تدبیر24»فرناز امیراصلانی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: متاسفانه برخی از ما به دلیلِ آسیبهای روانی که در کودکی دچار شدهایم، معتقدیم که رنج کشیدن فضیلت است و انسان هر چه مظلومتر باشد، از حقانیت بیشتری برخوردار است دارد و حقیقت با اوست. این استدلال به حدی عجیب است که گویی از روی عمد به دیگران اجازه دهیم که باعث آزارمان شوند و سلامتی روحی و حتی جسمی ما را نشانه بروند.
این روانشناس ادامه داد: متاسفانه قریب به اتفاق مردم ما به جای اینکه از خوبی خودشان حرف بزنند، ترجیح میدهند که از بدبختیها و رنج صحبت کنند و حس ترحم اطرافیانشان را برانگیخته کنند. برخی از این قسم افراد معتقدند که اگر از بدبختیها و رنجشان صحبت کنند نزد دیگران محترمتر خواهند بود و حتی با این روش میتوانند از بار گناهانشان کم کنند.
وی افزود: بدون شک همه ما این جمله را زیاد شنیدهایم"من به این دلیل پدر خوبی هستم که برای بچههایم زحمت کشیدهام و خیلی رنج بردم". معنای غالب چنین جملاتی این است که من از آگاهی و مهربانی برخوردار نبودهام. در حالی که هرکدام از ما اگر پدر و یا مادری آگاه و مهربان بوده و از حداقل امکانات برخوردار باشیم، حتما به خاطر بچهها رنج نمیبریم و بزرگترین لذت و شادی زندگی را از حضور و وجود بچهها خواهیم گرفت.
امیراصلانی تصریح کرد: متاسفانه برخی خانوادهها به کودکانشان میآموزند که شادی و لذت بردن از زندگی با گناه کردن مترادف است و موجب غفلت و سبکسری میشود. علاوه بر این، در بسیاری از داستانها و فیلمهای سینمایی، قهرمان قصه پی در پی رنج میکشد و در نهایت نیز در اوج ناکامی، قربانی روزگار جفاکار میشود. به همینخاطر افراد زیادی این شیوه از نگرش را میپذیرند و تصور میکنند که رنج بردن نوعی فضیلت است.
این روانشناس یادآور شد: برخی برای خود پیش شرطهایی از جمله داشتن یک آپارتمان مجلل، اتومبیلی گران قیمت و ویلایی در ساحل دریا را در نظر میگیرند و گمان میکنند که فقط با تحقق این پیش شرطها میتوانند از زندگی لذت ببرند. در حالی که در هر شرایطی از وضعیت اقتصادی و اجتماعی، جهان زمینههایی برای لذت بردن از زندگی فراهم میکند و فقط کافی است که ما به زندگی خود با دقت بیشتری نگاه کنیم.
وی تاکید کرد: تا چنین طرحوارههایی بر ذهن ما حاکم باشند از
زندگی لذت نخواهیم برد. هرکدام از ما مثل کسی هستیم که جلوی صفحه زندگی
نشسته است. حالا انتخاب با خودمان است که برنامههایی سرشار از زیبایی را
برگزینیم و یا اینکه برنامههایی آکنده از رنج را تماشا کنیم. انتخاب حق
ما است و بهتر است که اگر واقعا قدرت لذت بردن از زندگی را نداریم، به یک
مشاور متخصص مراجعه کنیم، چراکه رنج کشیدن جز اینکه زندگی ما و
اطرافیانمان را بسوزاند هیچ منفعت دیگری ندارد.