تدبیر24 :سال هاست معضل مهاجرت به شهرهای بزرگ و پایتخت به عنوان یکی از مهم ترین مشکلات اجتماعی در کشور مطرح است.تربت حیدریه، شهری محروم اما با نخبه ها و فعالان اجتماعی متعدد که البته برخی از آنها در تهران به سر می برند.
سال هاست معضل مهاجرت به شهرهای بزرگ و پایتخت به عنوان یکی از مهم ترین مشکلات اجتماعی در کشور مطرح است و وزارت خانه ها ، سازمان ها و شهرداری در گذر ایام و به فراخور حال و توانایی هایشان اقداماتی برای حل آن ارائه کرده اند اما شوربختانه اصل این پدیده همچنان به قوت خود باقی است.
به گزارش آستان،ظرفیت های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی نقاط دور از مرکز در پی مهاجرت نخبگان آسیب می بیند. توزیع نامناسب خدمات و تمرکز دولت و بخش خصوصی در مرکز کشور و پس از آن در مراکز استان ها مهم ترین عامل خروج مردم به ویژه جوانان از روستاها و شهرهای کوچک و ورود آنها به شهرهای پرجمعیت است که به دنبال آن مناطق کم برخوردار و محروم بر اثر از دست دادن استعدادهای خود دچار مشکلات مضاعف می شوند. و در سوی دیگر شهرهای پرجمعیت با ازدحام نیروی کار مواجه شده و معضل کمبود مسکن، شغل و زیرساخت های خدمات شهری مواجه می شوند.
حال در این شرایط مردم یک شهر از خراسان مرکزی که در طی دهه ها و به دلایل گوناگون تحصیلی و ... به تهران مهاجرت کردند زادگاه خویش را از یاد نبرده و به صورت ماهیانه جلسات منظمی را در یکی از مساجد تهران برگزار می کنند و با هم اندیشی نخبگان معضلات و کاستی های شهرشان را بررسی نموده و راهکارهای پیشنهادی را به مسئولان و مدیران ذیربط ارائه می کنند. در ادامه نشست های هم اندیشی نخبه های شهرهای مختلف که در تهران برگزار می شود روز گذشته نشست هم اندیشی تربتی های مقیم پایتخت برگزار شد، نشستی که در آن چند نخبه نامدار این شهر محروم حضور داشتند.
شهر پرامکاناتی که محروم شد
تربت حیدریه، شهری محروم اما با نخبه ها و فعالان اجتماعی متعدد که البته برخی از آنها در تهران به سر می برند. دکتر محمد حسن ابریشمی یکی از این نخبه هاست، نخبه ای که در هفتاد و هفت سالگی تاریخ سیار این شهر کوچک و محروم است. او که مولف و نویسنده کتاب های متعددی درباره تاریخ تربت حیدریه و محصولات متعدد این شهر کوچک است گفت:تربت حیدریه موقعیت سیاسی و اجتماعی مهمی دارد. باید بگویم که انگلیسی ها که بخش مهمی از سربازانش هندی بودند در بنا شدن شهر تربت حیدریه نقش داشتند. در زمان های گذشته ناامنی در تربت حیدریه زیاد بود اما با وجود مشکلاتی مثل این محصولات زیادی در تربت حیدریه تولید می شود، محصولاتی نظیر خشکبار، زعفران، پسته و ده ها محصول دیگر. محصولاتی که در تربت حیدریه تولید می شد از محصولات مشهد هم بیشتر بود.
وی با اشاره به جایگاه بالای اقتصادی تربتی ها در طول تاریخ گفت: از سال 1340 به بعد فرهنگ قابل توجهی به شهر تربت حیدریه تزریق شد و دلیل آن وجود کتابخانه های متعدد در سطح شهر بود. در دهه چهل هفت کتابخانه بزرگ در تربت حیدریه وجود داشت اما اکنون تعداد طلافروشی های شهر از تعداد کتابخانه ها بیشتر است.
این محقق و نویسنده با اشاره به اینکه تمامی قنات های تربت حیدریه خشک شده است گفت: ابریشم کشی و قالیبافی از دیگر فعالیت های مردم تربت حیدریه بود. کراویه و یا همان زیره سبز هم از دیگر صادرات عمده تربت حیدریه به شمار می رفت. سال ها گذشته تا نخستین دانشگاه و بیمارستان در تربت حیدریه افتتاح شد. کارهای فرهنگی رواج پیدا کرد اما با تمام این اوصاف باید بگویم که تربت حیدریه به نسبت گذشت زمان ترقی که نکرده هیچ پسرفت تاسف آوری هم داشته است. چرا باید با این امکانات خوب تربت حیدریه در زمینه های بسیار زیادی از جمله فرهنگی تحلیل برود؟
مهاجرت بی رویه
تربت حیدریه با وجود ظرفیت های بسیار زیاد فرهنگی و اجتماعی و البته کشاورزی کماکان در زمره مناطق محروم کشور ا ست، موضوعی که باعث شده تا فعالان اجتماعی و نخبه های فرهنگی این شهر به فکر چاره بیفتند. دکتر علی اکبر حسن زاده روان شناس و متخصص متافیزیک نیز در اینباره اظهار داشت: تا امروز توجه ویژه ای به تربت حیدریه و توابع آن نشده است. اگر توجهات بیشتر شود حداقل با توجه به ظرفیت های کشاورزی این شهر اوضاع بهتر می شود.
متاسفانه بسیاری از خانواده ها و به خصوص جوانان تربتی به شهرهای دیگر به خصوص مشهد مهاجرت می کنند که دلیلش کمبود رفاه است. در جلسه ای که با باستانی نماینده جدید تربت حیدریه در مجلس داشتم تاکید کردم کاری کنند که این رویه متوقف شود. ایشان باید بدون مزاحمت فکری دیگران به کار خود بپردازد.این متخصص متافیزیک یادآور شد: نمایندگان پیشین تربت حیدریه در مجلس سر بیش از اندازه شلوغی داشتند و و نتواستند خدمات مفیدی برای این شهر انجام بدهند.
پسرفت های عمرانی شهر تربت حیدریه از دیگر موضوعات مورد نقد جلسه هم اندیشی نخبه های تربت حیدریه بود. سید علی سیاسی دیگر چهره فعال فرهنگی و اجتماعی این شهر نیز اظهار داشت: تربت حیدریه باید بیشتر از اینها ترقی می کرد به خصوص از لحاظ عمرانی. بسیاری از شهرهای کوچک تر و دور افتاده از تربت حیدریه پس از انقلاب خیلی بیشتر از لحاظ عمرانی و راه سازی پیشرفت کردند اما در تربت حیدریه پیشرفت چندانی نداشته ایم. حتی خیابانی در این شهر وجود دارد که از 80 سال پیش تاکنون دست نخورده باقی مانده.
سیاسی خاطرنشان کرد: مسئولان تربت حیدریه باید خیلی بیشتر و متعهدانه تر به فکر عمران و آبادسازی تربت حیدریه باشند. وی با اشاره به نقش مثبت انجمن تربتی های مقیم تهران گفت: تمام اقشار تربتی باید به پیشرفت این شهر کمک کنند. در این جلسات پیشنهادات خوبی مطرح می شود. امید من این است که پیشرفت های زیادی را در آینده شاهد باشیم و تربت حیدریه دیگر یک شهر محروم نباشد.
نخبه محوری، شرط توسعه یافتگی
مرتضی شهباز دادستان تربت حیدریه هم دراین جلسه اظهارداشت: باید پیش ازهرچیزی به نقش نخبگان و نیروی انسانی کارآمدو فرهیخته درتوسعه پایدار و همه جانبه تربت حیدریه بپردازم. مهم ترین و کارآمدترین روش رسیدن به توسعه یافتگی ، اتخاذ ره یافت نخبه محوری در مفهوم شایسته سالاری است. در پیش گرفتن این ره یافت به طور قطع منجر به تولید محصولات فکری، علمی و فناوری می شود.این همان موضوعی است که مقام معظم رهبری تحت عنوان تولید علم بارها بر آن تاکید داشته اند.
این کارشناس جزا و جرم شناسی یادآور شد: در هر صورت در منطقه تربت حیدریه باید با اتحاد ، تعامل سازنده بین دستگاه های اجرایی با محوریت و نقش پررنگ نماینده مجلس فراهم شود.
وی تصریح کرد: البته به طور قطع توسعه یافتگی با محوریت نخبگان محقق نمی شود مگر اینکه در تصمیم گیری های منطقه به نقش نخبگان محلی توجه کافی و وافی داشته باشیم. منطقه تربت حیدریه با توجه به قدمت تاریخی و وجود پتانسیل های متعدد پتانسیل پیشرفت های بیشتری هم دارد.
ظرفیت هایی که به هدر میرود
نقش تربت حیدریه با وجود تمام امکانات و ظرفیت های خوب اجتماعی و فرهنگی اش نادیده گرفته می شود تا همچنان در زمره مناطق محروم کشور قرار داشته باشد. این منطقه محروم نیازمند نگاه های بیشتر مدبرانه و بر اساس برنامه و هدف است. تربت حیدریه با برنامه هایی دقیق این ظرفیت را دارد که به سرعت از زمره محروم های کشور بیرون بیاید.