ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
چهارشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۴ - 2025 July 23
کد خبر: ۶۴۶۹۳
تاریخ انتشار: ۱۹ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۸:۰۳

جزئيات جديد از تماس اوباما و روحاني

تدبیر24 : يك گفت‌وگو تلفني ۱۵دقيقه‌اي بود كه در ۵ مهر ۱۳۹۲ و در خلال نخستين سفر حسن روحاني به نيويورك، در فرودگاه جان اف كندي نيويورك انجام گرفت. اين تماس تاريخي از اين بابت كه نخستين تماس تلفني پس از قطع روابط اين دو كشور از سال ۱۹۷۹ به شمار مي‌رفت واكنش‌هاي مثبت و منفي را حاصل كرد. در آن زمان منتقدان دولت، رئيس‌جمهور را به سبب پاسخ دادن به تماس اوباما مورد انتقادات شديد قرار دادند و شدت هجمه‌ها به اندازه‌اي بود محمدجواد ظريف در جايگاه وزير امور خارجه ضمن تاكيد بر اينكه تماس تلفني از سوي مقامات آمريكايي بوده است، در ۷ مهر ۱۳۹۲ در صفحه خود در فضاي مجازي نوشت «آمريكايي پنج، شش بار براي زمينه‌سازي اين مكالمه تماس گرفتند» محمد تخت روانچي هم در آن برهه توضيح داد: «طرف آمريكايي علاقه‌مند گفت‌وگوي تلفني و حتي علاقه‌مند ديدار بود. البته انجام ديدار به‌مصلحت تشخيص داده نشد و نهايتا گفت‌وگوي تلفني انجام شد.» اكنون نماينده سابق ايران در سازمان ملل در گفت‌وگويي با روابط ايران و آمريكا و بيان جزييات بيشتري از ارتباط تلفني روساي جمهوري دو كشور پرداخت. محمد خزاعي به اظهارات وزير خارجه پيشين آمريكا درباره موضوع ايران كه در حادثه كودتاي عليه ايران كه از سوي آمريكا صورت گرفت، اشاره كرد و گفت: «آلبرايت» وزير خارجه وقت آمريكا از ايران عذرخواهي كرد و گفت اشتباهاتي است كه ما انجام داديم، ولي درباره سقوط هواپيماي مسافربري ايران توسط ناو وينسنس در خليج فارس بايد بگويم كه بعيد مي‌دانم آمريكا عذرخواهي كند چون اين موضوع در سرشت آنها نيست». او كه سال‌ها براي انجام مامويت در آمريكا بوده است درباره نامه‌هاي اوباما به مقام معظم رهبري چنين توضيح داد: « آن طور كه مطلع شده‌ام در نامه‌هاي ارسالي اوباما به مقام معظم رهبري، در بخشي به اين اشاره شده بوده است كه آمريكا اعتراف به بزرگ بودن قدرت ايران در منطقه داشته، كه ايران قدرتمند است اما موارد ديگري هم بود كه قابل پذيرش نبودند.» وي به موضوع مهم‌تري هم اشاره داشت كه همان ارتباط تلفني اوباما با روحاني است كه اين ارتباط از سوي برخي در ايران مورد انتقاد قرار گرفت و حالا خزاعي درباره آن چنين توضيح داده است: « اما درباره تماس آقاي روحاني و اوباما اشاره كنم كه همان طور كه اعلام شد تماس با تلفن من برقرار شد. علتش هم روشن است چون تلفن نمايندگي را طبيعتا داشتند و نمي‌توانستد با تلفن ديگري تماس بگيرند از دفتر آقاي باراك اوباما با تلفن ما تماس گرفتند و تلفن در اختيار جناب آقاي دكتر روحاني قرار گرفت. آقاي دكتر روحاني در همان ابتدا گفت‌وگو با اوباما عنوان كردند از اينكه شما تماس گرفتيد متشكرم و با اين جمله آنها را متوجه ساخت كه آنها به دنبال تماس بودند و تماس گرفتند نه اينكه آقاي روحاني تماس گرفته باشند. اين تماس ۵ دقيقه‌اي با همان موضوع گفت‌وگو بود كه در رسانه‌ها هم اعلام شد.» خزاعي همچنين رفتار آمريكا در پسا برجام را اينچنين تحليل كرد: «تا جايي كه اطلاع دارم چه مخالفان، چه موافقان يا ميانه‌روهاي آمريكايي مي‌دانند برخورد نظامي با ايران بازي با آتش است، اما پيش بيني من اين است كه رفتار آمريكا كج‌دار و مريز خواهد بود و نگراني جدي در اين باره يعني بروز جنگ وجود ندارد.»

بازخواني واكنش هاي انتقادي

كيهان مكالمه روساي جمهور دو كشور را «تاسف بارترين» قسمت از سفر آقاي روحاني به نيويورك دانست. اين روزنامه در ۷ مهر ۱۳۹۲ تيتر نخست خود را به مطلبي تحت عنوان «امتياز نقد داديم وعده‌هاي نسيه گرفتيم.» اختصاص داد كه به انتقاد شديد از پاره‌اي از مواضع حسن روحاني در نيويورك پرداخته است. حميد رسايي، از نمايندگان محافظه‌كار مجلس نهم هم گفت: « اين مكالمه از سوي رسانه‌هاي خارجي تسليم ايران اسلامي و ضعف و ناچاري ناشي از فشار تحريم‌ها تلقي شده است. همچنين وي گفت، «اتفاق دقايق پاياني سفر شما (حسن روحاني) خاطره معامله اعطاي درّ غلطان و گرفتن آب نبات شيرين در مذاكرات هسته‌اي را زنده كرد، در حالي كه اميد بود با عنايت به بيانات اخير رهبري انقلاب شما فراموش نمي‌كرديد كه در برابر چه موجود شيطان صفتي نرمش مي‌كنيد. آقاي روحاني بدون تعارف شما بازي برد- باخت اين سفر به نفع ايران اسلامي را در لحظه آخر به بازي برد - برد براي دو طرف تبديل كرديد.» رجانيوز نزدیک به جبهه پايداري، با بازتاب برجسته صحبت‌هاي حميد رسايي، كاريكاتوري را نيز در تمسخر سخنان حسن روحاني درباره پيگيري يك بازي
«برد - برد» با غرب بر سر پرونده هسته‌اي و نيز به كار‌گيري عبارت «روز خوبي داشته باشيد» به انگليسي - كه گفته مي‌شود آقاي روحاني در پايان مكالمه با باراك اوباما بر زبان رانده - منتشر كرده است.
منبع: آرمان

بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: