ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
دوشنبه ۳۰ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 21
کد خبر: ۵۸۸۹۹
تاریخ انتشار: ۰۳ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۱:۵۵
عربستان سعودی؛

مازاد عرضه و چالش های ژئوپلیتیک

تحولات بازار نفت حاکی از وجود مازاد عرضه و افزایش سطح ذخیره سازی های نفت است که منجر به کاهش و فشار بیشتر بر قیمتها شده است.

تدبیر24 :روزنامه مردم سالاری در شماره دوشنبه سوم اسفند در یادداشتی، می نویسد: تحولات بازار نفت حاکی از وجود مازاد عرضه و افزایش سطح ذخیره سازی های نفت است که منجر به کاهش و فشار بیشتر بر قیمتها شده است

در ادامه این یادداشت می خوانیم: هرچند رشد سریع تولید در آمریکا و سایر کشورهای غیراوپک نقطه آغازین سقوط قیمتها بود ولی با سیاست سهم بازار که از سوی عربستان و حامیانش مطرح شد و منجر به عدم اجماع اوپک برای تثبیت و کنترل بازار شد، تداوم یافت.
نتایج سیاست سهم بازار طی یک سال و نیم گذشته نشان می دهد که تنها سه کشور عضو اوپک یعنی عربستان، امارات متحده عربی و عراق قادر به افزایش تولید و سهم خود در بازار بوده اند و دیگر اعضا از این سیاست منتفع نشده و منافع جمعی تضمین نشده است، ضمن آن که با سقوط قیمتها درآمد هر یک از اعضا نیز به شدت کاهش یافته است.
کاهش شدید قیمتها سبب افزایش فشار بر کشورهای تولیدکننده شده است و عربستان سعودی نیز این فرصت را برای افزایش فشار بر کشورها و حل مشکلات سیاسی و ژئوپلیتیک مغتنم شمرده است و با حمایت برخی کشورهای حوزه خلیج فارس این سیاست را به شدت پیگیری می کند.
در حقیقت برخلاف اهداف تشکیل اوپک مباحث و چالش های سیاسی بر منافع اقتصادی کشورهای عضو سایه افکنده است.در مقطع کنونی با وجود این که همه کشورهای عضو اوپک و غیراوپک از وجود مازاد عرضه در بازار آگاهی کامل دارند، اما مشکلات و چالش های سیاسی به دلیل مسائل ژئوپلیتیکی سبب شده تا تولید نفت با حداکثر توان ادامه یابد.
مازاد عرضه تبعات منفی اقتصادی برای کلیه صادرکنندگان نفت خام در بردارد که ایران و دیگر کشورهای عضو اوپک از گزند آن در امان نیستند. به گزارش امور اوپک و روابط با مجامع انرژی، ونزوئلا، نیجریه، روسیه و دیگر کشورهای تولیدکننده نفت اوپک و غیراوپک با پائین آمدن قیمت نفت خام روز به روز نا امیدتر می شوند.
هرچند با برداشته شدن تحریمهای ایران در شانزدهم ژانویه 2016 فرصتی مهیا شده است تا بتوان سهم از دست رفته در بازار نفت خام را بازپس گرفت و درآمدهای نفتی را افزایش داد ولی افت شدید قیمتها سبب از بین رفتن منافع تولیدکنندگان شده است.یرگین در ادامه گفت که دو هفته پیش در گفت وگویی با رئیس هیئت مدیره آرامکوی سعودی، این مقام سعودی اظهار کرد که ما نمی خواهیم با کاهش تولید جا برای دیگر کشورها مانند ایران که به تازگی از بند تحریمها رها شده اند باز شود تا بتوانند تولید خود را افزایش دهند.
مقامهای سعودی که با انگیزه های سیاسی بازار نفت خام را دچار نوسان کرده اند به منظور حل مشکلات ناشی از قیمتهای پائین نفت که به احتمال قوی به دلیل عرضه مقادیر جدید نفت خام از سوی ایران ممکن است دچار کاهش بیشتری شود با به راه انداختن هیاهوی فراوان اعلام کرده اند که قصد فروش بخشی از سهام شرکت دولتی سعودی آرامکو را دارند.
بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: