ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
دوشنبه ۳۰ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 21
کد خبر: ۵۸۷۴
تاریخ انتشار: ۲۸ مهر ۱۳۹۲ - ۱۴:۴۱

واکنش ایران به توقیف نفتکش در چین

رسانه‌های شرق آسیا امروز یکشنبه در حالی از توقیف نفتکش حامل نفت صادراتی ایران به کره شمالی خبر داده‌اند که یک مقام مسئول در شرکت ملی نفتکش ایران گفت: نفتکش توقیف شده در بندر دانیال چین، ایرانی نیست.
به گزارش تدبیر24، یک مقام مسئول در شرکت ملی نفتکش ایران امروز در گفت وگو با مهر درباره انتشار خبری توسط رسانه‌های شرق آسیا مبنی بر توقفی نفتکش ایرانی حامل نفت خام صادراتی به کره شمالی در بندر دالیان چین، گفت: شرکت ملی نفتکش ایران هیچ گونه نفت خامی به کره شمالی جمل نکرده است.

این مقام مسئول با اعلام اینکه هم اکنون هیچ یک از کشتی‌های نفتکش ایران توسط دولت چین و یا هیچ کشور دیگری توقیف نشده است، تصریح کرد: از این رو توقیف نفتکش ایرانی و یا کشتی نفتکش حامل نفت خام صادراتی ایران صحت ندارد.

روزنامه ژاپنی آساهی شینبوم به نقل از منابع چینی امروز اعلام کرده است: چین نفتکش ایرانی که به مقصد کره شمالی در حرکت بود را توقیف کرده است.

این محموله نفت خام بخشی از قرارداد و توافق دولت پیونگ یانگ با تهران در زمینه واردات ۵۰۰ هزار تن میعانات گازی و نفت خام سبک است که کره شمالی برای تنوع بخشی به منابع نفتی خود به امضا رسانده بود.

روزنامه ژاپنی نوشت: به نظر می‎رسد ایران در موارد متعددی تانکرهایی که به نام کشور ثالثی ثبت شده‎اند را ارسال کرده است اما مقامات چینی هنگامی که به نزدیکی ساحل چین در دریای زرد رسیدند، دستور توقف آنها را دادند. کشتی‎ها سپس به بندر دالیان (استان لیونینگ) و کینگدائو (استان شاندونگ) فرستاده شدند. منابع از باقی ماندن میعانات گازی در این بنادر خبر دادند.

"آساهی شینبوم" به نقل از منابع دیپلماتیک آگاه درباره روابط چین و کره شمالی مدعی شد:"هنگامی که چین متوجه شد کره شمالی در حال وابسته شدن به نفت ایران است، این کشور از اهرم‎های فشار متفاوتی برای حفظ نفوذ خود بر کره شمالی استفاده کرده است."

بر اساس قرارداد کره شمالی و ایران، پیونگ یانگ هزینه میعانات را به ایران پرداخت می کرد اما پیش از آن باید به یک شرکت نفتی دولتی چینی ارسال می شد.

بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: