تدبیر24 : وزارت ورزش و جوانان شاید در نگاه اول دارای اهمیت کمتری نسبت به وزارتخانههای دیگر به نظر برسد و زیر سایه وزارتخانههایی چون نفت، کشور، خارجه یا... برود اما با نگاهی دقیق و در نظر گرفتن تعداد مخاطبان این وزارتخانه و اینکه وضعیت موجود در ورزش و نتایج تیمهای ورزشی تا چه حد برای جامعه حائز اهمیت است، میتوان به راحتی به اهمیت این وزارتخانه پی برد. رئیس دولت تدبیر و امید اخیرا محمد شريعتمداري را در آخرين ساعات كار رسانهها به عنوان سرپرست وزارت ورزش و جوانان انتخاب و معرفي كرد. تصميمي غیرمنتظره كه به فاصله يك روز از عدم اعتماد مجلس به سيدرضا صالحي اميري اتخاذ شد و تقريبا جامعه ورزش را شوكه كرد.
روز گذشته براي ورزش روز گمانهها و گزينهها بود. روزي كه رسانهها در فرداي روز عدم اعتماد به وزير پيشنهادي ورزش و جوانان افرادي را براي تصدي اين پست مطرح و به سوابق ورزشيشان پرداختند. مصطفی هاشمی طباء، سعيد فائقي، محسن مهرعليزاده، محمد دادكان، احمدرضا دستغيب، اميدوار رضايي و چند تن ديگر از ورزشيها نظير خادمها و امثالهم از جمله افرادي بودند كه براي جايگزيني صالحي اميري از آنها اسم برده شد و حتي برخي رسانهها سراغ نزديكان رئيس جمهور نظير اكبر تركان هم رفتند اما در آخرين ساعات كاري اتفاق ديگري افتاد؛ اتفاقي كه عجيب بود و غير قابل باور.
ايسنا چند روز قبل، به نقل از منابع موثق اكبر تركان را يكي از گزينههاي جدي اين پست عنوان كرد اما او ضمن رد این خبر معتقد بود که این بحثها فقط گمانهزنیهای خبری است. وی اعلام کرد که آقای رئیسجمهور در مورد این موضوع هیچ صحبتی با وی نکرده است. اکبر ترکان گفت: ورزشکاران ما بعد از حضور در مجلس نیز موفق بودند. آیا همین قهرمانها نمیتوانند در وزارت ورزش موفق باشند. مثلا آیا روی دست افتخار فوتبال ایران علی دایی فردی را داریم؟ علی دایی برای تصدی وزارت ورزش چه چیزی کم دارد؟ او در بهترین دانشگاه ایران تحصیل کرده و تجربه جهانی و سابقه حضور در تیمهای باسابقه اروپایی را دارد و دارای تجربه مربیگری است، البته تنها در این عرصه علی دایی نیست و قهرمانان دیگری مانند امیررضا خادم، رسول خادم و... هستند. نظر من انتخاب قهرمانان ورزشی دارای تحصیلات عالیه بهعنوان وزیر ورزش است و فکر میکنم اگر بنده پیرمرد را به عنوان وزیر ورزش بگذارند و فردی از من سوال کند که آیا جوانتر از شما برای این وزارتخانه نبود؟ من جوابی نداشته باشم. در این بین بسیاری از کارشناسان از حضور گزینههای قوی مدیران ورزشی برای اداره این وزارتخانه عریض وطویل سخن به میان میآورند.
سعيد فائقي، محسن مهرعليزاده و هاشمیطباء گزینههایی هستند كه حسن روحاني در نهايت يكي از آنها را براي تصدي وزارت ورزش به مجلس معرفي خواهد كرد. اين را يكي از افراد مطلع در نهاد رياست جمهوري قبل از معرفي محمد شريعتمداري به قانون گفته بود؛ اینکه گزینه احتمالی از بین مدیران ورزشی سابق است. مصطفیهاشمیطباء معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان تربیت بدنی در دولت دوم هاشمی رفسنجانی (۱۳۷۲-۱۳۷۶) و دولت اول سیدمحمد خاتمی(1376-1382) بود. هاشمیطباء همچنین مدتی رئیس کمیته ملی المپیک جمهوری اسلامی ایران بود. وی در هشتمین دوره انتخابات ریاستجمهوری ایران (خرداد ماه ۱۳۸۰) کاندیدای ریاستجمهوری شد. نگاهی به فعالیتهای حرفهای هاشمی طباء موید این مطلب است که وی دارای توانمندی بیشتری در زمینه مدیریت ورزشی است. چه آنکه در دوران ریاست وی بر کمیته ملی المپیک تحول ویژهای در آن ایجاد و کمیتهای مهم و تاثیرگذار ایجاد شد. شاید پربیراه نباشد که بگوییم وی نسبت به بقیه گزینهها و به احتمال قوی نزدیکتر به صندلی وزارت ورزش است. هاشمیطباء به عقیده بسیاری از کارشناسان آشنایی بیشتری با جامعه ورزشی دارد. سابقه حضور وی در تربیت بدنی و کمیته ملی المپیک موجب آشنایی او با مشکلات جامعه ورزشی و مسائل کلان در این جامعه شده است؛ همراستا و همسو بودن خطمشی این مدیر ورزشی با سیاستهای دولت یازدهم نیز شاید بتوان گفت از دلایل اصلی تایید این مدیر ورزشی توسط برخی کارشناسان است.
چرا شریعتمداری گزینه نهایی نیست؟
مدت حکم شریعتمداری تا 24آبان است و در این مدت رئیسجمهور باید وزیر پیشنهادی خود را به مجلس معرفی کند. شریعتمداری در مورد ماموریت خود در وزارت ورزش گفت: «مهمترین ماموریتی که از طرف رئیسجمهور به من محول شده اجرای قانون است و اینکه هیچ وزارتخانه و سازمانی بیمسئول و بیسرپرست نماند. من هم به همین علت به سرپرستی وزارت ورزش منصوب شدم.» او در مورد احتمال تغییر در معاونتهای وزارتخانه میگوید: «دوران سرپرستی وزارتخانه تا پایان مهلت قانونی بسیار محدود و ماموریت من در این مدت کوتاه حفظ وضع موجود است. شریعتمداری، وزیر بازرگانی دولت اصلاحات و معاون اجرایی روحانی راس ساعت 13دیروز از خودروی مشکیرنگ خود پیاده شد و با استقبال کیومرث هاشمی، مناف هاشمی و مازیار ناظمی(معاونان وزارت ورزش) وارد ساختمان وزارت ورزش شد. این اتفاق در حالی رخ داد که هیچ یک از اعضای تیم اجرایی صالحی توقع دیدن دادکان را نداشتند. رئیس پیشین فدراسیون فوتبال به همراه سرپرست جدید وزارت ورزش و جوانان در محل این وزارتخانه حاضر شد و در مراسم معارفه وی حضور پیدا کرد. سعید فائقی، معاون پیشین سازمان تربیت بدنی معتقد است، به احتمال زیاد فردی غیر از محمد شریعتمداری به عنوان گزینه وزارت ورزش و جوانان به مجلس معرفی خواهد شد، وی افزود: «اینکه انتظار داشته باشیم گزینه مورد نظر حتما ورزشی باشد زیاده خواهی است.» او سه گزینه مورد نظرش را اینگونه معرفی میکند: «چه اشکالی دارد که وزیر ورزش و جوانان یک خانم باشد چون ما مدیران کارآمدی در بین بانوان داریم. زمانی که من در ورزش بودم حوزه بانوان از افتخارات ما بود. خانم طاهریان یکی از گزینههای خوب است که سابقه و تجربه زیادی هم دارد. آقای ذوالفقارنسب و همچنین آقای میرباقری هم که دارای اطلاعات عمیق و طراح مهندسی جوان هستند از گزینههای خوب برای وزارت ورزش و جوانان میباشند.