تهديدهاي پيش روي دولت پزشکیان

تهديدهاي پيش روي دولت پزشکیان

جهانبخش خانجانی» جريان اصلاحات كه در تداوم حركت تاريخي ملت ايران در انقلاب مشروطه، انقلاب شكوهمند اسلامي و حماسه بزرگ دوم خرداد همچنان بر مشي اصلاحي و رفرميستي خود تاكيد و اصرار دارد
اتحاد مثلث!

اتحاد مثلث!

فیاض زاهد - محمد مهاجری» وضعيت جديدي كه در سپهر سياست ايران رخ نموده تا حد كم نظيري استثنايي است. براي اثبات و انتقال اين باور تلاش مي‌شود در اين نوشته به برخي ابعاد آن اشاره شود
سه‌شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ - 2024 November 05
کد خبر: ۸۱۵۶۶
تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۳۹۶ - ۰۹:۵۵

اختلافات 10 درصدی و اشتراکات 90 درصدی ایران و حماس/ پیام سلیمانی به هنیه طعم خاصی داشت

نماینده جنبش حماس در تهران معتقد است : از اواخر سال 2016 صفحه نوینی در روابط ایران و حماس گشوده می شود و طی شش ماه گذشته وارد فاز جدیدی از روابط شده اند.

تدبیر24»خالد قدومی همچنین با دفاع از سند جدید منشور حماس تاکید می‌کند که در این سند صحبت از تغییر ارزش‌ها نیست. ارزش‌ها همچنان ثابت هستند و باید سند مورد اشاره را سندی پراگماتیسم و واقع‌بینانه دانست .

وی اعتقاد دارد: حماس امروز نیرومندتر ، آگاه‌تر و رشد یافته‌تر از قبل است و درهمین چارچوب تاکید دارد حماس 2016 حماس 1988 نیست.

خالص قدومی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا همچنین تاکید کرد: جنبش حماس بخشی از مکتب فکری اخوان المسلمین است ولی ارتباط تشکیلاتی و ساختاری با اخوان‌المسلمین ندارد.

وی در ابتدای سخنانش با تبریک فرا رسیدن ماه مبارک رمضان و ابراز امیدواری مبنی بر این‌که همه مسلمانان بتوانند از توفیقات این ماه استفاده کنند، در پاسخ به سوالی در مورد رابطه کنونی ایران و حماس، تصریح کرد: اکنون این رابطه در مسیر درستی قرار گرفته و هر دو بر روی این موضوع توافق دارند که بر اشتراکات تمرکز کنند.

وی با بیان این‌که این موضوع به معنای نادیده گرفتن اختلافات نیست، افزود: باید به این امر نیز توجه داشت که به طور قطع اشتراکات بین ایران و حماس بیش‌تر از موضوعات اختلافی است.

موارد اختلافی بین ایران و حماس حدود 10 درصد است

نماینده جنبش حماس در تهران، یکی از مهم‌ترین اشتراکات بین ایران و حماس را موضوع فلسطین عنوان کرد و افزود: شاید بتوان گفت موارد اختلافی بین ایران و حماس حدود 10 درصد است و نباید اجازه داد این 10 درصد 90 درصد اشتراکات را تحت تاثیر خود قرار دهد. موضوعی که متاسفانه در مواردی اتفاق افتاده است. ما تلاش کردیم از این مسیر بگذریم، گرچه این کار راحت و آسان نبوده است.

وی گفت: در فضای پرتلاطم منطقه اشتباهاتی از هر یک از ما سر زده ولی مساله این است که ما باید آن‌چه در گذشته رخ داده است را پشت سر بگذاریم و بر اشتراکات تاکید کنیم.

قدومی با انتقاد از برخی اخبار که بعضی از رسانه‌های منطقه به طور جهت‌دار در مورد نوع رابطه ایران و حماس منتشر می‌کنند، گفت: بعضا مشاهده می‌کنیم که برخی از رسانه‌ها مطالبی در مورد نوع تعاملات و مناسبات بین ایران و حماس منتشر می‌کنند که براساس واقعیت نیست.

تماس‌ها میان ایران و حماس قطع نشده است

وی با بیان این‌که ملاقات بین مقامات حماس و جمهوری اسلامی ایران در داخل و خارج از ایران وجود داشته و قطع نشده است، خاطرنشان کرد: در فرآیند این رابطه آن‌چه که برای ما بسیار مهم است، حمایت ایران از موضوع مقاومت است که این حمایت هیچ‌گاه قطع نشده، گرچه گاهی کاهش یا افزایش پیدا کرده است،‌ اما همواره این حمایت وجود داشته است.

قدومی با بیان این‌که ما شرایط ایران را در حمایت از فلسطین درک می‌کنیم، افزود: ما هر دو یک دشمن مشترک داریم و در مسیر رویارویی با این دشمن مشترک مسیری طولانی را در پیش داریم.

نماینده جنبش حماس در تهران با تاکید بر این‌که روابط ایران و حماس وارد مرحله جدیدی شده و در شش ماه گذشته روند جدیدی در این ارتباط آغاز شده است، یادآور شد: این روابط و گفت‌وگوها بین دو طرف سازنده‌تر شده است.

این مقام فلسطینی با بیان این‌که در چند ماه گذشته هم در حماس و هم در ایران انتخاباتی برگزار شده است، افزود: من از همین فرصت استفاده می‌کنم و برای آقای روحانی آرزوی موفقیت می‌کنم.

روز قدس مناسبت خوبی برای تاکید بر حمایت از مقاومت فلسطین و تشریح جنایت‌های رژیم صهیونیستی علیه مردم مظلوم این منطقه است

قدومی هم‌چنین در بخش دیگری از گفت‌وگوی خود با ایسنا در ارتباط با فرارسیدن روز قدس و جایگاه چنین روزی در بین مردم فلسطین نیز گفت: ملت فلسطین نگاه ویژه و محترمانه‌ای به این روز دارد. جای قدردانی دارد که امام خمینی (ره) در جریان انقلاب اسلامی در حالی که این انقلاب هنوز خود نوپا بود، به یاری ملت فلسطین شتافتند و بر دفاع از ملت فلسطین تاکید کردند. انقلاب اسلامی از همان ابتدای پیروزی خود تاکنون از لحاظ عملی و اعتقادی نشان داده که مدافع فلسطین است. روز قدس مناسبت خوبی برای تاکید بر حمایت از مقاومت فلسطین و تشریح جنایت‌های رژیم صهیونیستی علیه مردم مظلوم این منطقه است. چنین طرح‌های سازنده و پر ثمری باعث می‌شود که افکار عمومی جهان با جدیت بیش‌تری به موضوع فلسطین و آرمان‌های مردم این منطقه توجه کنند.

مناسبات ایران و حماس از اصول ثابت و استواری برخوردار است

وی در پاسخ به این سوال که با توجه به تغییرات ایجاد شده در اساسنامه جنبش حماس، در روزنامه‌ها و رسانه‌های ایران اظهارات و تحلیل‌های متفاوتی در مورد این موضوع مطرح شد، در این مدت نوع واکنش مقامات ایرانی به این اساسنامه چگونه بوده است؟ گفت: مناسبات ایران و حماس از اصول ثابت و استواری برخوردار است. در این مدت صحبت‌هایی از سوی نخبگان و تحلیل‌گران در این عرصه مطرح شد. از زاویه‌های متعددی به این موضوع نگاه کردند و سخنانی نیز در این ارتباط با توجه به علایق‌شان به مقاومت و آرمان فلسطین مطرح کردند.

نماینده جنبش حماس در تهران با بیان این‌که ما از این سخنان استقبال کردیم، چرا که انتقادات سازنده باعث پشتیبانی از هر نوع حرکتی ‌می‌شود، ادامه داد: از سوی مقامات ایرانی موضع رسمی و علنی که دقیقا در مورد این سند باشد، به جز صحبت‌های آقای ولایتی موضع دیگری نداشتیم. ایشان در سخنان خود گفتند که اگر سمت و سوی این سند در راستای حفظ ارزش‌ها و احقاق حقوق ملت فلسطین باشد همراه آن هستیم و این جدی‌ترین موضعی بود که از سوی مقامات ایرانی در این ارتباط منتشر شد.

ارتباط تشکیلاتی و ساختاری با اخوان‌المسلمین نداریم

قدومی در مورد برخی از اظهارات مبنی بر این‌که جنبش حماس در سند جدیدش، خود را به نوعی از اخوان‌المسلمین جدا کرده است، در این چارچوب که بتواند تا حدودی مشکلاتش را با مصر حل کند و در صحرای سینا قدرت مانور بیش‌تری داشته باشد، تصریح کرد: در منشور نخست جنبش حماس نیز اشاره‌ای نشده که ما خود را جزو سازمان اخوان‌المسلمین می‌دانیم. در ماده 20 اساسنامه 1988 حماس تاکید شده که ما بخشی از مکتب فکری اخوان‌المسلمین هستیم ولی ارتباط تشکیلاتی و ساختاری با اخوان‌المسلمین نداریم.

 منشور جدید حماس تحت فشار یا بر اساس خواست دیگران تدوین نشده است

وی با بیان این‌که سند جدید منشور حماس سند ابتکاری نیست، بلکه در راستای باز تعریف جنبش است، افزود: تنظیم این سند در راستای بازتعریف جنبش حماس صورت گرفته و ما تحت فشار یا بر اساس خواست دیگران این کار را انجام ندادیم.  

جنگ ما ، جنگ دینی نیست

قدومی با بیان این‌که در یکی از مواد این سند، اصل و مبنای مناسبات این جنبش با دنیا را معرفی کرده و موجب تحکیم روابط موجود دنیا با حماس خواهد بود، در پاسخ به این سوال که برخی معتقدند جنبه دینی منشور جدید حماس کاهش پیدا کرده و در این منشور تاکید شده که دشمنان ملت فلسطین،‌ صهیونیست‌ها هستند در حالی که در سند قبلی بر عبارت یهود تاکید شده بود، خاطرنشان کرد: جنگ ما جنگ با اشغال‌گر است. جنگ ما جنگ دینی نیست، بلکه عده‌ای به سرزمین ما حمله کردند، آن را تصرف کردند و ما با اشغال‌گری و اشغال‌گران مشکل داریم. دشمن حقیقی ما کسی است که ما را اشغال کرده و آنها می‌توانند هر دینی داشته باشند.

او با بیان این‌که متاسفانه کسانی که خاک ما را اشغال کرده‌اند، خود را یهودی می‌نامند، افزود: ولی همان‌طور که اشاره کردم مساله ما اشغال‌گر است و موضوع بحث دین نیست. ما در خارج از فلسطین روابط خوبی با تعدادی از یهودیان از کشورهای مختلف از جمله ایران و آمریکا داریم،‌ پس مساله ما دین نیست.

حماس 2017 ، حماس 1988 نیست

قدومی با بیان این‌که حماس 2017 حماس 1988 نیست، خاطرنشان کرد: حماس امروز نیرومندتر، آگاه‌تر و رشدیافته‌تر از قبل است. مناسباتی که اکنون به لحاظ سیاسی دارد گسترده‌تر از قبل شده است و در همین چارچوب طبیعی است که ادبیات سیاسی و دیپلماتیک بنا بر این تحولات تغییر کند، اما حماس از دفاع از حقوق مشروع ملت فلسطین و دیگر اصول خود عقب‌نشینی نمی‌کند.

سند جدید حماس ، پراگماتیسم و واقع‌بینانه است

وی با بیان این‌که در سند جدید حماس، صحبت از تغییر ارزش‌ها نیست و ارزش‌ها همچنان ثابت هستند، خاطرنشان کرد: این سند پراگماتیسم و واقع‌بینانه است.

نماینده جنبش حماس در تهران هم‌چنین در مورد نوع واکنش مقامات آمریکایی مبنی بر این‌که آنها حماس را تروریست خوانده‌اند، افزود: تروریست خواندن حماس اشتباه بزرگی است که ترامپ انجام داد و نمی‌توان به سادگی از آن گذشت.

این مقام حماس با گستاخانه خواندن این موضع‌گیری گفت: این نوع موضع‌گیری‌ها نشان از جانبداری آمریکایی‌ها از دشمن ملت فلسطین است. جنبش حماس برای دفاع از حقوق ملت فلسطین اقدام به مقاومت کرده گرچه این مقاومت مسلحانه بوده است ولی بر اساس قوانین بین‌المللی مشروع است. مقاومت ما علیه اشغال‌گری بوده،‌ موضوعی که در عرصه بین‌المللی پذیرفته شده است.

وی با محکوم کردن اظهارات رئیس‌جمهور آمریکا در مورد حماس در اجلاس ریاض، گفت: سکوت مرگ‌بار رهبران کشورهای عربی و اسلامی که در این اجلاس حضور داشتند و شنونده این سخنان گستاخانه بودند،‌ به شدت مذموم و قابل نکوهش است.

"مقاومت" اقدامی تروریستی نیست و حماس نیز گروهی تروریستی نیست

این مقام حماس با تاکید بر این‌که "مقاومت" اقدامی تروریستی نیست و حماس نیز گروهی تروریستی نیست، گفت: مقاومت حق مشروعی است که قوانین بین‌المللی برای ما قائل شده است.

قدومی در ادامه در مورد ادعای برخی از رسانه‌های منطقه مبنی بر این‌که در جریان انتخابات جدید حماس، ایران علاقه‌مند بوده که« اسماعیل هنیه» به عنوان رئیس دفتر سیاسی این جنبش انتخاب شود نه «ابومرزوق» و از دیگر سو همین رسانه‌ها اعلام کردند که اسماعیل هنیه می‌تواند تعاملات بیش‌تری با ایران نسبت به دوران «خالد مشعل »داشته باشد، گفت: آقای خالد مشعل، شخصیت بزرگواری هستند که 21 سال رئیس دفتر سیاسی این جنبش بوده‌اند،‌ جنبشی که در صحنه‌های نبرد برای دفاع از حقوق ملت فلسطین حضور داشته است. در زمان ریاست آقای خالد مشعل، حماس پیشرفت‌های قابل ملاحظه‌ای داشت و اکنون بر اساس یک انتخابات داخلی،‌ ریاست این جنبش بر عهده آقای اسماعیل هنیه قرار گرفته و از خداوند آرزوی توفیق ایشان را داریم.

تصمیمات سیاسی در جنبش حماس تصمیمات سازمانی و نهادی است که به اشخاص بستگی ندارد

قدومی با تاکید بر این‌که تصمیمات سیاسی در جنبش حماس تصمیمات سازمانی و نهادی است که به اشخاص بستگی ندارد، افزود: با توجه به این توضیح تصمیماتی که در این جنبش گرفته می‌شود معطوف به این نیست که آقای خالد مشعل در این جنبش مسئولیت بر عهده داشته باشند یا آقای هنیه. این تصمیمات به صورت سازمانی و توسط نهاد جنبش اتخاذ می‌شود.

از اواخر سال 2016  صفحه نوینی در روابط بین ایران و حماس گشوده شد

وی در همین راستا افزود: از اواخر سال 2016 شاهد آغاز صفحه نوینی در روابط بین ایران و حماس بودیم و این زمانی است که هم‌چنان آقای خالد مشعل مسئول جنبش حماس هستند. این روابط به سمت ثبات و سازندگی بیش‌تر حرکت کرد. بنا بر این نوع رابطه ما با دیگران از جمله ایران معطوف به اشخاص نیست.

برای اسرائیل کشور قدرتمندی همچون ایران در منطقه قابل تحمل نیست

قدومی در بخشی دیگر از صحبت‌های خود به دشمنان مشترک ایران و حماس اشاره کرد و گفت: برای اسرائیل کشور قدرتمندی همچون ایران در منطقه قابل تحمل نیست و در همین چارچوب است که نتانیاهو بر دشمنی با ایران و تروریست خطاب کردن تهران تاکید دارد. دشمن ما و ایران،‌ دشمن مشترکی است و ایران در جریان ایستادگی در برابر صهیونیست‌ها نه تنها از ملت فلسطین حمایت می‌کند، بلکه در تقابل با دشمن خود نیز قرار می‌گیرد.

این مقام حماس در تهران در پاسخ به این سوال که آقایان ظریف، لاریجانی در پیام‌هایی به اسماعیل هنیه انتخاب وی به عنوان رئیس جدید دفتر سیاسی حماس را تبریک گفتند و در این میان سردار سلیمانی نیز پیام تبریکی را خطاب به هنیه فرستاد و بر موضوع مقاومت تاکید کرد. تحلیل وی در مورد این پیام چیست؟ گفت: هر کدام از این شخصیت‌های بزرگوار بر اساس ماهیت وجودی مسئولیت‌هایی که بر عهده دارند این پیام‌ها را ارسال کردند و این پیام‌های تبریک را می‌توان در چارچوب‌های سیاسی، قانون‌گذاری و نظامی تقسیم‌بندی کرد.

پیام تبریک سردار سلیمانی به آقای هنیه طعم خاصی از جنس مقاومت برای این جنبش داشت

قدومی با بیان این‌که به طور قطع پیام تبریک آقای سلیمانی یک طعم خاصی از جنس مقاومت برای این جنبش داشته است، گفت: البته این موضوع از ارزش پیام شخصیت‌هایی هم‌چون آقایان لاریجانی و ظریف نمی‌کاهد و آن دو از برادران بزرگوار ما هستند.

این مقام حماس در پایان گفت‌وگوی خود با ایسنا، دفاع از حقوق ملت فلسطین را بر عهده جامعه بین‌المللی عنوان کرد و گفت: دفاع از حقوق ملت فلسطین مسئولیت اخلاقی و انسانی سازمان‌های بین‌المللی و تمامی کشورهای جهان است.

بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: