یک سایت خبری با انتشار یادداشتی، دلایل دومشدن علی لاریجانی در حوزه انتخابیه قم را از نگاه خود تحلیل کرد.
تدبیر24 : گزیده تحلیل «انتخاب» را در ادامه میخوانید:
* یکی از عوامل دومشدن لاریجانی، حضور فردی مسن و غیرفعال چون حجتالاسلام آشتیانی در فهرست جامعه مدرسین در قم بود که در روز آخر به نفع حجتالاسلام ذوالنور انصراف داد و به نظر میرسد این رویداد که درست در شب انتخابات رخ داد، علاوه بر گرفتن فرصت از جامعه مدرسین و اعتدالگرایان برای جبران، تا حد زیادی باعث ایجاد امید در هواداران جبهه پایداری در قم شد؛ شبیه اتفاقی که با انصراف عارف قبل از انتخابات به سود روحانی، نوعی شور و شوق را در میان هواداران جریان اعتدال در انتخابات 92 ایجاد کرد و استارت پیروزی روحانی را زد.
* یک نکته کلیدی در توفیق امیرآبادی نیز آرای قومیتی ترکزبانان قم است که بهویژه در منطقه بسیار بزرگ نیروگاه قم سکونت دارند و از قبل نیز قابل پیشبینی بود؛ چنانکه مرحوم خلخالی نیز رای عمده خود را از همین منطقه داشت. از اینرو در این دوره برای سنجش محبوبیت جریان پایداری، رای ذوالنور را باید ملاک قرار داد؛ بهویژه که در روستاها هم برای فهرست سهنفره این جریان کارهای ویژهای شده بود.
* نکته دیگری که نباید از نظر دور داشت، حشر و نشر زیاد امیرآبادی با تودههای مردم برخلاف لاریجانی است که بیشتر با نخبگان حشر و نشر داشته و اگرچه مسئولیتهایش کمتر فرصت حضور در میان مردم را باقی میگذارد، در میزان رای او نیز موثر بوده است.
* در ماههای اخیر تبلیغات سنگین و وسیعی در قم علیه لاریجانی از سوی جریانهای تندرو صورت گرفت. در آستانه انتخابات نیز شبنامههای بسیاری علیه او در سطح وسیع در قم پخش شد که این نیز میتواند از جمله عوامل موثر بر قرارگیری او در رتبه دوم باشد.
* اقدامات لاریجانی در ماههای اخیر، از جمله مقاومت در برابر افراطیون، نقشآفرینی تعیینکننده در تصویب برجام و نیز خودداری از همراهی با ائتلاف اصولگرایان به دلیل زاویه با اصولگرایان، اقدامات مهمی بود که نشان میدهد بهویژه دومشدن در پایگاه اصلی جبهه پایداری، چندان هزینه زیادی برای او به شمار نمیرود.
* به نظر میرسد تغییر موضع نسبی لاریجانی دست کم در این مجلس به زیان او نیست. او با آگاهی این مسیر را برگزیده و در مجلس فعلی هم که مجلسی ترکیبی از نوع مجلس پنجم (به ریاست ناطق) است، لاریجانی موفقتر از مجلس نهم خواهد بود.