ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
دوشنبه ۳۰ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 21
کد خبر: ۷۴۱۴۲
تاریخ انتشار: ۱۷ فروردين ۱۳۹۶ - ۰۸:۱۵

تولید عایق‌های حرارتی از بطری‌های پلیمری در ایران

با توجه به تولید انبوه بطری‌های پلیمری در دنیا و مشکلات ایجادشده در بازیافت آنها، پژوهشگران باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان شیراز به منظور بازیافت این مواد، توانستند از ضایعات این بطری‌ها فوم‌های سختی برای عایق کاری تولید کنند.
تدبیر24 » پلی اتیلن ترفتالات (Poly Ethylene Terepthalate) که به اختصار به آن PET گفته می‌شود، معروف‌ترین و پرمصرف‌ترین پلی استر است که در سال 2010 بیش از 56 میلیون تن برای کاربردهای مختلف تولید شده است.

این پلیمر از خانواده پلاستیک‌های مهندسی چندبعدی محسوب می‌شود که از خواص مکانیکی و حرارتی عالی برخوردار است.

کاربرد اصلی PET در صنایع بافندگی است؛ ولی به دلیل ویژگی‌های عالی آن در فیلم‌های X-Ray و بسته‌بندی مواد غذایی به خصوص بطری‌های نوشیدنی مانند آب معدنی، دوغ، نوشابه و روغن استفاده می‌شود.

بر اساس مطالعات انجام شده مقدار مصرف جهانی این ماده تنها برای تولید بطری در سال 1995 برابر با 3.6 میلیون تن بوده که هر 5 سال با رشد مصرف 50 درصدی مواجه بوده است، به گونه‌ای که در سال 2010 این میزان به 18.8 میلیون تن رسید.

با این روند پیش بینی می‌شود که میزان مصرف «پت» در سال 2015 به حدود 28.2 میلیون تن برسد. با توجه به حجم زیاد ضایعات «پت» ضرورت بازیافت این مواد و تولید محصولات با ارزش افزوده بیشتر خواهد شد.

برای این منظور در سال 2000 بیش از 20 درصد بطری‌های تولید شده در دنیا بازیافت شد.

برای بازیافت این مواد از روش‌هایی چون سوزاندن و تبدیل کردن آن به خاکستر، دفن کردن و یا خاک کردن آنها استفاده می‏‌شود؛ اما این روش‌ها به دلیل تولید گازهای سمی و کمبود جا برای خاک کردن این ضایعات روش‌های مناسبی نیستند.

بر این اساس محققان باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان شیراز طرح پژوهشی را در زمینه بازیافت بطری‌های پلیمری از جنس «پت» اجرایی کردند. هدف این محققان تولید فوم‌های سخت پلی یورتان از بطری‌های تولید شده است.

فوم‌های تولید شده از بطری‌ها به عنوان عایق کاربرد دارند، از این رو می‌توان از  آن‌ها در مواردی چون دیواره یخچال‌ها استفاده کرد.

این طرح که سطح 3 فناوری بنیاد ملی نخبگان را کسب کرده، از سوی امیرحسین حقیقی، فرامرز افشار طارمی و سعید پور مهدیان اجرایی شده است.   
بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: