تدبیر24:این روزها نام بابک زنجانی بیشتر از هر روز دیگر سر زبانها افتاده؛ آن هم به خاطر حکم اعدامی که قاضی دادگاه پس از ۲۶جلسه استماع کیفرخواست و دفاعیات برای زنجانی و دو متهم دیگر پرونده (م.ش و ح.ف.ه) صادر کرده است. تسنیم نوشت؛ بابک زنجانی که دو سال و دو ماه از بازداشتش میگذرد آن طور که سخنگوی قوهقضائیه اعلام کرده، از سوی دادگاه انقلاب مفسد فی الارض شناخته شده و به اعدام، رد مال و جزای نقدی معادل یکچهارم مبلغ پولشویی محکوم شده است. در پرونده ۲۰۹جلدی بابک زنجانی که منجر به صدور کیفرخواست از سوی دادستانی شده، موارد متعددی وجود دارد از ماجرای تامین اجتماعی گرفته تا مراودههای مالی با بانک مسکن که منجر به شکایت این دو نهاد از وی شده است اما آنچه بیشتر از همه در مفسد فیالارض شناخته شدن زنجانی و صدور حکم اعدام برای وی موثر است؛ بدهی ۶/۲میلیارد یورویی زنجانی به شرکت نفت است. آن طور که بابک زنجانی و وکیلش مدعی هستند در طول افزون بر دو سال گذشته برای اینکه بدهی شرکت نفت را پرداخت و با مجموعه نفت تسویه کنند، راههای مختلفی را رفتهاند اما هر بار به خاطر تحریمهای اتحادیه اروپا و آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران و شخص بابک زنجانی و شرکتهایش به در بسته خوردهاند. زنجانی پس از اجرای برجام و قبل از صدور حکم دادگاه انقلاب دوباره فرصت گرفت تا بدهی شرکت نفت را از طریق شماره حسابی که بانک مرکزی اعلام میکند، پرداخت کند؛ شماره حسابی که وکیل بابک زنجانی مدعی است به این سادگیها در اختیار موکلش قرار نگرفته و بانک مرکزی عجلهای برای اعلام آن نداشته است. ۱۵ اسفند بود که وکیل بابک زنجانی اعلام کرد موکلش برای واریز بدهی شرکت نفت از طریق بانکی خارجی معرفی شده از سوی بانک مرکزی اقدام کرده اما کارگزار این بانک از دریافت پول زنجانی خودداری کرده است؛ خبری که مسئولان شرکت نفت از جمله اصغر هندی مشاور حقوقی و بینالملل وزیر نفت و غلامرضا مهدوی وکیل شرکت ملی نفت آن را تکذیب و اعلام کردند چنین چیزی صحت ندارد.
اسنادی که رو شد
حالا اسناد و مدارکی از طریق وکلای خارجی بابک زنجانی رسیده که نشان میدهد کارگزار هالک بانک ترکیه، مبلغی را که زنجانی قصد داشته واریز کند نپذیرفته است. سوم مارچ ۲۰۱۶ یعنی روز پنجشنبه هفته گذشته، بانک فرست اسلامیک مالزی (متعلق به بابک زنجانی) تصمیم میگیرد ۹۶۷/۱میلیارد یورو از بدهی شرکت نفت را از طریق هالک بانک ترکیه که بانک مرکزی معرفی کرده است، واریز کند و هالک بانک در پاسخ به بانک فرست اسلامیک مالزی مبنی بر آمادگی برای انتقال این وجه، اوبر بانک کارگزار یورویی خود را معرفی میکند. پیرو اعلام «الیک ارکان سوزری» مسئول اداره عملیات خارجی هالک بانک ترکیه مبنی بر واریز این مبلغ از طریق اوبر بانک به عنوان کارگزار یورویی هالک بانک، بانک مالزیایی برای واریز این مبلغ از طریق کارگزار اعلام شده اقدام میکند اما پاسخی که از اوبر بانک دریافت میکند جالب است. «هلمت ادلباور» مدیر بازارهای مالی اوبر بانک به بانک مالزیایی پاسخ میدهد: « پیش از هر چیز، امیدوارم که حالتان خوب باشد. از پیام صمیمانه تان سپاسگزارم و البته که ما خوشحال خواهیم شد با موسسه شما روابط تجاری خود را برقرار سازیم.ارتباط مالی اوبربانک با هالک بانک و همچنین CBI صحت دارد اما صادقانه باید عرض کنم که اصولا این ارتباط صرفا جهت نقل و انتقالات مشتریان ما استفاده میشود و به عبارتی، قاعدتا ما سرویس کلیرنس برای دیگران انجام نمیدهیم. با این وجود هر دو بانک هالک و CBI شرکای مهمی برای ما محسوب میگردند، بنابراین ما سعی میکنیم از هیاتمدیره مجوز این کار را دریافت کنیم. خواهشمندم به ما قدری فرصت دهید تا اوایل هفته آینده پاسخ شما را خواهیم داد.» البته آنطور که رسول کوهپایهزاده وکیل مدافع بابک زنجانی گفته، این اقدام موکلش جدای از ماجرای شش فقره چک یک میلیارد یورویی است و موکلش همچنان در تلاش است تا از طرق مختلف بدهی ۶/۲میلیارد یورویی شرکت نفت را پرداخت کند. زنجانی حتی در آخرین تماسی که با وکیل خود داشته گفته است وکلایش صرفنظر از حکم صادره شده همچنان با جدیت کار انتقال پول به ایران را پیگیری کنند. حالا باید دید آیا زنجانی میتواند بدهی شرکت نفت را که قطعا در نتیجه اعتراضش به حکم دادگاه انقلاب مبنی بر تایید یا عدم تایید حکم اعدام در دیوان عالی کشور موثر است، بازگرداند یا خیر؟. اسناد موجود در این گزارش از طریق وکلای بابک زنجانی در اختیار تسنیم قرار گرفته و درستی یا نادرستی این اسناد تایید نمیشود. وکیل خارجی بابک زنجانی نیز پس از ارائه این اسناد اعلام کرده «شما میتوانید جهت تصدیق این مکاتبات با بانک کارگزار تماس بگیرید.»
