ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
سه‌شنبه ۳۱ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 22
کد خبر: ۷۰۲۹۷
تاریخ انتشار: ۱۲ آبان ۱۳۹۵ - ۱۵:۴۱

پراید و نیسان بیشترین خودروهای مردودی در معاینه فنی

 تدبیر24: جانشین فرمانده ناجا گفت: در فرآیند معاینه فنی، خودروهای نیسان و پراید بیشترین خودروهایی بودند که رد شدند.

به گزارش تدبیر24 و به نقل از  فارس، سردار اسکندر مؤمنی در دومین همایش فصلی پلیس راهور ناجا که صبح امروز برگزار شد، اظهار داشت: در فرآیند معاینه فنی، خودروهای نیسان و پراید بیشترین خودروهایی بودند که رد شدند.

پلیس: پراید و نیسان بیشترین خودروهای مردودی در معاینه فنی


وی با بیان اینکه باید تلاش کنیم تا کیفیت و ایمنی را در این خودروها افزایش دهیم، گفت: چرا خودروها باید در جایی از کشور تولید و در جایی دیگر از لحاظ آلایندگی و ایمنی رد شوند؟ 

مؤمنی تصریح کرد: هرچند اقدام در این حوزه دیر شده اما هر زمان که جلوی ضرر را بگیریم منفعت است، به همین جهت بخش صنعت بایذ برای ارتقاء کیفیت و ایمنی خودروها تلاش بیشتری کند.

جانشین فرمانده ناجا با تأکید بر اینکه چهار مؤلفه عمده انسان، راه، وسیله نقلیه و سیستم امداد و نجات و درمان، در کاهش تلفات و آسیب‌ها نقش بسزایی دارد، افزود: باید سیستم امداد و نجات توسعه پیدا کند تا تعداد جان باختگان هم کم شود.

وی با اشاره به کاهش جان باختگان طی سال‌های 84 و 85 از حدود 28 هزار به 16 هزار  کشته، گفت: بیشترین نقش مربوط به عامل انسانی بوده که با فرهنگ سازی، تغییر قوانین، مشارکت مردم و ایجاد سیستم‌های هوشمند شاهد کاهش تلفات بوده‌ایم.

مؤمنی اخاطرنشان کرد: سایر مؤلفه‌ها چنانچه همپای عامل انسانی پای کار بیایند و به ویژه در حوزه ایمنی اقدامات اساسی انجام دهیم، شاهد پایین‌ترین حد ممکن تلفات خواهیم بود.
بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: