انتصاب وزیر زن از میان گزینههای موجود به کارزار تازهای در انتخاب وزاری کابینه دولت دوازدهم تبدیل شده است اما بررسی عملکرد دولت یازدهم نشان میدهد، حسن روحانی نگاه مثبتی نسبت به حضور زنان در چارت دولت داشته است.
تدبیر24»در حالی دیروز مراسم تحلیف حسن روحانی برگزار شد و دولت دوازدهم به صورت رسمی کار خود را آغاز کرد که بحثها بر سر انتخاب وزیر زن در دولت آینده همچنان ورد زبانهاست. به طوری که انتصاب وزیر زن از میان گزینههای موجود به کارزار تازهای در انتخاب وزاری کابینه دولت دوازدهم تبدیل شده است؛ این موضوع در حالی است که بررسی عملکرد دولت یازدهم نشان میدهد، حسن روحانی نگاه مثبتی نسبت به حضور زنان در چارت دولت داشته است.
بررسی حضور زنان در دولت یازدهم نشان میدهد دولت روحانی با حضور سه زن در کابینه کار خود را آغاز کرد. به طوری که سازمان حفاظت محیطزیست، معاونت امور زنان و خانواده و معاونت حقوقی رئیس جمهوری به ریاست سه زن بود. هرچند که خارج از کابینه نیز سمتهایی که در گذشته کمتر به زنان سپرده شده بود مانند سخنگوی وزارت امور خارجه، فرمانداری و شهرداری به بانوان سپرده شد. براین اساس به خوبی مشخص است که دولت یازدهم تلاش کرد میدان بیشتری به زنان بدهد، اما موانعی بر سر راه داشت که به خوبی نتوانست این مطالبه مردم را جامه عمل بپوشاند.
هر چند بحث حضور زنان در کابینه مهم است اما بسیاری از کارشناسان معتقدند از این موضوع مهمتر، انتخاب دقیق زنان براساس تخصصها و شایستگی آنها در کابینه است. براین اساس مساله اصلی این است که چه زنانی در کابینه استفاده شوند؛ به عبارت بهتر مساله مهمتر آن است که این انتخاب بر اساس شایستگی، مهارتها و آشنایی به امور باشد و تجربه و تخصص آنها، در سطح خوبی باشد.
یکی از موضوعات مهمی که در میان انتخاب وزرای زن در کابینه نادیده گرفته میشود، اقدامات دولت تدبیر و امید در حوه زنان است. دولت یازدهم تلاش کرد با تغییر رویکرد نسبت به زنان به مسائل این بخش از جامعه با نگاه علمیتری برخورد شود؛ برهمین اساس نیز به بحث عدالت جنسیتی در این دولت به خوبی پرداخته شد. به طوری که برنامهریزیها بر بهبود و ارتقای امور زنان منطبق با واقعیتها بود.
براین اساس میتوان گفت عملکرد این دولت در استفاده از تواناییهای زنان در دستگاههای اجرایی موفقتر از دولتهای گذشته بوده است و حداقل در سه یا چهار حوزه که در گذشته زنی اجازه راهیابی به آن را نداشت، ساختارشکنی کرده است؛ معاون رییسجمهور در حوزه حقوقی، حوزه محیط زیست و حوزه معاونت زنان، هر سه زن بودند و در حوزه سازمان صنایع دستی و گردشگری و میراث فرهنگی هم، دولت یک خانم را انتخاب کرده که در دولتهای گذشته این امر سابقه نداشت.
به اینترتیب، هر چند هزینه پذیرش مسئولیت سیاسی در میان زنان باید کاسته شود و این مهم اتفاق نخواهد افتاد مگر این که شخص رئیسجمهوری در این زمینه ورود کند اما یک پرسش اساسی مطرح می شود آیا صرف اینکه حتما یک وزیر زن در کابینه حضور داشته باشد، میتواند جایگاه زنان را ارتقاء دهد و مسائل آنان را پررنگتر کند یا اینکه اگر فراوانی حضور زنان را در لایهها و بخشهای مختلف به صورت جدیتر داشته باشیم، میتوانیم به مسائل زنان بیشتر بپردازیم و مسائل را حل و فصل کنیم؟
بنابراین هرچه در دولت تعداد زنان بیشتر باشد، بهتر میتوان از پتانسیل آنها استفاده کرد و به مسائل زنان پرداخت. اما موضوع مهم دیگر این است که زنان فقط نباید در امور مربوط به خودشان فعالیت کنند؛ بنابراین اگر زنانی متخصص و توانمند در حوزههایی مانند نفت و صنعت و... وجود دارند نیز باید از پتانسیل آنها استفاده شود. براین اساس اگر در دولت آینده تعداد زنان در کابینه بیشتر باشد و همینطور زنان زیادی در ردههای مدیریتی در لایههای دیگر دولت و ردههای میانی مشغول به فعالیت شوند، این امر در مشارکت هر چه بیشتر زنان تاثیر دارد. موضوعی که دولت یازدهم توجه جدی به آن داشت و برهمین اساس شاهد افزایش مدیران زن در لایههای میانی بودیم و وزیر کشور هم روز گذشته از شناسایی زنان توانمند برای استفاده از آنان در استانداری و فرمانداری ها خبر داد که نشان از عزم دولت دوازدهم برای رسیدن به این مهم است. قطعا تحقق این موضوع در رده های میانی موجب میشود در آیندهای نزدیک شاهد حضور زنان بیشتری در ردههای بالایی دولت باشیم چرا که این نیروی متخصص، با افزایش تجارب خود در حوزههای تخصصی میتواند با افزایش دانش و تجربه خودش را برای مقامات ارشد دولت آماده کند.