانیاهو و صهیونیست‌ها می‌دانند توافق ایران و غرب و خروج ایران از فشارهای بین‌المللی و عادی‌سازی روابط دیپلماتیک ایران و غرب به هیچ عنوان برای آنها خوشایند نخواهد بود و لذا سعی می‌کنند با انواع روش‌ها دولت آمریکا را از مذاکره با ایران دلسرد کنند. واضح است که در صورت توافق ایران با آمریکا، توافق با فرانسه و انگلیس و آلمان نیز کار سختی نخواهد بود و روسیه و چین نیز عموما با ایران همراهی دارند. از سویی دیگر همانطور که در ایران «غضنفر»هایی وجود دارند که با زدن گل به خودی برای کشور دردسرآفرین می‌شوند، در آمریکا نیز غضنفرهای سیاسی وجود دارند که از سوار شدن بر موج اسلام‌هراسی و ایران‌هراسی برای خود کاسبی راه انداخته‌اند و این افراد نیز به نوبه خود می‌توانند در روند مذاکرات دردسر‌آفرین باشند. به نظر می‌رسد بعد از تاکید آقای روحانی مبنی بر اختیار تام در مذاکرات، مخالفان داخلی که شش سال بی‌نتیجه بودن روش‌های مذاکرات همفکران خود را دیدند شش ماه یا به قول آقای ظریف یک سال به تیم مذاکره کننده فرصت بدهند و بعد از چند دور نشست و مذاکره در مورد موفق بودن یا نبودن مذاکرات اظهارنظر کنند.

 منظور البته رصد نکردن اقدامات دولت و جلوگیری از نقد منتقدان نیست. منظور حضور در یک اجماع برای حمایت از دولت و یک وفاق ملی برای به نتیجه رسیدن است. البته امیدوارم تیم مذاکره کننده نیز زیاد به این جوسازی‌ها توجه نشان ندهد و با قدرت و اعتماد به نفس بالا در مذاکرات آینده شرکت کند.

بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: