ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
دوشنبه ۳۰ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 21
کد خبر: ۷۷۲۲
تاریخ انتشار: ۲۱ آبان ۱۳۹۲ - ۱۱:۳۰

گول بازی فرانسه را نخورید

از سوی جامعه بین‌الملل حاکی از ورود طرفین به مذاکرات و مباحث جدی و محتوایی برای حل این پرونده مهم است حضور وزرای خارجه در ژنو نیز باعث افزایش قدرت تصمیم‌گیری ...
تدبیر24: پس از مذاکرات فشرده سه روزه گروه E3+3 و ایران در ژنو، بالاخره به دلیل مخالفت‌های ابهام‌آمیز فرانسه، دور بعدی مذاکرات به کمتر از دو هفته بعد یعنی 29 آبان موکول شد.ضمن خسته نباشید به گروه مذاکره‌کننده ایرانی باید از درایت، صبر و تحمل و پشتکار تیم مذاکره‌کننده قدردانی و ضمن موفقیت‌آمیز تلقی کردن این دور از مذاکرات باید بدانیم که این آغاز یک روند است و حتی چنانچه به نتیجه‌ای دلخواه نیز منجر نشود؛ فاجعه‌ای به وقوع نپیوسته است. ارزیابی مثبت از روند مذاکرات از سوی جامعه بین‌الملل حاکی از ورود طرفین به مذاکرات و مباحث جدی و محتوایی برای حل این پرونده مهم است حضور وزرای خارجه در ژنو نیز باعث افزایش قدرت تصمیم‌گیری در مذاکرات تلقی می‌شود و حاکی از عزم جدی طرف‌های ایران برای حل موضوع هسته‌ای است.نتیجه این دور از مذاکرات کاهش اختلافات، سرعت در پیشرفت مباحث مطروحه و جدیت طرف‌های درگیر بوده و برخلاف مذاکرات قبلی انتقاد و اتهام‌زنی نسبت به یکدیگر دیده نشد. لذا بی‌انصافی محض است که با تمام پیشرفت‌های بالا هنوز مذاکرات را شکست‌خورده تلقی کنیم آن هم پرونده‌ای که حدود هشت سال مدام بر بی‌اعتمادی طرفین افزوده است.البته باید بدانیم که در صورت رسیدن به بیانیه مشترک یا حتی امضای تفاهم و رسیدن به توافق این تازه گام نخست و شروع یک راه طولانی است لذا برداشتن گام اول و توافق در مدالیته و دانستن نقطه شروع و پایان بسیار حائز اهمیت است.نگرانی و خشم اسرائیلی‌ها از سخنان نتانیاهو به خوبی مشهود است که در واکنش تند به احتمال اینکه کشورهای غربی به توافق با ایران نزدیک شوند گفته بود «ایران بدون اینکه چیزی بپردازد، همه چیز به دست آورد» و ایران را برنده «معامله قرن» نامید. به دنبال ناامیدی اسرائیل از آمریکا با باج‌دهی به فرانسه این بار این فرانسوی‌ها بودند که مانع رسیدن به حل نهایی شدند. اصرار فرانسه به درخواست تعهدات فراتر از توافق سایرین از ایران مورد انتقاد اکثر کشورها و حتی مذاکره‌کنندگان غربی قرار گرفته است و به نظر می‌رسد یک بازی و تقسیم کار بین غربی‌هاست. آمریکایی‌ها به شدت نیازمند مذاکره با ایران هستند تا نسبت به بهبود چهره خود در دنیا از قافله عقب نمانند. لذا این کشورهای 1+5 هستند که باید از فرصت استثنایی فراهم شده از سوی ایران حداکثر بهره‌برداری را نمایند، در غیر این صورت ایران اسلامی با کسب توانایی‌های تحصیل کرده در حرکت رو به جلوی خود منتظر اجازه کسی نخواهد بود. تیم مذاکره‌کننده باید همانند گذشته بر حقوق و فناوری خود اصرار کرده و در مقابل، آمادگی خود را جهت رفع نگرانی‌های دیگران اعلام کند تا بر همگان ثابت شود که ایران اسلامی به دنبال سلاح هسته‌ای نبوده و نخواهد بود. تداوم حرکت اصولی تیم مذاکره‌کننده جامع و هوشمندانه بودن مواضع ایران را جهت دسترسی به حقوق خود به جامعه بین‌الملل منتقل می‌کند. لذا ملاحظه می‌شود که حرکت رو به جلوی هیات مذاکره‌کننده ایرانی مثبت و تلقی موفقیت به خوبی حس می‌شود. از آنجا که تیم مذاکره‌کننده به دنبال کسب و حفظ منافع ملی کشورند، به دور از انصاف است که بعضی جریان‌ها در داخل با سخنان چندپهلو موجبات سوءاستفاده دیگران را فراهم و موجب به هم زدن وحدت و همدلی و همراهی در داخل با دولت منتخب شوند.
* سفیر اسبق ایران در برزیل
*سید جعفر هاشمی

بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: