با توجه به اینکه محیط زیست و دریاچه ارومیه از مطالبات جدی مردم بود، رئیس جمهور یکی از اولویت های برنامه ای خود را توجه به محیط زیست و دریاچه ارومیه قرار داد.
تدبیر24 :رئیس سازمان محیط زیست گفت: حضور کشور ژاپن در این پروژه از این جهت حائز اهمیت است که محیط زیست یک مسئله صرفا ملی نیست بلکه یک موضوع جهانی و احیاء دریاچه ارومیه اهمیت بین المللی دارد.
معصومه ابتکار معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در مراسم امضاء سند فاز سوم همکاری در احیاء دریاچه ارومیه با UNDP (دفتر عمران سازمان ملل متحد) و دولت ژاپن که روز سه شنبه در محل سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد، گفت: با توجه به اینکه محیط زیست و دریاچه ارومیه از مطالبات جدی مردم بود، رئیس جمهور یکی از اولویت های برنامه ای خود را توجه به محیط زیست و دریاچه ارومیه قرار داد.
وی ادامه داد: رئیس جمهور در برنامههای انتخاباتی خود با توجه به مطالبه جدی مردم در سال 91 و 92 توجه به محیط زیست به ویژه تلاش برای رفع بحران هایی همچون موضوع دریاچه ارومیه را در اولویت قرار داد و از همین رو اولین مصوبه نخستین جلسه هیأت دولت در شهریور 92 تشکیل ستاد احیاء دریاچه ارومیه بود.
معاون رئیس جمهور افزود: علاوه بر این، رئیس جمهور در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل با شینزو آبه نخستوزیر ژاپن در مورد احیاء دریاچه ارومیه صحبت کردند و این اقدامات باعث شد تلاشی جدی در سطح ملی و همکاری چشمگیری در سطح بین المللی برای احیاء دریاچه ارومیه شکل بگیرد.
وی خاطرنشان کرد: ستاد احیاء دریاچه ارومیه تلاش های زیادی انجام داد و برنامه احیاء تدوین شد که اعتبارات خوبی نیز برای آن در نظر گرفته شد به گونهای که در سال 94 یک هزار و 500 میلیارد تومان برای احیاء دریاچه ارومیه تخصیص پیدا کرد.
ابتکار با بیان اینکه دریاچه ارومیه از نظر طبقه بندی حفاظتی، پارک ملی است و مستقیما زیر نظر سازمان حفاظت محیط زیست مدیریت می شود، گفت: در بخش های مختلف مسئولیت های گوناگونی تقسیم شد مثلا وزارت نیرو مسئولیت جلوگیری از احداث سدهای جدید و رهاسازی حقابه دریاچه را به عهده گرفت که این رهاسازی در دو نوبت انجام شد و تاثیرگذار هم بود.
وی ادامه داد: مسئولیت جلوگیری از توسعه سطح زیرکشت، اصلاح الگوی کشت و آبیاری بر عهده وزارت کشاورزی بود و یک جریان اجتماعی هم شکل گرفت. لایروبی مسیرها و کاشت نهال با همکاری سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری برای تثبیت شن های روان و جلوگیری از گرد و غبار و اقدامات زیاد دیگری انجام شد که باید از همه نهادهایی که تلاش کرده اند، تشکر کنیم.
معاون رئیس جمهور افزود: با استناد به تجربهی خوبی که سازمان ملل با طرح ملی حفاظت از تالابها داشت طرحی را با همکاری ژاپن به اجرا گذاشت که در نوع خود یکی از اقدامات مهم و کمنظیر در اصلاح الگوی کشاورزی است.
رئیس سازمان محیط زیست تاکید کرد: حضور کشور ژاپن در این پروژه از این جهت حائز اهمیت است که محیط زیست یک مسئله صرفا ملی نیست بلکه یک موضوع جهانی و احیاء دریاچه ارومیه اهمیت بین المللی دارد که پیام مهم آن در سطح ملی و بین المللی گسترش و تعمیق دوستی ملل و صلح است.
ابتکار تصریح کرد: تشکیل صندوق خرد روستایی برای آموزش و جذب مشارکت بانوان از دیگر اقدامات مهم محسوب میشود که برای آموزش و مشارکت کشاورزان، همچنین تامین معیشت جایگزین گامی مهم محسوب می شود و امیدواریم با حمایت ستاد احیا بتوانیم این صندوقهای خرد و این الگو را توسعه دهیم.
ابتکار با تاکید بر اینکه با جدیت این برنامه را دنبال خواهیم کرد، گفت: از شرایطی که بارندگی های اخیر ایجاد کرده خوشحالیم. به نظر می رسد وضعیت دریاچه امسال از سال گذشته بهتر است و می توانیم امیدوار باشیم با ادامه تلاش های داخلی و بین المللی و مشارکت خود کشاورزان و جوامع محلی بتوانیم به طور تدریجی وضعیت بهتری را برای دریاچه ارومیه شاهد باشیم.
وی با بیان اینکه در فلات مرکزی کشور نسبت به سال گذشته 15 درصد کاهش بارش داشتیم، گفت: تالابهای کشورمان در قسمت فلات مرکزی مانند بختگان و پریشان وضعیت خوبی ندارند اما در سایر نقاط مانند خوزستان و در استانهای شمالی وضعیت بارندگیها خوب بوده است.
معاون رئیس جمهور خاطرنشان کرد: موضوع تالاب ها برای ما بسیار اهمیت دارد و دولت یازدهم این موضوع را با جدیت دنبال می کند.