وی همچنین ادامه داد: دولت یازدهم، محیط زیست را یکی از اولویت های خود قرار داد و حتی دولت یازدهم به عنوان دولت محیط زیست نامگذاری شد. اولین مصوبه دولت هم در رابطه با احیای دریاچه ارومیه بود که اگر اقدام دولت نبود، امروز در غرب کشور با طوفان گرد و غبار و طوفان نمک مواجه بودیم و حدود 14 میلیون نفر از مردم غرب ایران ناچار به مهاجرت میشدند. تثبیت دریاچه ارومیه یکی از افتخارات دولت یازدهم و یک الگوی مهم زیست محیطی برای منطقه و جهان است.
روحانی با طرح این پرسش که چرا با معضل دریاچه ارومیه مواجه شدیم، خاطر نشان کرد: شرایط آب و هوایی و کاهش ریزش های آسمانی در ایجاد این معضل نقش داشت، اما عدم مدیریت صحیح منابع آب، توسعه کشتهای بی رویه و افقی، عدم در نظر گرفتن حقابه دریاچهها و تالابها از عواملی اصلی ایجاد این مشکل بود و دریاچه ارومیه میرفت تا سال 95 به طور کامل خشک شود و ما با گرد و غبار و طوفان شن مواجه شویم که کشاورزی و زندگی ما را تهدید میکرد.
رئیس دولت تدبیر و امید همچنین یادآور شد: علاوه بر احیای دریاچه ارومیه اقدامات دیگری مثل احیای تالاب هورالعظیم و هامون و سایر تالابها انجام شد، به گونه ای که امروز بیش از 80 درصد تالاب هورالعظیم را آب فراگرفته است، البته این بدان معنا نیست که اقدامات ما کافی بوده ولی در حد توان و اعتبارات خود اقدامات ارزشمندی در این چهار سال انجام گرفته است. قرار بود برای دریاچه ارومیه بیش از 3 هزار میلیارد تومان اعتبار مصرف شود که از این مبلغ تا پایان سال95 حدود 2 هزار میلیارد تومان هزینه شده است.
روحانی تصریح کرد: امروز مردم غرب کشور می توانند نسبت به آینده مطمئن باشند. دولت دوازدهم اقدامات خود را درباره دریاچه ارومیه تکمیل می کند و نسبت به هورالعظیم و هامون نیز اقدامات خود را ادامه می دهد.
رئیس جمهور در ادامه با اشاره به اینکه منشاء خارجی گرد و غبار در ایران با منشاء داخی آن قابل قیاس نیست، گفت: گرد و غبار ایران 20 درصد منشاء داخلی و 80 درصد منشاء خارجی دارد. حدود 2 میلیون هکتار از بیابان های ایران می تواند منشاء گرد و غبار باشد، اما کشورهای عراق، سوریه، اردن، کویت، عربستان، پاکستان، افغانستان و ترکمنستان جزو کشورهایی هستند که گرد و غبار از آنها به داخل کشور ما سرازیر میشود. گاهی در یک 24 ساعت 8 میلیون متر مکعب خاک با طوفان گرد و غبار جابجا میشود که آثار منفی بر زندگی مردم، کشاورزی و محیط زیست کشورهای منطقه دارد.
رئیس جمهور در ادامه افزود: گرد و غبار در کشور ما سابقه داشته ، اما نسبت به گذشته این پدیده خطرناک به چند برابر افزایش یافته است. اگر در گذشته در طول سال 10 یا 20 روز این پدیده رخ میداد امروز 100 و گاهی 130 روز در طول سال شاهد این پدیده هستیم. در گذشته دریاچه هامون میتوانست بادهای 120 روزه سیستان را به صورت مطبوعی در اختیار مردم قرار دهد، اما امروز تقریبا با خشک شدن این دریاچه، تبدیل به معضل بزرگ برای مردم شده است.