تدبیر24: دومین مدال یک ورزشکار ایرانی برای کشوری غیر از ایران، اتفاقی عجیب و تا حدودی تلخ برای ورزش کشور بود. میلاد بیگی، تکواندوکار ایرانیالاصل تیم جمهوری آذربایجان، پس از حذف مهدی خدابخشی، نماینده ایران در وزن دوم، در نهایت در دیدار ردهبندی این وزن موفق شد پویتر پازینسکی از لهستان را ١٢ بر صفر شکست دهد و صاحب مدال برنز شود. بیگی که با هدایت رضا مهماندوست، سرمربی پیشین تیم ملی ایران، در المپیک حضور داشت، در مرحله یکچهارم نهایی موفق شد مهدی خدابخشی، ملیپوش کشورمان، را ١٧ بر ٥ مغلوب کند اما در نیمهنهایی به نماینده بریتانیا باخت. حذف یک تکواندوکار پرامید ایرانی به وسیله یک هموطنش که به عضویت جمهوری آذربایجان در آمده اتفاقی تلخ برای ورزش ایران محسوب میشود. پیش از این هم صباح شریعتی در وزن ١٣٠ کیلوگرم کشتی فرنگی موفق شده بود برای جمهوری آذربایجان برنز بگیرد این در حالی بود که بشیر باباجانزاده ملیپوش ایران در این وزن دست خالی به تهران برگشت. میلاد بیگی و صباح شریعتی در شرایطی دو مدال برای جمهوری آذربایجان کسب کردند که ایران در اوزان این دو ورزشکار مدالی نگرفت و همین موضوع بازتاب گستردهای در فضای مجازی داشت بهویژه مدال بیگی که پس از پیروزی بر خدابخشی به دست آمد. نبرد خدابخشی-بیگی دومین جدال تمامایرانی المپیکی بود. در مسابقه اول که در کشتی فرنگی رقم خورد، سامان طهماسبی نماینده جمهوری آذربایجان، به حبیب اخلاقی باخت، اما برد بیگی برابر خدابخشی در تکواندو حضور ایرانیها در ترکیب تیمهای دیگر بهویژه جمهوری آذربایجان را برجسته کرد. در المپیک ٢٠١٦ ریودوژانیرو چهار ایرانی زیر پرچم کشورهای دیگر رقابت کردند؛ صباح شریعتی (کشتی فرنگی- آذربایجان)، سامان طهماسبی (کشتی فرنگی- آذربایجان)، میلاد بیگی (تکواندو- آذربایجان)، راحله آسمانی (تکواندو-بلژیک). از بین این چهار نفر دو نفر به برنز رسیدند؛ راحله آسمانی هم که در وزن کیمیا علیزاده قرار داشت، تا یکقدمی برنز پیش رفت اما در نهایت در دیدار ردهبندی باخت. آسمانی که پس از المپیک خداحافظیاش از تکواندو را اعلام کرد پس از مسابقات گفت: «تکواندو زنان بلژیک تاکنون به جایگاهی که من دست یافتم، نرسیده بود. خیلی دوست داشتم دو ایرانی روی سکوی مدال برنز باشند اما نشد».
پولادگر: آنها مزدورند
حضور مربیان یک کشور در تیمهای ورزشی کشورهای دیگری امری رایج است اما تغییر تابعیت ورزشکاران موضوعی است که خیلیها از آن ایراد میگیرند. پس از حذف خدابخشی به وسیله بیگی، رئیس فدراسیون تکواندو در اظهارنظری تند این ورزشکاران را به مزدوری متهم کرد. محمدرضا پولادگر عنوان کرد: «متأسفم برای کسانی که با پول مردم رشد کرده و مثل مزدور به کشورهای دیگر میروند و در رویداد بزرگ جلو چشم مردمان ایران روبهروی یک هموطن میایستند. پول چقدر ارزش دارد؟ ما حاضریم جان خود را بدهیم تا مردممان شاد شوند. آیا پول اینقدر ارزش داشت که باعث ناراحتی مردم ایران شوند و کسی مزدوری کند؟ من اینها را هموطنان خودم نمیدانم. بیگی هم در کلاس فنی ایران آموزش دیده است و توانست جلو خدابخشی اینگونه مبارزه کند. او به خاطر پول در میدانی که باعث شادی هموطنانش میشود، زیر پرچم کشور دیگر مبارزه کرد. آیا او میتواند خودش را ببخشد؟». این در حالی است که رضا مهماندوست، سرمربی جمهوری آذربایجان، بارها بیان کرده کمتوجهیهای فدراسیون باعث شد تا او ایران را ترک کند. مطمئنا این اظهارنظر پولادگر درباره ایرانیهای جمهوری آذربایجان با واکنش آنها همراه خواهد شد بهویژه مهماندوستی که همواره از کملطفیهای پولادگر انتقاد کرده است. مهماندوست زمانی که ایران را ترک کرد دلیل این تصمیم را پرداختنشدن حقوقش و مشکلات مالی به دلیل داشتن فرزند معلول عنوان کرد. این در حالی است که در کشتی رابطه فدراسیون ایران با اعضای ایرانی جمهوری آذربایجان دوستانه به نظر میرسد و کسی آنها را مزدور نمیداند. بههرحال، فدراسیون تکواندو پس از ناکامی عاشورزاده و خدابخشی زیر فشار انتقاد قرار دارد، مدال بیگی این انتقادها را بیشتر کرد و برخی رسانهها از عنوان «خودزنی» برای این اتفاق استفاده کردند. به نظر میرسد به غیر از مسائل مالی، پشت خطماندن هم در کوچ ایرانیها تأثیر دارد، حداقل درباره بیگی که اینگونه بوده است. بیژن مقانلو، سرمربی تکواندوی ایران، دراینباره گفت: «بیگی هم بازیکن خوبی است. او مدتها در تیم ایران مبارزه میکرده، در ایران بازیکنان خوبی هستند ولی ما در المپیک میتوانیم تنها یک بازیکن را بیاوریم. خدابخشی نفر اول رنکینگ بود. ما غیر از او، مسعود حجیزواره را نیز داشتیم خیلی از بازیکنان طاقت نمیآورند و مجبور میشوند به کشورهای دیگر بروند و برای آنها مبارزه کنند، زیرا هر کشور میتواند یک نماینده داشته باشد و ما نیز خدابخشی که بهترین رنکینگ را در جهان داشت، به المپیک آوردیم».
---------------------------------
وزیر ورزش:
تکواندو انتظارات را برآورده نکرد
محمود گودرزی در حاشیه استقبال از تیم ملی وزنهبرداری ایران، درباره اتفاقاتی که در رقابت دسته فوقسنگین المپیک رخ داد، گفت: «اتفاقی که برای سلیمی افتاد، متأسفانه نشان داد که مدیران ورزشی جهان گاهی اوقات اجازه نمیدهند که یک کشور بهطورکامل به حق خود برسد و مشکلاتی ایجاد میکنند. ما هم اینجا آمدهایم تا از سلیمی و دیگر وزنهبرداران تشکر کنیم و بابت عملکرد آنها خسته نباشید بگوییم». وزیر ورزش عنوان کرد از نتایج تکواندو راضی نیست: «در تکواندو آنچه که مورد نظر بود محقق نشد، اما کیمیا علیزاده اثری که داشت بسیار ماندگار خواهد بود و امیدوارم که تداوم داشته باشد». او درباره شکایت به مراجع قانونی نسبت به ناداوری که در حق بهداد سلیمی شد، گفت: «از دوستانم که در ریو هستند خواستم که از طریق مراجع قانونی پیگیری کنند، اما تا این لحظه نتیجهای نداشته و فکر هم نمیکنم نتیجهای داشته باشد. شاید در نهایت مانند رئیس فدراسیون جهانی اعلام موافقت کنند، اما حاضر به برگرداندن نتایج نباشند».