اسم کمک کنندهها افشا شود
در سوی دیگر ماجرا آنهایی قرار دارند که میخواهند دستهای پنهان افشا شود مثلا عضو کمیته پیگیری پرونده بابک زنجانی در مجلس گفته است : مهمترین نکته در رابطه با پرونده بابک زنجانی در واقع این باید باشد افرادی که پشت صحنه بودند و زمینه را برای زنجانی فراهم کردند که این رانتخواری را انجام دهد، مورد پیگرد قرار بگیرند. اما در این پرونده هنوز هیچ اشاره دقیقی به این افراد نشده است . انتخاب نوشت؛ امیرعباس سلطانی افزود: به نظر من افراد اصلی پشت صحنه جریان بابک زنجانی هنوز در یک حاشیه امن هستند. چرا اسمی از مسئولانی که زمینه را برای بابک زنجانی فراهم آوردهاند برده نشده است؟ به نظرم باید نقش این افراد بررسی شود. با این اوضاع فکر نکنم پولهایی که از دست رفته است به بیتالمال برگردد. ما باید پیگیر بازگشت پولها باشیم. وی در مورد اعلام حکم اعدام بابک زنجانی و دو متهم دیگر این پرونده در دادگاه بدوی هم تاکید کرد: اگر بابک زنجانی و متهمان دیگر در مورد اجرای حکم خود مطمئن بشوند قطعا نسبت به بازپرداخت بدهیها و بازگرداندن اموال سریعا اقدام خواهند کرد. به نظر میرسد وکلای بابک زنجانی و خودش نسبت به عدم قطعی بودن حکم امیدوار هستند و احتمالا اقدام لازم برای بازگرداندن اموال و پولها به بیتالمال را انجام نمی دهند. وکلا و متهمان این پرونده قطعا فرجامخواهی میکنند. باید منتظر حکم نهایی بود. اما نکته اساسی این است که با این روش نمیتوانیم امیدی به بازگشت پولها داشته باشیم. عضو کمیته پیگیری پرونده بابک زنجانی در مجلس، با اشاره به اینکه راهحل این پرونده، بررسی دقیق تمام جوانب آن است، افزود: با این روش که فقط بابک زنجانی و یکی دو نفر آدم ناشناس را محاکمه و محکوم کنیم این پرونده حل نمیشود. مساله این است که در این دادگاه هیچ اسمی از مسئولان وقت و کسانی که زمینهچینی برای خلق پدیدهای به نام بابک زنجانی کردند، نیامده است. وی تاکید کرد: به نظر من با این روش نمی توان به نتیجه رسید. باید مسئولان وقت وکسانی که در پشتپرده بودند را مورد پیگیری قرار دهیم تا بتوان امید داشت که پولها به بیت المال برگردد. سلطانی گفت: اگر جریانات پشت پرده پرونده زنجانی بررسی نشوند بسیاری از زوایای این پرونده ناروشن باقی میماند. با این روشها که یکی دو نفر را اعدام کنند نه تنها مشکل این پرونده خاص که مشکل جریان فساد اقتصادی به صورت کلی حل نخواهد شد. این نماینده مجلس در انتها با اشاره به اموال بسیاری که بابک زنجانی در خارج کشور دارد افزود: تا جایی که ما اطلاع کسب کردهایم بابک زنجانی در کشورهای خارجی حتی در ژاپن اموال و داراییهای فراوانی دارد؛ حتی مقداری از این پول را به ین ژاپنی تبدیل کرده است که باید به این موضوعات رسیدگی شود.