تدبیر24 : زهرا سلیمانی- چند روز بعد از ارائه گزارش وزیر کشور در صحن علنی مجلس که در آن عبدالرضا رحمانی فضلی از وارد شدن سالانه ۶۰۰هزار نفر به زندان های کشور خبر داده بود، رئیس سازمان زندان ها به تورم جمعیت کیفری در کشور اذعان کرد. همزمان مدیر کل سابق سازمان زندان های استان تهران از بیمار بودن ۷۰ درصد ورودی زندان ها خبر داد.
زندان های ایران جمعیت انبوهی از زندانی ها را در خود جای داده است و کشورمان در مقایسه با دیگر کشورهای دنیا در این زمینه از جایگاه ویژهای برخوردار است، آن هم به این دلیل که ورود سالانه ۶۰۰هزار نفر به زندانها رقم قابل توجهی است. زندان برای زندانیان آثار سوء فراوانی از لحاظ روانی، اجتماعی، سلامت و... دارد. افراد زندانی از لحاظ اجتماعی بعد از اتمام دوران حبسشان با مشکلات گوناگون ناشی از سوء سابقه مواجه میشوند. این در حالی است که به اعتقاد برخی کارشناسان و مسئولان مجازات حبس در کشور ما چندان در تنبیه مجرمان ثمربخش نبوده است و اغلب زندانیان دوره های متعددی از حبس را پشت سر می گذارند. بر اساس ارزیابیهای صورت گرفته برای نگهداری هر زندانی روزانه حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار ریال هزینه می شود که این رقم در ماه بالغ بر ۴۵ میلیون ریال است. با حضور ۲۰۰هزار نفر زندانی در کشور و هزینه های مربوط به این اشخاص باید گفت که روزانه برای زندان های کشور ۹۰میلیون تومان هزینه می شودکه با محاسبه هزینه به طور ماهانه می توان تخمین زد که هر ماه ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان هزینه زندانهای کشور میشود. با این حساب سرانگشتی باید گفت که هزینه سالانه زندان های کشور رقمی بالای ۳۲ میلیارد و ۴۰۰میلیون تومان است. در واقع این اعداد و ارقام فقط برای نگهداری زندانیان هزینه می شود، اما به گفته برخی کارشناسان و مسئولان، دیگر وقت آن رسیده که با اعمال مجازاتهای جایگزین و تنبیهی ثمر بخش در پیشگیری از جرم و بزه بتوان اقدامات تاثیر گذار انجام داد و به این ترتیب از صرف هزینههای گزاف و بیثمر جلوگیری کرد. این در حالی است که صرف این هزینه گزاف در سال می تواند در زمینه های فراوانی همچون عمران، حمل و نقل ، محیط زیست و... تحول گوناگونی در کشور ایجاد کند.
سالانه ۶۰۰ هزار نفر وارد زندانها میشوند
در جلسه علنی روز دوشنبه مجلس وزیر کشور تصریح کرد: متاسفانه سالی ۶۰۰ هزار نفر عازم زندانها می شوند که از این تعداد ۲۰۰ هزار نفر در زندانها باقی می مانند که به طور حتم آثار اجتماعی غیرقابل قبول و مخربی در جامعه خواهد داشت؛ بنابراین آنچه که مهم است، رسیدگی به این معضلات از دو بعد انسانی و الهی و همچنین امنیتی و سیاسی است. به گزارش تسنیم، عبدالرضارحمانی فضلی گفت: از بعد انسانی و الهی، از آن جهت که ما به عنوان متولیان حکومت وظیفه داریم به حقوق این مردم رسیدگی کنیم و در مقابل اینگونه مسائل مسئول هستیم،اما از بعد امنیتی و سیاسی باید به موضوع افزایش اعتماد اجتماعی و انسجام اجتماعی توجه کرد، چرا که اگر ما با انبوهی از جمعیت مواجه شویم که امید نداشته باشند مشکلات و معضلات اجتماعی در جامعه افزایش پیدا خواهد کرد.
تورم جمعیت کیفری در کشور
رئیس سازمان زندانها گفت: در سال گذشته در مجموع ۲۵ بازداشتگاه و اردوگاه به طور کامل و یا بخشی راهاندازی شد. به گزارش ایسنا، روز گذشته علی اصغر جهانگیر در مراسم تودیع و معارفه مدیرکل سازمان زندانهای استان تهران و معاون امنیتی سازمان زندانها عنوان کرد: معاونت قوی امنیتی و انتظامی یکی از ضرورتهای سازمان زندانها محسوب میشود. چرا که باید بتوانیم با نظارت به موقع بر بازداشتگاههای سراسر کشور حقوق متهمان را تامین کنیم و خدا را شاکریم که امروز این معاونت مجددا راهاندازی شد و ما تلاش میکنیم در راستای ماموریتهایی که به موجب قانون به ما سپرده شده بتوانیم از این اختیارات به درستی استفاده کنیم؛ چرا که اعتقاد داریم متهمانی که در مرحله تحقیقات قرار دارند باید از حقوق بیشتری برخوردار باشند. به همین جهت بحث نظارت بر بازداشگاهها میتواند کمک خوبی برای تضمین حقوق متهمان باشد.جهانگیر خاطرنشان کرد: در سال ۹۴ توانستیم مجموعا ۲۵ بازداشتگاه و اردوگاه را به طور کامل و یا به صورت بخشی راهاندازی کنیم و این یکی از تعهداتی بود که سازمان زندانها به آن عمل کرد.رئیس سازمان زندانهای کل کشور افزود: مجموع جمعیت زندانهای کشور قریب به ۲۱۵ هزار نفر است که از این تعداد ۳۲ هزار نفر جمعیت کشوری در زندانهای استان تهران هستند که این تعداد، بسیار زیاد است. رئیس سازمان زندانهای کل کشور، تصریح کرد: ما در زندانها با تورم جمعیت کیفری روبرو هستیم. برای مثال وقتی یک جمعیتی که از قبل پیشبینی نشده وارد زندان میشود یکی از سیستمهایی که تحت تاثیر قرار میگیرد، سیستم بهداشتی است. لذا باید میزان تحمل خود را در ورود جمعیت کیفری به زندان بالا ببریم. جهانگیر اظهار کرد: باید بتوانیم قابلیت تطبیق را در زندان بالا ببریم. برای مثال در ۲۰ سال قبل بحث ورود موبایل به زندان به عنوان معضل مطرح نبوده است، اما هم اکنون معضل است و ما هنوز قوانین لازم در راستای برخورد با این موضوع را نداریم. زیرا عمدتا پروندههای موجود در این زمینه زود بسته میشوند و بدون اینکه افراد در زمینه تلفن همراه مجازات شوند پروندههایشان بسته میشود. بنابراین، این خلاءهای قانونی بسیاری از کارکردها را تحت تاثیر منفی قرار میدهد.
۷۰ درصد ورودی زندانها بیمارند
مدیرکل سابق زندانهای استان تهران در مراسم تودیع خود با یادآوری اینکه اولین حکم مدیریت من توسط شهید لاجوردی صادر شد و حالا این بار بزرگ از دوش من برداشته شده است، گفت: در این مدت کارهای خوبی انجام شد و ۲۵۱ هزار مترمربع فضای جدید از اعتبارات دولتی افزایش یافت که ۱۸ هزار متر مربع توسط خیرین ساخته شد.به گزارش ایلنا، سهراب سلیمانی افزود: ۲۹۱ هزار متر مربع از فضای زندانها مورد بازسازی قرار گرفت. همچنین در این مدت ۵ زندان و بازداشتگاه ساخته و افتتاح کردیم.او ایجاد زندان زنان برای نخستین بار در کشور را از افتخارات خود خواند و اظهار کرد: مدعی هستم؛ ۹۰ درصد کار توسط زنان در این زندان انجام میشود که میتواند الگوی کشورهای دیگر باشد.مدیرکل سابق زندانهای استان تهران با بیان اینکه ایجاد ستاد دیه استان تهران کار مهمی بود و در حال حاضر تمام زندانیان جرائم غیرعمد در این ستاد پرونده دارند، یادآور شد: تعطیلی زندان قصر و ایثار آقای بختیاری مهمترین کار دوران مدیریت من بود و ما ۱۲ هزار زندانی قصر را بین زندانها تقسیم کردیم، چرا که این زندان لکه ننگی در تهران بود.سلیمانی افزود: ۷۰ درصد افرادی که به زندان وارد میشوند؛ بیمارند اما میزان مبتلا به ایدز در زندان نیز سال به سال کاهش یافته و تزریق نیز در زندان معنی ندارد.