ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
دوشنبه ۳۰ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 21
کد خبر: ۸۵۹۶۹
تاریخ انتشار: ۱۰ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۲:۱۹

کسی روی ریل نخوابید

تهدید وزیر صنعت، معدن و تجارت مبنی بر خوابیدن روی ریل در صورت واردات واگن بدون این که عملی شود، اما نتیجه بخش بود.
تدبیر24»سال گذشته بود که مساله واردات واگن چالش‌هایی را بین وزارت صنعت، معدن و تجارت و نیز وزارت راه و شهرسازی ایجاد کرد. راه آهن جمهوری اسلامی ایران بر واردات ۵۰۰۰ واگن از روسیه اصرار داشت و وزارت صنعت، معدن و تجارت مخالف این اقدام بود و مصر بود که واگن‌های مورد نیاز کشور باید براساس تولید داخلی تامین شود.

کار تا جایی پیش رفت که محمدرضا نعمت زاده به صراحت اعلام کرد: از واردات ۵۰۰۰ واگن باری به کشور جلوگیری خواهد کرد و اگر واگنی از خارج کشور وارد شود روی ریل می‌خوابد تا از این کار ممانعت به عمل آورد.

در نهایت روز گذشته پرونده جنجالی واردات واگن از روسیه بسته شد و وزیر صنعت، معدن و تجارت از تامین ۶۰۰۰ دستگاه واگن باری خبر داد و اعلام کرد که ۱۱۰۰ دستگاه از این واگن‌ها از روسیه وارد خواهد شد و ۴۹۰۰ دستگاه دیگر براساس مشارکت مابین ایرانی‌ها و روس‌ها در داخل تولید خواهد شد.

نعمت زاده با اشاره به این که وزارت راه و شهرسازی و پیمانکاران علاقه‌مند به خرید ۶۰۰۰ واگن باری از روسیه بودند اما با هماهنگی‌های صورت گرفته قرار بر این شد که ۱۱۰۰ دستگاه واگن به صورت آماده از روسیه خریداری و نزدیک به ۵۰۰۰ دستگاه دیگر با مشارکت در داخل کشور تولید شود.

به گزارش ایسنا، در نهایت پرونده چالشی واردات واگن از روسیه بین دو وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت و نیز راه و شهرسازی بسته شد تا نعمت زاده بدون این که روی ریل بخوابد و تهدید خود را عملی کند به بخش عمده‌ای از خواسته‌اش مبنی بر تولید واگن در داخل کشور برسد و از واردات آن از کشور روسیه جلوگیری به عمل‌ آورد.

برچسب ها: تدبیر24 ریل
بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: