تدبیر24:چند سال گذشت، تلاشهای عمدهای که در استان کهگیلویه و بویراحمد به ویژه مرکز استان صورت گرفت، پشتکار فراوان برای شناساندن نام استان به مردم کشورمان بود، که در این میان لقب «یاسوج، پایتخت طبیعت ایران» و نام فوتبال «شهرداری یاسوج» گوی سبقت را از دیگر نامها و تلاشها ربوده و توانستند در ادبیات محاورهای مردم ایران زمین جایگاهی برای خود دست و پا کنند.
این روزها، اما «لودر» خاطره تیم شهرداری یاسوج را در ذهنها یادآور شده و وجود زبالههای انباشته در مناطق مختلف «پایتخت طبیعت ایران» سؤالات زیادی را درباره این نام ماندگار سالهای نه چندان دور یاسوج ایجاد کرده است! تا کم کم جای خود را به «یاسوج؛ پایتخت زباله ایران» دهد!
هر چه که در سالهای گذشته برای از هم برچیدن بساط تیم شهرداری یاسوج تلاش شد تا دیگر نامی از این تیم در اذهان باقی نماند، این روزها برای نابودی طبیعت خدادادی این شهر و زوال تدریجی نام پایتخت طبیعت ایران تلاش میشود! تا این دو دستاورد متولیان گذشته برای همیشه به دست فراموشی سپرده شود.
از خیابان 60 متری یاسوج گرفته تا سه راه بیمارستان و شهرک امام حسین و بسیاری نقاط دیگر هر روز شاهد انباشت تلی از زبالهها هستند، تا بوی تعفن دستاورد بزرگ بیتدبیری شهرداری یاسوج برای مردم شهری باشد که شاید آرزوی توسعه در سایه رشد صنعت گردشگری را باید کم کم به دست فراموشی بسپارند.
یاسوج دیگر سیمای زیبای گذشته را ندارد
یکی از شهروندان یاسوجی در این باره به خبرنگار تسنیم میگوید: شهر یاسوج چند سالی است که دیگر سیمای زیبای گذشته را ندارد و طبیعت خدادای این شهر در حال نابودی است.
علی مصباحی میافزاید: در جای جای این شهر تلهای زباله روی هم انباشته شده و وقتی هم این زبالهها بعد از مدت طولانی رها شدن، توسط شهرداری جمعآوری میشوند بوی تعفن آنها باقی مانده و شهروندان را میآزارد.
وی با بیان اینکه ما هر روز شاهد این هستیم که کارگران شهرداری زبالهها را در نقاط خاصی از شهر روی هم انباشه و بعد از مدتی که گاهی تا نیمههای شب هم به طول میانجامد آنها را به خارج از شهر حمل میکنند، تصریح میکند: این تلهای زباله علاوه بر اینکه چهره نازیبایی به شهر میدهد بوی بدی نیز ایجاد میکند.
50 متر بالاتر از شهرداری یاسوج، محل انباشت هر روزه زباله
یکی دیگر از شهروندان یاسوجی که در نزدیکی ساختمان شهرداری یاسوج به کار و کاسبی مشغول است به خبرنگار تسنیم میگوید: جای تعجب است که شهرداری یاسوج نسبت به نظافت شهر تا این حد بی توجه است، ما هر روز شاهد انباشتن زبالههای زیادی در پیادهروی خیابان اصلی شهر یاسوج 50 متر بالاتر از ساختمان این نهاد هستیم.
این شهروند بیان میکند: این زبالهها هر روز تا ساعات نزدیک ظهر و گاهی حتی بعد از ظهر در این قسمت از شهر رها شده و سپس توسط مأموران شهرداری جمعآوری میشوند.
تولید روزانه 120 تن زباله در یاسوج
هر چند تلاش خبرنگار تسنیم برای مصاحبه با مسئولان شهرداری یاسوج به جایی نرسید، اما سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری یاسوج پیش از این از تولید روزانه 120 تن انواع زباله در یاسوج خبر داده و گفته بود این میزان زباله تولیدی بدون هیچ گونه فرایندی نظیر بازیافت و تفکیک به صورت بهداشتی دفن میشود.
شهریار فرزانه با اشاره به اینکه هر شهروند یاسوجی در شبانهروز یک کیلو و 250گرم زباله تولید میکند، افزود: این میزان در کشور به ازاء هر نفر 800گرم است.
وی با بیان اینکه باید مدیریت درستی برای این مقدار زباله انجام شده و همچنین میزان تولید زباله باید کاهش یابد، تصریح کرد: مدیران شهری، رسانهها و بخشهای فرهنگی و مدیریتی برای کاهش تولید زباله شهری و مشکلات دفن آن چارهاندیشی کنند.
سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری یاسوج تفکیک زباله از مبدا توسط خانوادهها را بهترین راهکار برای کمک به مدیریت پسماند دانست و گفت: 60 درصد از زبالههای تولیدی یاسوج از نوع تر و40 درصد زباله خشک است.
وی عنوان کرد: با توجه به اینکه بیشترین تولید پسماند از نوع خانگی است باید برای تفکیک زباله فرهنگ سازی شود و هر خانواده از مبدا زباله تر و خشک را جدا کند.
شهردار یاسوج نیز پیش از این به مشکل تولید بیش از حد استاندارد زباله در شهر یاسوج اشاره داشته و گفته بود: استاندارد تولید زباله بین 650 تا 700 گرم است این در حالی است که سرانه تولید زباله در شهر یاسوج کماکان یک کیلو و 200 گرم است که بخشی از آن به فرهنگ معیشت شهروندان شهر یاسوج برمیگردد.
محمدعلی جاوید عنوان کرد: بخشی از مشکل تولید بیش از حد زباله نیز به دستگاههای خدماترسان مثل شهرداری، محیط زیست و سازمان صدا و سیما برمیگردد که در قانون برنامه پنجم توسعه پیشبینی شده است برای کاهش تولید زباله باید فرهنگسازی شود.
وی ابراز کرد: در این راستا سازمان مدیریت پسماند شهرداری یاسوج اقداماتی را در دستور کار دارد که امیدواریم این فرهنگسازیها بتواند در کاهش میزان زباله تولیدی در شهر یاسوج مؤثر واقع شود.
اگرچه نمیتوان از نقش کمبود امکانات و منابع در زیباسازی یک شهر چشمپوشی کرد، اما داشتن شهری زیبا با سیمایی عاری از زباله بیش از هر چیز نیازمند همت متولیان امر و مدیریت صحیح شهری است.
جمعآوری اصولی و حمل به موقع زبالهها میتواند تا حدودی در راستای رفع این مشکل راهگشا بوده تا لذت قدم زدن در خیابانهای شهری گردشگرپذیر مانند یاسوج به خاطرهای تلخ در اذهان تبدیل نشود.