ساعت سه بامداد، [آقاي صادق محصولي] فرمانده لشكر 6 پاسداران كه نيروهايش در مقابل منافقين قرار گرفته اند، با نگراني آمد و گفت چون منافقين با مردم در جاده مخلوط شده، امكان برخورد قاطع نيست و نيروهاي اعزامي سردرگم و دلسرد ميشوند ازمن خواست كه محل اقامتم را عوض كنم. با تلخي او را جواب كردم و گفتم بروند جدي تر برخورد كن
آیت الله هاشمی رفسنجانی جانشین وقت فرمانده کل قوا و فرمانده عملیات مرصاد در خاطرات خود به بیان ناگفته ها یی از این عملیات تاریخی همچون درخواست برای بازگشت ایشان از باختران ، ابراز نگرانی یک از فرماندهان از دلسردی نیروها و خبر پاکسازی ساعت 5 عصر اسلام آبد پرداخته است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آیت الله هاشمی رفسنجانی ، گزیده این خاطران بدین شرح است :
* ساعت یک و نیم بامداد ، آقای سنجقی تلفنی بیدارم کرد و گفت منافقین در جاده اسلام آباد - باختران حضور جدی دارند و خواست محل اقامت را تغییر دهم. دستور دادم نیروها برای تارومار کردن آنها اقدام جدی کنند . دیشب با آقای محسن رضایی قرار گذاشته بودیم که امروز صبح در جاده ها پشت سر آنها، نیرو هلی برن کنیم ۱ که محاصره شوند.
* ساعت سه بامداد، [آقای صادق محصولی] فرمانده لشکر ۶ پاسداران که نیروهایش در مقابل منافقین قرار گرفته اند، با نگرانی آمد و گفت چون منافقین با مردم در جاده مخلوط شده، امکان برخورد قاطع نیست و نیروهای اعزامی سردرگم و دلسرد میشوند . ازمن خواست که محل اقامتم را عوض کنم. با تلخی او را جواب کردم و گفتم بروند جدی تر برخورد کنند.
* ساعت چهار صبح، نخست وزیر و بهزاد نبوی از تهران تلفن کردند و درباره قبول درخواست های متفرقه تدارکات وضع باختران اظهار نگرانی کردند، و جواب گرفتند.
* آقای شمخانی از تهران آمده و برای هماهنگی نیروها در باختران مستقر شده است . تلفنی از تأخیر پرواز هلی کوپترهای شناسایی هم گله داشت و اجازه برخورد خواست. اجازه دادم و اجازه خواست که به آقای [احمد] وحیدی حکم اداره امور نظامی و انتظامی شهر [کرمانشاه] را بدهد، پذیرفتم. گفت از تهران و از یگانهای خرم آباد و اراک هم نیرو خواستهاند.
* آقای سنجقی از مرکز هدایت عملیات اطلاع داد که اطلاعات رسیده می گوید حدود یک هزار و پانصد نفر منافق با حدود شصت تانک و نفربر و خودرو در گردنه حسن آباد اسلام آباد حضور دارند و نیرویی هم در جاده بین کرند و یاتاق و جاهای دیگر برای تأمین گذاشتهاند و گروهکهای دیگر ضدانقلاب هم با آنها همکاری می کنند و گفت اولین تیم آتش هلیکوپترها روی آنها اجرای آتش کرده اند و هلی کوپترهای شناسایی هم رفته اند و هنوز اخبار تکمیلی نرسیده است.
* به محل نیروی زمینی سپاه رفتم، آنجا که آقای شمخانی عملیات علیه منافقین را هدایت می کند. معلوم شد همکاری هوانیروز در حد مطلوب نیست. فوراً از آنجا به پایگاه هوانیروز رفتم و تأکیدات لازم را نمودم. خودشان را جمع کردند. مقداری با فرمانده پایگاه سرهنگ انصاری و مسئول عقیدتی سیاسی مذاکره کردیم. یکی از خلبانان که برای زدن آنها رفته بود، می گفت منافقین با مسافران و مردم مخلوط شدهاند و هدف گیری آنها مشکل است.
* برای مصاحبه به قرارگاه برگشتیم. مصاحبه رادیو تلویزیونی با صدا و سیمای باختران درباره اوضاع جبهه انجام دادم ۲. بعداً اطلاع دادند فیلم کیفیت خوبی ندارد و خواستار تجدید مصاحبه شدند.
* از تهران، احمدآقا و نخست وزیر با نگرانی از اوضاع اسلام آباد و احتمال اشغال باختران می پرسند که نگرانی را بی مورد می دانم. آقای سنجقی اطلاع داد که [حمزه] حمیدی نیا [فرمانده سپاه هشتم ثامن الائمه (عج)] از جاده ایلام وارد شهر اسلام آباد شده و دوسوم شهر را پاکسازی کرده و عملا منافقین در جاده باختران محاصره شده اند. مردم باختران با وسعت شهر را ترک می کنند، چون منافقین اعلان کرده اند به زودی به شهر می رسند.
* سرتیپ جمالی اطلاع داد که به استقبال هیأت شورای امنیت رفته که برای مقدمات آتش بس آمده اند و درباره استقرار ۲۵۰ ناظر آتش بس مذاکره می کنند.
* دوسه بار اطراف شهر بمباران شد و می گویند گلوله های توپ هم به شهر اصابت می کند؛ لابد از محل استقرار منافقین است.
* ساعت پنج و نیم بعد از ظهر، آقای سنجقی اطلاع دادکه کل اسلام آباد پاکسازی شده و نیروهای تیپ نبی اکرم (ص) از پشت سر منافقین به سوی گردنه حسن آباد پیش می روند و منافقین دارند در جنگل ها و ارتفاعات مجاور متواری می شوند.
* [آقای علی نکویی] استاندار باختران آمد. از رفع شدن خطر خیلی خوشحال است. پنج میلیون تومان برای مخارج ناشی از جنگ، از اعتبار فرماندهی به ایشان دادم. مصاحبه با صدا و سیما را تجدید کردم. آقای سنجقی آمد. تقریبا از پیروزی امروز بر منافقین مطمئن است و اکنون درباره تعداد افراد مهاجم و امکانات و خودروهای آنها اغراق می شود . مدعی اند که حدود یک هزار خودرو و حدود چهار هزار نفر نیرو آورده بودند؛ اگر درست باشد ضربه به آنها کمرشکن است. نخست وزیر اطلاع داد که تأسیسات مخابراتی بالای سواکوه در شرق کرند در معرض خطر قرار گرفته. نزدیک مغرب است و کار زیادی برای امشب نمی شود انجام داد. به نیروی هوایی و هوانیروز گفتم که فکری کنند.
* شب به مرکز نیروی زمینی سپاه رفتیم. جمع بندی وضع امروز انجام شد ؛ خوب است . تقریباً در همه جا عراق ضربه خورده . آخر شب خبر دادند منافقین دوباره وارد شهر اسلام آباد شده اند و نیروهای ما عقب نشسته اند. عملیات در شلمچه را هم شروع کرده ایم. برای خواب به قرارگاه برگشتیم.
1- «هلی برن» یکی از اصول جنگهای نامتقارن است و در یک تعریف ساده می توان گفت هلی برن به معنای پیاده کردن نیرو و تجهیزات در عمق خاک دشمن، به منظور وارد آوردن ضربات سهمگین به دشمن و ناتوان کردن آن است.
۲- آقای هاشمی در مورد آخرین تحولات جبهه های جنگ گفت: «بحمدالله وضع جبههها و پشت جبههها این روزها خوب است. بوی نشاط و جهاد در همه جا به مشام می رسد. رزمندگان با روحیه بالا دشمن را تعقیب می کنند و بهتر از آن اینکه الان جنگ با شرایط خاص سیاسی، تبلیغی که الان در جبهه هاست وضع خوبی را به خودش گرفته است. تا به حال ما مظلومانه دفاع می کردیم، اما متهم بودیم که جنگ طلبیم و صلح را نمی خواهیم، هیچ کس توجهی نمی کرد که ملت ما می گوید ما تا پیروزی می جنگیم. یعنی تا پیروزی در گرفتن حقمان و نه در گرفتن زمین دیگران . ولی امروز با این ابتکاری که حضرت امام زدند و قطعنامه را قبول کردند، وضع بهتر شد. چهره صدام روشن و معلوم شد که آنها صلح را نمی خواهند و تا به حال دروغ می گفتند. ذره ای که احساس قدرت کرده بودند، باعث شده بود که خوی تجاوزگری که اول جنگ باعث شد جنگ شروع شود، امروز هم باعث شده تجاوزشان را ادامه دهند و به دروغ می گویند ما در سرزمین عراق می جنگیم و حال آنکه در شهرهای مرزی ما حضور دارند . ما الان قیافه مدافع صلح طلب و صاحب حق را داریم و در دنیا صدام متجاوز، ناحق و انعطاف ناپذیر است.»
جانشین فرمانده کل قوا در مورد انگیزه تجاوزات اخیر عراق به مناطق مرزی گفت: « اولاً حزب بعث به طور اصولی ماهیتاً متجاوز است و هر وقت احساس قدرت کند و جایی را مناسب بداند، دست به تجاوز خواهد زد. به همان دلیل که اول جنگ تجاوز را هم او شروع کرد، ثانیاً حالتی که به طور طبیعی حدس می زد که با پذیرش قطعنامه ممکن است در رزمندگان ما بوجود آید، خواست استفاده کند و تظاهر به قدرت بیشتری کند که بتواند سرزمینی از ما بگیرد تا در موقع حل و فصل مسئله جنگ، اهرم قوی تری برای شرایط خود داشته باشد و شاید هم به همان اهداف توسعه طلبانهای که در حزب بعث عراق هست، فکر کند که در آینده برخی از مناطق سوق الجیشی را نگه دارد.»
منبع:پایگاه اطلاع رسانی آیت الله هاشمی رفسنجانی