مدیر کل دفتر موزه های تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست نسبت به قاچاق "لاک پشت گوش قرمز" به کشور در ایام نزدیک به سال نو هشدار داد و گفت: این گونه غیر بومی بقای لاک پشت های بومی کشور را تهدید می کند.
تدبیر24 » اصغر مبارکی در گفت و گو با ایسنا، جزییات خرید و فروش گونه غیر بومی "لاک پشت گوش قرمز" را تشریح کرد و گفت: این گونه مهاجم از راه قاچاق وارد کشور می شود و به قیمتی نازل به فروش می رسد و در نهایت با ورد به چرخه طبیعی ایران زیستگاههای کشور را مورد تهدید قرار می دهد.
وی با بیان اینکه خرید و فروش این گونه مهاجم به این شکل است که دست فروش ها آن را از میدان تره بار خریداری کرده و بعد در کنار خیابان ها به فروش می رسانند، اظهار کرد: در حال حاضر متاسفانه "لاک پشتهای گوش قرمز" در تالاب های شمال کشور و رودخانهها نیز دیده می شوند.
تماس شهروندان با سازمان محیط زیست برای تعیین تکلیف لاک پشت هایشان
مدیر کل دفترموزه های تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در هفته دو تا سه تماس از سوی شهروندان داریم که می خواهند در مورد لاک پشت گوش قرمزی که دارند تعیین تکلیف کنند و این طور مطرح می کنند که ما یک لاک پشت گوش قرمز داریم که نمی خواهیم آن را نگه داریم اما نمی دانیم چه کار کنیم شما می خواهید یا نه؟. این باعث خوشحالی است که با سازمان محیط زیست تماس می گیرند تا برای تحویل لاک پشت به اینجا مراجعه کنند.
رها کردن لاک پشت گوش قرمز در طبیعت ایران ختم به فاجعه می شود
مبارکی افزود: ولی اتفاق فاجعه آمیز آنست که عده ای بعد از اینکه از دست این لاک پشت خسته می شوند آن را در آب ها و زیستگاه های طبیعی کشور رها می کنند این کار یعنی معرفی گونه غیر بومی به طبیعت ایران که دست آخر به فاجعه ختم می شود.
این خزنده شناس با بیان اینکه وقتی گونه غیر بومی "لاک پشت گوش قرمز" وارد زیستگاه طبیعی تالابی و رودخانه ای ایران می شود خود را با محیط سازگار کرده و به گونه رقیب گونه های بومی از جمله لاک پشت برکه ای تبدیل می شود، گفت: از نظر علمی چون دو گونه در یک زیستگاه نمی توانند زندگی کنند اصل رقابت بین آنها ایجاد می شود و در نهایت باعث می شود که گونه بومی ما حذف شود یا اگر حذف نشود عرصه برای او تنگ می شود چون گونه غیر بومی تبدیل به رقیب غذایی و زیستگاهی می شود.
وی تاکید کرد: اگر این گونه عیر بومی بیماری خاصی داشته باشد چون سابقه این بیماری در کشور ما وجود ندارد ممکن است گونه های بومی را مبتلا کرده و از پا دربیاورد.
مدیر کل دفترموزه های تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست در مورد اینکه خرید و فروش "لاک پشت گوش قرمز" بیشتر در کدام مناطق کشور صورت می گیرد، با اشاره به اینکه عمده خرید و فروش این گونه در تهران است، اظهار کرد: وجود این گونه غیر بومی در مراکز استانهایی چون تهران، شیراز و اصفهان بارزتر است چون در این نقاط بازار بیشتری دارد ولی در شهرهای دورتر و کوچک تر کمتر دیده می شود.
شهرداری ها و پلیس مقابله با قاچاق و خرید و فروش "لاک پشت گوش قرمز" را جدی بگیرند
وی در مورد مقابله با خرید و فروش این گونه با بیان اینکه شهرداری ها هیچ کنترلی روی آن ندارند و مبادی فروش آنها به شکلی نیست که شهرداری ها بتوانند ورود جدی در این زمینه داشته باشند، گفت: شهرداری ها به محض مشاهده این گونه ها آنها را توقیف و جمع آوری می کنند ولی در کل، پروسه سختی است چون مبادی ورودی این گونه قاچاق زیاد است و لازم است همه ارگان های نظارتی از جمله نیروی انتظامی و شهرداری ها با یکدیگر در این موضوع ورود کنند.
مبارکی در پایان با اشاره به اینکه دفتر صید و شکار نیز نامه ای در مورد منع خرید و فروش این گونه غیر بومی به استان ها ارسال کرده است، افزود: بیشترین فروش "لاک پشت گوش قرمز" در ایام نزدیک به فصل بهار صورت میگیرد.