ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
يکشنبه ۰۵ مرداد ۱۴۰۴ - 2025 July 27
کد خبر: ۷۴۸
تاریخ انتشار: ۱۲ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۵:۳۱

نگاهي به سفرهاي خارجي محمود احمدي‌نژاد در دولت‌هاي نهم و دهم

اطلاعي در دست نيست که محمود احمدي‌نژاد پيش از دوره رياست جمهوري خود چه مقدار به مسافرت با هواپيما علاقمند بود و آيا به خارج از کشور مسافرتي داشته است يا خير. اما با اين حال او در دوره هشت ساله رياست جمهوري خود به لحاظ انجام سفرهاي خارجي و داخلي از خود رکوردي به جا گذاشته است که بعيد به نظر مي‌رسد تا سال‌هاي سال هيچ رئيس‌جمهور يا مسوول ديگري در ايران به آن دست پيدا کند. حال اين سفرها براي ملت ايران دستاوردي داشته است يا خير؟

به نقل از عصر ايران؛ محمود احمدي‌نژاد در تلويزيون حاضر شد. مرتضي حيدري به عنوان خبرنگار گفت: خيلي‌ها دوست داشتند بزرگراهي به نام شهيد احمدي‌نژاد درست شود، احمدي‌نژاد که به نظر مي‌رسيد مشتاق شنيدن چنين سوالي بود اين گونه پاسخ داد: «درست مي‌شود، شايد يکي از بزرگراه‌ها را به همين اسم نامگذاري کنند.

براساس گزارش بخش‌هاي مسوول، ما به اندازه ساعات موظف يک خلبان در 30 سال پرواز داشته‌ايم و بايد چند گواهينامه پرواز بگيريم.» و در جايي ديگر نيز از انجام حدود 115 سفر خارجي در اين هشت سال خبر داد.

احمدي‌نژاد بخش ديگري از صحبت خود را اين گونه ادامه داد:«براي اولين بار در تاريخ کشور به سفرهاي استاني رفتيم و با مردم همه شهرها ملاقات کرديم. دولت همه مردم و کشور را مي‌شناسد. يعني رئيس‌جمهور دولت‌هاي نهم و دهم در مقايسه با همه دولت‌ها‌، بيشترين پرواز با هواپيما و بالگرد را براي حضور در مناطق مختلف کشور داشته اند. درحالي که در ازاي هر ساعت پرواز با هلي‌کوپتر همه سلول‌ها و استخوان‌بندي بدن آسيب مي‌بيند و معلوم مي‌شود که خلبان‌ها چه زحمتي مي‌کشند.»

براي بررسي همين بخش از سخنان احمدي‌نژاد، تلاش کرديم تعداد سفرهاي بين‌المللي و استاني او و همچنين مسافت و آمار حدودي ساعاتي را که احمدي‌نژاد و دولتش در اين هشت سال پرواز کرده و در هواپيما يا هلي‌کوپتر گذرانده‌اند را محاسبه کنيم.

سفرهاي خارجي

بر همين اساس ابتدا به سراغ آمار سفرهاي خارجي احمدي‌نژاد مي‌رويم، اگر چه خود او تعداد اين سفرها در اين مدت را حدود 115 سفر اعلام مي‌کند. اما آمار و ارقام دقيق موجود از اين سفرها نشان مي‌دهد او به تنهايي در اين هشت سال 118 مسافرت خارجي به کشورهاي مختلف دنيا انجام داده است ( هر سه هفته يک سفر خارجي!). اين تعداد سفر در مجموع به مقصد 45 کشور دنيا انجام شد. در اين مدت او به آمريکا (سازمان ملل)، با 9 بار سفر، بيشتر از همه سر زد و به چندين کشور تنها يک بار رفت.

اما نکته جالب و گفتني در اين ميان آن است که آمريکا و ونزوئلا کشورهايي که بهترين و بدترين رابطه را با احمدي‌نژاد و دولتش داشتند، همان دو کشوري هستند که رئيس دولت‌هاي نهم و دهم در اين هشت سال بيش از هر جاي ديگر به آنها سفر کرد. رتبه سوم اين جدول نيز کشور تاجيکستان است که احمدي‌نژاد در اين هشت سال 6 بار به آنجا سفر کرد.

احمدي‌نژاد در سال 84 و حدود يک ماه پس از به دست گرفتن سکان دولت در اولين سفر خارجي خود، براي حضور در سازمان ملل رهسپار نيويورک آمريکا شد (در همان سفر بود که ادعا کرد‌ هاله نور داشته است!). او در دوره اول رياست جمهوري خود در مجموع 57 سفر خارجي انجام داد و در اين سفرها به 39 کشور دنيا سفر کرد. جزئيات کامل سفرهاي رئيس دولت نهم از مرداد سال 84 تا مرداد سال 88 به اين شرح است:

- آمريکا و قطر 4 بار

- ونزوئلا، سوريه و آذربايجان 3 بار

- چين، تاجيکستان، مالزي، عربستان، سنگال و ترکمنستان 2 بار

- افغانستان، گامبيا، بحرين، ارمنستان، عراق، پاکستان، سريلانکا، هند، ترکيه، کنيا، کومور، جيبوتي، سوئيس، روسيه، بوليوي، کوبا، نيکاراگوئه، اکوادور، سودان، امارات، عمان، بلاروس، الجزاير، کويت، قزاقستان، اندونزي، ايتاليا و قرقيزستان نيز هر کدام يک بار.

احمدي‌نژاد در دور دوم رياست جمهوري اش که از سال 88 شروع شد، بار ديگر و در اولين گام براي انجام سفر خارجي درست شبيه چهار سال پيش، رهسپار نيويورک شد تا پنجمين سفرش به آمريکا رقم بخورد.

او تا پايان دوره رياست جمهوري‌اش‌، 4 بار ديگر هم به نيويورک سفر کرد تا در پرونده سفرهاي خارجي رئيس‌جمهوري که ادعا مي‌کرد بيشتر از همه در ايران آمريکا ستيزي کرده است، 9 بار سفر به اين کشور در طول 8 سال ثبت شود.

مجموع کل سفرهاي احمدي‌نژاد در دور دوم رياست جمهوري‌اش، که از مرداد سال 88 آغاز شد به اين شرح است:

- سفر به آمريکا و ونزوئلا 5 بار

-‌ ترکيه و تاجيکستان 4 بار

- برزيل، بوليوي، سوريه، چين، ازبکستان، پاکستان هر کدام 2 بار

-‌ گامبيا، سنگال، دانمارک، ترکمنستان، زيمبابوه، افغانستان، اوگاندا، مالي، نيجريه، قطر، لبنان، قزاقستان، موريتاني، سودان ارمنستان، نيکاراگوئه، کوبا‌، اکوادور، عربستان، کويت، اندونزي، ويتنام، مصر‌، بنين، نيجر، غنا، روسيه‌، عراق نيز يک بار.

در ميان اين کشورها به لحاظ مسافت هوايي، باکو پايتخت کشور آذربايجان با 550 کيلومتر نزديک‌ترين مقصد و کاراکاس پايتخت ونزوئلا با حدود 12 هزار کيلومتر فاصله نيز دورترين مقصدي بود که احمدي‌نژاد در اين مدت به آنها سفر کرد. لازم به گفتن است که در محاسبه اين مسافت‌ها خط مستقيم ميان دو نقطه لحاظ شده است. از سويي رئيس دولت‌هاي نهم و دهم برخي از اين سفرها را به صورت بازديد از چند کشور در قالب يک سفر انجام داد.

حال اگر بخواهيم کل مسافت طي شده در اين 118 سفر را با در نظر گرفتن ميانگين 4 هزار کيلومتر براي هر سفر محاسبه کنيم، کل مسافتي که او در اين مدت به وسيله هواپيما طي کرد به صورت «حدودي» به 470 هزار کيلومتر مي‌رسد. اين ميزان البته تنها مسافت طي شده براي رفتن به اين کشورها بود. حالا اگر همين ميزان را براي بازگشت به کشور نيز حساب کنيم احمدي‌نژاد در اين مدت 940 هزار کيلومتر مسير هوايي را در اين مدت طي کرده است.

از سويي اگر ميانگين سرعت حرکت هواپيما در اين سفرها را 750 کيلومتر در هر ساعت حساب کنيم، به اين نتيجه مي‌رسيم که احمدي‌نژاد در اين هشت سال دست کم 1253 ساعت معادل 52 شبانه‌روز تمام را در آسمان کشورهاي خارجي و در حال پرواز سپري کرد.

همچنين در محاسبه‌اي ديگر براي تعداد روزهايي که احمدي‌نژاد در اين سفرها و خارج از ايران طي کرد، با توجه به اينکه برخي از سفرهاي رئيس دولت تا 9 روز نيز طول کشيد و برخي ديگر نيز سفرهايي دو روزه بود، اين رقم به دست مي‌آيد: اگر ميانگين 3 روز براي هر سفر محاسبه کنيم احمدي‌نژاد براي انجام اين 118 مسافرت خارجي در مجموع در حدود 354 روز يعني در حدود يک سال از هشت سال رياست جمهوري خود را خارج از ايران به سر برده است.

سفرهاي استاني

احمدي‌نژاد در طول هشت سال رياست جمهوري خود، نه تنها حدود يک سال را در حال انجام سفرهاي خارجي گذراند بلکه، بخش زيادي از بقيه وقتش را هم در حال سفر به گوشه و کنار ايران گذراند. بر‌اساس آمار و ارقام موجود او در اين مدت به 31 استان کشور چهار دوره سفر استاني انجام داد، يعني او دست کم در اين مدت به هر استان 4 بار سفر کرد. او البته غير از سفرهاي رسمي‌استاني، چندين بار نيز به برخي شهرها و استان‌هاي کشور براي افتتاح يا بازديد از برخي پروژه‌ها سفر کرد.

اما اگر بخواهيم براي محاسبه حدودي مسافت کل و ميزان ساعات پروازي انجام گرفته در طول همه سفرهاي استاني احمدي‌نژاد به عددي نزديک به آنچه در واقعيت انجام شد برسيم، همان ميانگين چهار بار سفر به هر استان را در نظر مي‌گيريم.

بر همين اساس نياز داريم براي اين 4 بار سفر به هر استان که در مجموع 124 سفر مي‌شود ميانگين مسافتي را لحاظ کنيم، شهر بندرعباس مرکز استان هرمزگان با فاصله 1518 کيلومتر از تهران دورترين فاصله از پايتخت را دارد. نزديک‌ترين مرکز استان به پايتخت نيز شهر کرج مرکز استان البرز بود که با تهران تنها 49 کيلومتر فاصله داشت.

فاصله مراکز استان‌هاي کشور با تهران به اين شرح است: اراک 310 کيلومتر، اردبيل 598‌، اروميه775، اصفهان 446، اهواز 976، ايلام 694‌، بجنورد 729، بندر عباس 1518، بوشهر 1054، بيرجند 1186، تبريز 620، خرم آباد 653، رشت 332، زاهدان 1497، زنجان 329، ساري 248، سمنان 218، سنندج 511‌، شهرکرد 549، شيراز 931‌،قزوين 152، قم‌، کرج 49، کرمان 989، کرمانشاه 526‌، گرگان 382، مشهد 895، همدان 342، ياسوج 773 و يزد 628 کيلومتر. با اين حال مرور خبرها نشان مي‌دهد احمدي‌نژاد براي رسيدن به همه اين استان‌ها از راه هوايي استفاده کرد و براي انجام همه آنها يا با هواپيما سفر کرده يا با هلي‌کوپتر.

حال اگر براي اين 31 استان ميانگين فاصله 600 کيلومتري از تهران را محاسبه کنيم احمدي‌نژاد در اين 124 سفر استاني در مجموع 148 هزار و 800 کيلومتر مسافت هوايي را در داخل کشور براي رفتن به مراکز استان‌ها و بازگشت به تهران پيمود.

حال اگر ميانگين سرعت هواپيما در هر ساعت را همان 750 کيلومتر حساب کنيم مشخص مي‌شود او در اين هشت سال 198 ساعت برابر با حدود 8 روز کامل را در آسمان کشور و در حال پرواز گذرانده است (اين اعداد تقريبي است).

آمار و ارقام محاسبه‌شده در اين گزارش نشان مي‌دهد، رئيس دولت‌هاي نهم و دهم در مدت هشت سال گذشته دست کم يک ميليون و هشتاد هزار کيلومتر مسافرت هوايي انجام داده است.

بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: