تدبیر24» علی تیموری در مورد رفع تصرفات و واگذاریها از اراضی مناطق چهارگانه کشور گفت این تصرفات غیرمجاز توسط اشخاص حقیقی و حقوقی و برخی نهادها و دستگاههای دولتی اتفاق افتاده بود. تا قبل از سال ۹۳، حدود ۵۳ هزار هکتار از مناطق چهارگانه محیط زیست توسط اشخاص حقیقی و حقوقی و برخی نهادها تصرف یا واگذار شده بود که حدود ۳۴ هزار هکتار از این اراضی توسط نهادها و حدود ۱۸ هزار و ۸۰۰ هکتار توسط اشخاص به تصرف درآمده یا واگذار شده بود.
وی با اشاره به ارسال بخشنامهای به استانها به منظور تشکیل پرونده برای اراضی متصرفه در ابتدای دولت یازدهم اظهار کرد: طی سالهای ۹۴ و ۹۵، ۱۰ درصد از این ۵۳ هزار هکتار تصرف شده را رفع تصرف کردیم.
مدیر کل دفتر حفاظت و ومدیریت صید و شکار سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به رفع تصرف اراضی در استان تهران تصریح کرد: در تهران مناطق چهارگانه مهمی از جمله لواسان و خجیر وجود دارد که ۲۶۲۳ هکتار تصرف غیر مجاز تا قبل از سال ۹۳ داشت که طی سالهای ۹۴ و ۹۵ با همکاری دستگاه قضایی توانستیم ۱۵۸۰ هکتار(معادل ۶۰ درصد) از این اراضی را رفع تصرف کنیم.
تیموری با بیان اینکه مناطق چهارگانه محیط زیست عمدتا در بیرون از حریم شهری قرار دارد،گفت: برای مثال در استان تهران مناطق چهارگانه محیط زیست شامل ورجین، خجیر و سرخهحصار در خارج از تهران قرار دارند و در این زمینه دادگستری میتواند کمک کند تا سازمان محیط زیست برای رفع تصرف اقدام کند همچنین در مورد ساخت و سازهایی که در مناطق چهارگانه صورت گرفته باید در ارائه خدمات آب، برق و گاز دچار محدودیت شوند و دستگاهها این موضوع را مدیریت جدی کنند و این خدمات را برای اشخاص و بخشهایی که در اراضی چهارگانه محیط زیست اقدام به ساخت و ساز کردهاند ،فراهم نکنند چون این کارباعث میشود تا انگیزه برای تصرف اراضی و ساخت و ساز به حداقل برسد.
وی درباره چگونگی دخالت دستگاههای دولتی در زمینه زمین خواری اظهار کرد: این طور نیست که دستگاههای دولتی زمینهای کشور را در مناطق چهارگانه تصاحب کرده باشند و از آن خود کنند. بخش زیادی از این تخلفات مربوط به مواردی است که بخشهای نظامی بر اساس ضرورتها و نیازها اقدام به تصرف مناطق چهارگانه محیط زیست میکردند. در حال حاضر ارتباط بین سازمان محیط زیست، سازمان جنگلها، وزارت دفاع و ... بیشتر و برای ساماندهی این مناطق و شناسایی ضرورتهای نیروهای انتظامی در استفاده از مناطق چهارگانه کمیتهای تشکیل شده است بنابراین در حال حاضر با توجه به شکلگیری این کمیتهها و زیرکمیتهها اگر به لحاظ امنیتی و نظامی ضرورتهایی برای استفاده از مناطق چهارگانه باشد، با انجام هماهنگی امکان استفاده از این مناطق برای مدتی فراهم میشود بنابراین شرایط مثل گذشته نیست که بدون هماهنگی اقدام به تصرف اراضی محیط زیست کنند و بخواهند این زمینها را با حصارکشی جزء مناطق خود قرار دهند.
مدیر کل دفتر حفاظت و ومدیریت صید و شکار سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه زمینخواری پدیده جدیدی نیست و از ۲۵ سال پیش مطرح بوده است، گفت: طی دو سه سال گذشته در مناطق چهارگانه محیط زیست اقدامات مثبتی برای حفظ این اراضی انجام شد. ۱۸ هزار هکتار از مناطق چهارگانه از سنوات گذشته صرفا توسط اشخاص تصرف شده بود که پرونده تشکیل شد و حدود ۱۰ درصد آنها رفع تصرف شدند. در استان تهران نیز حدود ۶۰ درصد اراضی رهاسازی شد.
به گفته تیموری، در حال حاضر حساسیت نسبت به موضوع زمینخواری در سطح کشور بسیار بالاست و افرادی که قصد تخطی، تخلف و تصرف زمینهای چهارگانه محیط زیست را دارند باید بدانند که هم قانون و هم دادسراها و هم ماموران محیط زیست به فوریت این موضوع را پیگیری میکنند. به طور کلی روند زمین خواری نسبت به گذشته به شدت کاهش پیدا کرده است و آمارهای مربوط به سالهای ۹۴ و ۹۵ نشان میدهد که تصرف اراضی به ویژه توسط اشخاص حقیقی کاهش پیدا کرد و با جدیت دنبال حل پروندهها و رفع تصرف هستیم.