رییس کانون عالی شوراهای اسلامی کار میگوید: مادامی که ضمانتهای اجرای طرح کارورزی دیده نشود و وزارت کار روزنههای سوءاستفاده از آن را نبندد، این طرح کمکی به اشتغال نخواهد کرد.
تدبیر24» اولیاء علی بیگی در ارزیابی طرح کارورزی وزارت کار، اظهار کرد: بر اساس بررسیهایی که نسبت به طرح داشتیم معتقدم که وزارت کار ضمانتهای لازم را قبل از اجرای طرح باید ببیند و به شکل علمی و دقیق ایرادات آن را حل کند.
وی ادامه داد: یکی از ایرادات وارده به طرح این است که کارورزان تحت پوشش بیمه و تامین اجتماعی نیستند، یعنی فرد دو سال از عمر خود را در کنار کارفرما و بدون آنکه از مزایای بیمه برخوردار باشد میگذراند که عملا بردهداری نوین به شمار میرود. جوانی که دو سال عمر و جوانیاش را صرف میکند، بعد از دو سال که آبدیده شد کارفرما عذر او را میخواهد و 10 کارورز دیگر را به خدمت میگیرد تا دو سال دیگر هم از مالیات معاف شود و این پروسه همچنان ادامه میباید و اشتغال جدیدی ایجاد نمیشود.
رییس کانون عالی شوراهای اسلامی کار افزود: برای آنکه طرح مورد سوء استفاده کارفرمایان قرار نگیرد، باید وزارت کار اشکالات آن را بررسی و اصلاح کند و نظارت دقیقی برروی این طرح صورت دهد. متاسفانه وقتی قانونی را وضع میکنیم به قدری تبصره به آن اضافه میکنیم که تاثیر خود را از دست میدهد.
علی بیگی ادامه داد: در حال حاضر زمزمههای نگران کنندهای در مورد طرح به گوش میرسد مثل اینکه چون مبلغ دستمزد طرح کارورزی یک سوم حداقل دستمزد و ۴۰۰ هزار تومان است و بیمه هم در این طرح جایی ندارد، کارفرمایان با اجرای طرح نیروهای با سابقه و با تجربه خود را اخراج کرده و از کارورزان استقبال کنند.
وی با بیان اینکه ضمانتهای اجرایی طرح باید دیده شود، خاطرنشان کرد: پیشنهاد من این است که وزارت کار برای آنکه طرح به شکست منجر نشود و مشمول سوء استفاده قرار نگیرد کارفرمایان را ملزم و مکلف به ارسال لیست بیمه نیروهای خود در پایان سال کرده و اعلام کند که کارفرما حق ندارد کمتر از این لیست بیمه را به تامین اجتماعی ارسال کند تا آمار نیروهای کار کم نشود.
رییس کانون عالی شوراهای اسلامی کار اضافه کرد: از آن طرف اگر کارفرما ۱۰ نفر را به اسم کارورز سر کار میبرد تا بتواند دو سال از بیمه و مالیات معاف شود با این کار نیروهای با تجربه خود را تعدیل و اخراج نکند تا اشتغال موجود هم به خطر نیفتد. همچنین ملزم شود کارورزانی را هم که آموزش دیده و تجربه و مهارت کسب کردند، اخراج نکند و سراغ کارورز جدید نرود تا طرحی بی ثمر و بدون اشتغال اجرا نشود.
وی در پایان گفت: اگر امروز بیکاری به مرز بحران رسیده مبالغه نکردهایم. متاسفانه اشتغال و بیکاری مثل آتش زیر خاکستر است که هر لحظه میتواند شعلهور شود لذا با در نظر گرفتن جمیع جهات، اجرای طرح با چنین معایب و ایراداتی کمکی به اشتغال نخواهد کرد و چه بسا اشتغال موجود را هم به خطر خواهد انداخت مگر آنکه به طور اساسی و جدی ایرادات طرح را اصلاح و برطرف کنیم.