ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
چهارشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۴ - 2025 July 23
کد خبر: ۷۳۶۹۰
تاریخ انتشار: ۱۱ فروردين ۱۳۹۶ - ۰۸:۰۹

خداحافظی با تجارت چمدانی

با توجه به حجم بالای صادرات ایران به عراق، به منظور تامین مالی صادرات کالاهای ایرانی به عراق خط اعتباری ۱۸ میلیون یورویی با تامین مالی ۱۰۰ درصد مبلغ قرارداد تجاری اعطا شد.
تدبیر24 »به طور کلی مدت‌هاست ما در حوزه صنعت سیمان و فولاد به دنبال تخصیص خط اعتبار ارزی برای صادرات به عراق بوده‌ایم که مدتی ‌است فرایند آن طی شده و اقدامات قابل توجهی برای آن صورت گرفته است. خبر اعطای خط اعتباری ارزی به کشورهای همسایه خبر بسیار خوشایندی برای صادرکنندگان است. تحریم‌ها و ممنوعیت‌ها و محدودیت‌های صادراتی با کشورهای همسایه شرایطی ایجاد کرده بود که واحدهای تولیدی ما نمی‌توانستند در بسیاری از بخش‌ها به اندازه ظرفیت خود تولید داشته باشند. علت آن هم این بود که تقاضا در داخل کاهش یافته بود. به معنای دقیق‌تر تولید نسبت به تقاضا فزونی پیدا کرده بود. از طرف دیگر نظام واردات بین‌المللی ایجاب می‌کند تولید صرفا به بازار مصرف داخل توجه نداشته، بلکه نگاهی هم به مرزها و بازارهای بیرونی داشته باشد تا از این طریق بتواند در بازار پول و سرمایه ارزآوری کند. اعتقاد بر این است که خط اعتباری جدید به ویژه برای فعالان اقتصادی که با کشور عراق مراوده دارند آثار متعدد مثبتی دارد. به هر حال ما با کشور عراق در حوزه بانکی مشکلاتی داشتیم و صادرکنندگان برای دریافت پول با مشکل مواجه بودند. عموما مراودات پولی به صورت چمدانی انجام می‌شد یا اینکه صادرکنندگان باید هزینه‌ای متحمل می‌شدند که این مساله با اعطای خط اعتباری برطرف می‌شود که از این پس بانک در ایران هزینه‌ صادرات را دریافت می‌‎کند. از سوی دیگر رقم ۱۸ میلیون یورو هم برای یک خط اعتباری بسیار قابل توجه است؛ منهای آثار تبعی تمدید تحریم‌ها، در اجلاسی که در سال گذشته با حضور مسئولان و سفرای دو کشور ایران و عراق در قبال مسئولیت منطقه‌ای، اعتقادی، دینی و... داشتیم، اصرار بر این بود که به کشورهای منطقه توجه لازم صورت گیرد. به نظر می‌رسد اعطای خط اعتباری هم در راستای تحقق اهداف همان اجلاس صورت گرفته است. در آخر باید گفت که برای کارت‌های اعتباری ارزی بانک مرکزی نظام یکپارچه‌ای را دنبال می‌کند و قرار نیست رقابت نامناسب بین بانک‌ها در این زمینه به وجود آید. در پنج ماه ابتدایی سال جاری مجموع ال سی گشایش یافته نزد این بانک ۵۶۱ میلیون دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته از رشد ۱۰ برابری برخوردار شده است. با این همه به دلیل مشکلات داخلی این کشور و برای رفع مشکلات صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی خط اعتباری ۲۰۰ میلیون دلاری برای این دسته از صادرکنندگان در نظر گرفته شد که به شرکت‌هایی پرداخت می‌شود که صورت وضعیت تایید شده از دولت عراق را داشته باشند. همچنین درباره تمدید تحریم‌های ۱۰ ساله داماتو باید گفت با توجه به فرایند تصویب و لغو تحریم‌ها، شورای امنیت و پنج کشور دیگر هم به جز آمریکا در این معاهده سهیم بوده اند. البته اروپایی‌ها از تمدید این تحریم‌ها استقبال نکرده اند، اما امیدواریم که این اقدام ظالمانه ادامه پیدا نکند.

مرتضی لطفی، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران
برچسب ها: تجارت برجام دولت
بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: