تدبیر24: انفجار کامیونی پر از مواد منفجره در شهر کردنشین «قامشلی» در شمال شرقی سوریه، دایره عملیاتهای انتحاری گروه تروریستی داعش را به مرزهای ترکیه رساند. شهر قامشلی، در استان «حسکه» در نزدیکی مرز ترکیه قرار دارد و جمعیت آن از کردها، عربها، ارمنیها و آسوریها تشکیل شده است. این شهر تحت کنترل ائتلافی با محوریت نیروهای کرد است؛ جایی که بارها نیروهای کرد سوری با داعش درگیر شدهاند اما اکنون به نظر میرسد حمله روز چهارشنبه یکی از بزرگترین حملات داعش در نزدیکی مرزهای ترکیه باشد؛ کشوری که پس از کوتادی ١٥ جولای همچنان درگیر حل بحرانهای داخلی است.
منابع خبری در سوریه اعلام کردند که بر اثر دو انفجار در غرب قامشلی ٥٠ نفر کشته و ۱۷۰ نفر زخمی شدند. این منابع افزودند که این انفجارها شعبه جذب نیرو -هیأت دفاع و حمایتی- اداره فدرال دموکراتیک وابسته به کردها و مرکز نیروهای امنیتی کرد (آسایش) را در خیابان «منیر حبیب» در غرب شهر قامشلی سوریه هدف قرار داده بود. خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) نیز گزارش داد، این انفجارها در مسیر ارتباطی بین میدان «الهلالیه» و میدان شهرک «الشباب» در بخش غربی قامشلی رخ داد. دیدهبان حقوق بشر سوریه نیز در گزارشی اعلام کرد که هدف این انفجار پلیس محلی کردها بوده و به همین دلیل این کامیون در نزدیکی ساختمانی دولتی منفجر شده است.
درحالحاضر، نیروهای دموکراتیک کُردسوریه که توسط آمریکا پشتیبانی میشوند، اصلیترین نیروهای مبارزی هستند که در شمال سوریه با داعش در حال جنگ هستند و در روزهای اخیر مناطق وسیعی را از داعش پس گرفتهاند. به گفته کارشناسان، درگیری شدید در «حلب» بزرگترین شهر سوریه، یکی از دلایل این حمله انتحاری از سوی داعش است.
انتشار جزئیاتی از توافق روسیه و آمریکا
با ورود بحران سوریه به ششمین سال، تلاشهای تازه بینالمللی برای ازسرگیری مذاکرات سیاسی برای پایاندادن به درگیریها آغاز شده است. وزرای خارجه آمریکا و روسیه در روزهای اخیر همواره از توافقی سری صحبت میکنند که بهزودی به این بحران پایان میدهد. «جان کری» وزیر خارجه آمریکا ابراز امیدواری کرده است که در ماه آینده میلادی، جزئیاتی از همکاریهای نظامی و اطلاعاتی با روسیه درباره سوریه را به افکار عمومی ارائه کند. اما خبرگزاری رویترز در گزارشی بخشیهایی از این طرح مشترک را منتشر کرده است. به ادعای رویترز، پیشنهادهای مطرحشده میان واشنگتن و مسکو بر پایه تبادل اطلاعات و تعاملات در حملات هوایی علیه «جبهه النصره»، شاخه القاعده در سوریه است. درعینحال قرار است جلوی حملات هوایی ارتش «بشار اسد» رئیسجمهوری سوریه، علیه نیروهای مسلح موردحمایت غرب را بگیرد. در همین حال، وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که واشنگتن دیگر خواهان کنارهگیری فوری بشار اسد از قدرت نیست چراکه معتقد است رفتن او سناریوی عراق و لیبی را در سوریه تکرار میکند. وزیر خارجه سوریه پیش از این گفته بود، دو طرف قصد دارند «گامهایی اساسی» برای ایجاد آتشبس و افزایش ظرفیتها برای مبارزه با «جبهه النصره» و «داعش» بردارند. وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای گفته است هم روسیه و هم ایالات متحده از سازمان ملل متحد خواستهاند طرحی را برای «گذار سیاسی» در سوریه، بر پایه قطعنامههای شورای امنیت درباره آن کشور آماده کند. با همه اینها، در ایالات متحده کسانی هستند که به مذاکرات کری و لاوروف و آینده همکاری دو طرف چندان خوشبین نیستند؛ از جمله «جوزف دانفورد»، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا و «اش کارتر»، وزیر دفاع آن کشور، که میگویند این همکاریها نه بر پایه اعتماد که براساس مقررات و ضوابط صورت میگیرد.