وزیر پیشنهادی بهداشت، ضمن تشریح برنامههایش برای حضور در کابینه دوازدهم، از نمایندگان ملت خواست که از سلامت مردم غافل نشوند و کمک کنند تا مردم حداقل در بخش بهداشت و درمان دغدغه نداشته باشند.
تدبیر24»دکتر سیدحسن هاشمی در آستانه برگزاری جلسه رای اعتماد مجلس به وزرای پیشنهادی دولت دوازدهم، گفت: طبعا از میان آن دسته از وزرایی که برای بار دوم و با کارنامهای چهار ساله، خود را در معرض رای نمایندگان گذاشتهایم، هر وزارتخانهای که رای بیشتری آورد بیتردید حاکی از آن است که رضایتمندی از آن بیشتر بوده، مطالبه از آن وزارتخانه نیز بیشتر است و مجموع آرا به نوعی نشان دهنده حمایت مجلس محترم از ماموریتهای آن دستگاه خواهد بود. بنابراین به نظر من رای نمایندگان، به شخص و ماموریتهای حوزه مربوطه خواهد بود.
وی در این باره افزود: در عین حال تعداد رای، از یک سو کار فرد منتخب را به دلیل حجم مطالبات و از سوی دیگر کار مجلس را در جهت همراهی بیشتر با برنامههای تقدیمی وزارتخانه مربوطه، سخت میکند. در هر حال هفته آینده تکلیف همه این موارد مشخص خواهد بود.
مجلس از سلامت مردم غافل نشود
وزیر پیشنهادی دولت دوازدهم به مجلس شورای اسلامی ضمن اشاره به چالشهای نظام سلامت در دولت یازدهم، درباره درخواستهایش از دولت دهم گفت: مجلسهای نهم و دهم همراهی بسیار خوبی با نظام سلامت داشتند. خواهشم از مجلس آن است که از سلامت مردم غافل نشود. خوشبختانه اکثریت نمایندگان مجلس اهمیت مبحث "سلامت" را باور دارند اما لازم است تمام مجلس و همه دولت باور کنند که بخشهایی مثل "آموزش و پرورش" و "سلامت" هزینه نیستند و برای موفقیت در اقتصاد، مردم باید سالم باشند و سالم بودن مردم محور توسعه خواهد بود.
وی افزود: در عین حال نمایندگانی که رای میدهند، رایشان تنها به صرف انداختن یک کارت در صندوق ختم نشود و بعدا حمایتهای لازم را از دستگاه مربوطه داشته باشند. مردم حداقل در بخش بهداشت و درمانشان نباید دغدغه داشته باشند. اگر به نظامهای مختلف دنیا نیز نگاهی داشته باشید، کشورهایی که در حوزه رفاه اجتماعی موفقیت خوبی داشتهاند، یکی از محورهای مهمی که توانستهاند رفع دغدغه کنند همین بخش بهداشت و درمان و بیمههای درمانی است. آمد و شد دولتها در کشورهای پیشرفته دنیا بستگی به تعهدشان در خدمت رسانی موثر در بخش بهداشت و درمان است. اگر به آمریکا و انگلیس و بخشی از کشورهای اروپایی نگاه کنیم، مشاهده خواهیم کرد که "تامین رفاه اجتماعی" وظیفه اصلی دولتها را تشکیل میدهد که "سلامت" بخشی از آن را تشکیل میدهد. در هر حال با شناختی که از مجلس دهم دارم و رابطه بسیار نزدیک و صمیمی که با نمایندگان داریم، ان شاءالله و بیتردید آنها در فصول موثر اعم از تصویب لوایح و بودجه حتما همراه حوزه سلامت خواهند بود.
چالشی "عمومی" گریبانگیر مجموعه دولت
هاشمی در پاسخ به سوال ایسنا درباره چالشهای احتمالی پیش روی وزارت بهداشت در دولت دوازدهم گفت: چالش، "عمومی" خواهد بود و منحصر به یک وزارتخانه نیست؛ چالشی است که دولت با آن مواجه است و آن هم بحثهای اقتصادی است. "اشتغال" یکی از مباحث اصلی است که بر حوزه سلامت نیز تاثیر بسزایی خواهد داشت؛ به طوری که اگر اشتغال راه افتد، بیتردید مسایلی مانند اعتیاد، بیماریهای اعصاب و روان، آسیبهای اجتماعی و طلاق که واقعا دغدغه هر روز ماست، کاهش خواهند یافت و از سوی دیگر، بحث جمعیت و موضوع باروری و ... به عنوان دغدغههای کل نظام، بهبود خواهند یافت. در مجموع به نظرم مشکل ما مشکل کل دولت و کل نظام است و آن هم بحثهای اقتصادی است و اگر بخواهیم لایهای را کنار زده و عمیقتر نگاه کنیم، مشکل عمده همکاری، همدلی و همراهی است که اگر میان قوای سه گانه و همه ارکان حکومت وجود داشته باشد، میتواند حلال همه مشکلات باشد و مشکل اقتصادی ما هم ان شاءالله برطرف خواهد شد.
به دولت کمک کنید
وی افزود: بنابراین امیدواریم آرامشی که طی دو - سه هفته اخیر در کشور ایجاد شده، تا پایان دولت دوازدهم نیز ادامه یابد و واقعا همه احساس کنند که خودشان متصدی اموری هستند و گرهگشای مشکلات مردم باشند؛ چراکه اگر همه وزرای پیشنهادی رای آوریم، به سلامت باشیم و کسی هم استیضاح نشود، چهار سال فرصت خدمت در این دوره هم در چشم برهم زدنی به اتمام رسیده و مرداد ماه سال ۱۴۰۰ فرا میرسد. بنابراین همه به دولت کمک کنند تا این بار سنگین اجرایی که همهاش روی دوش دولت است، آن طور که شایسته ملت است، برداشته شود.
هاشمی در پاسخ به سوال ایسنا درباره زمانبندی اجرای برنامهها در وزارت بهداشت دولت دوازدهم همانند آنچه که در ابتدای دولت یازدهم به اجرا گذاشته شد، گفت: اجرای برنامههایمان به این صورت که برنامه ۱۰۰ روزه، کوتاه مدت و بلند مدت باشد، نخواهد بود؛ چراکه یک سری برنامهها را از قبل شروع کردهایم و فکر میکنم که هم مردم برای ادامه آنها به آقای دکتر روحانی رای دادهاند و هم آقای دکتر روحانی وزرایی را معرفی کردند تا برنامههای نیمه تمامشان را تمام کنند. بنابراین برنامه صد روزه یا کوتاه مدت در وزارت بهداشت نداریم و برنامههای جاری را ادامه خواهیم داد.
مشکل اورژانسی وزارت بهداشت در دولت دوازدهم
وی افزود: البته مشکل اورژانسی ما در وزارت بهداشت، بحث مطالباتمان است که امیدوارم در ۱۰۰ روز نخست یعنی سه ماه اول فعالیت دولت و آن طور که قول دادهاند، محقق شود. در هر صورت معوقاتی از بیمهها از جمله سازمان تامین اجتماعی و بیمه سلامت و ... داریم که باید پرداخت شود.
وزیر پیشنهادی دولت دوازدهم به مجلس شورای اسلامی، درباره برنامههایش برای چهار سال آینده نیز گفت: بخشی از برنامههای ما در چهار سال آینده، ادامه برنامههایی است که در چهار سال اول، در دولت یازدهم و در قالب طرح تحول سلامت شروع شد و بیتردید با استحکام و استقرار بیشتر ادامه خواهد یافت. هرچند که قطعا در اجرا مشکلاتی بوده که باید برطرف شود و امیدواریم منابع پایداری برای آنها تعریف شود.
برنامههای "هاشمی" برای وزارت بهداشت دولت دوازدهم
هاشمی ادامه داد: در مجموع تمام برنامههایی که تقدیم مجلس کردیم در قالب برنامه ششم توسعه، سند چشم انداز و سیاستهای کلی نظام سلامت ابلاغی مقام معظم رهبری است. در عین حال یکی از برنامههایی که باید انجام دهیم، پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر به عنوان شایعترین علت مرگ ایرانیان است؛ به طوری که بالغ بر ۷۰ درصد مرگها ناشی از آن است. اجرای برنامههایمان در این حوزه قطعا کمک و همراهی مردم و سازمانها و مجموعههای اثرگذاری نظیر وزارت آموزش و پرورش، وزارت ارشاد، سازمان صدا و سیما و ائمه محترم جمعه و ... را نیازمند است.
وی افزود: در مجموع مهمترین برنامه، پایداری اقداماتی است که در دولت یازدهم انجام شد و مردم تحت عنوان "طرح تحول نظام سلامت" با آن آشنا هستند. این خدمات باید در این دوره نهادینه شوند و طبیعی است که میتوانند ارتقا یابند و موانع و اشکالات احتمالی آنها برطرف شوند.
"استقرار نظام ارجاع"؛ گامی سخت که باید برداشته شود
هاشمی، "استقرار نظام ارجاع" را دیگر اولویت کاری خود در دولت دوازدهم خواند و گفت: خوشبختانه در دولت یازدهم زیرساختها را در حوزه بهداشت توسعه دادیم؛ چندین هزار خانه بهداشت، پایگاه بهداشت و مرکز جامع سلامت ایجاد کردیم. اینها زیرساختی است که در کنار الکترونیک شدن خدمات نظام سلامت، بتوانیم نظام ارجاع را راهاندازی کنیم. البته پزشک هم به تعداد مورد نیاز تربیت شدند و امیدواریم که بتوانیم این کار سخت که نیازمند همراهی هموطنان عزیز است را در صورت کسب رای اعتماد، در دولت دوازدهم به مرحله اجرا بگذاریم.
وی افزود: یکی از کارهای مهم دیگر، کنترل هزینههاست و باید درآمد و هزینهمان متعادل شود. این امر نیز مستلزم آن است که دقیقا مشخص شود اعتبارات ما در هر سال چقدر است و در عین حال نیز به منبع پایداری متصل باشد تا از تحقق آن مطمئن باشیم. بنابراین میتوانیم فعالیتهایمان را متناسب با درآمد و هزینهای که میخواهیم انجام دهیم، تنظیم کنیم.
مطالبهگری وزارت بهداشت از سایر دستگاهها
هاشمی، مطالبهگری وزارت بهداشت به عنوان تولیت نظام سلامت از دیگر دستگاهها را بسیار مهم خواند و ادامه داد: به این ترتیب دستگاههای اجرایی و سایر دستگاههای حکومتی برای به حداقل رساندن اقداماتی که آسیبرسان است، باید به پیوست سلامت توجه داشته باشند و بسیار مهم است که پروژههای جدیدی که توسط دستگاهها اجرا میشوند، پیوست سلامت داشته باشند. در عین حال باید شاهد کاهش آسیبهای اجتماعی در موضوعات مختلف باشیم و این مبحث هم جزو کارهای سخت اما مورد نیازی است که باید انجام شود.
وی افزود: در مجموع ما در قالب مصوبات مجلس شورای اسلامی و برنامه ششم توسعه، سند چشم انداز و سیاستهای کلی نظام سلامت ابلاغی مقام معظم رهبری، برنامهمان را تدوین و تقدیم مجلس کردیم و امیدواریم با یاری همگان بتوانیم گرههای بیشتری از مشکلات مردم در حوزه سلامت را باز کنیم. البته در این میان، نقش مردم و دستگاههای فرهنگی در جهت افزایش سطح سواد جامعه بسیار مهم است.
برای اولین بار بدهکار شدم
وی همچنین در پاسخ به سوالی درباره تلخ و شیرینهای مسوولیتش در وزارت بهداشت در دولت یازدهم نیز گفت: من از نظر مالی هیچ گاه بدهکار نبودهام، اما اولین تجربه مقروض بودن را در دولت یازدهم داشتم. دلیلش هم مشخص است و امیدوار بودیم آنهایی که از ما خدمت خریدند، بتوانند به موقع پولشان را پرداخت کنند. متاسفانه به همین دلیل، شبکه توزیع داروی کشور و کارخانجات دارویی کشور دچار مشکل شدند و در عین حال آنهایی که تجهیزات به مراکز دولتی فروختند و بویژه همکاران ما شامل پرستاران، پزشکان، پیراپزشکان و ... گاهی تا یک سال نتوانستند حقالزحمه و حقوقشان را دریافت کنند.
مهمترین دغدغه وزیر بهداشت چه باید باشد؟
هاشمی ادامه داد: این درحالیست که به نظر من کسی که متولی این بخش است باید دغدغهاش کار حرفهای خود باشد. یعنی مهمترین دغدغه وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی همچنان که از اسم این وزارتخانه برمیآید، انجام کارهای فنی است که میتواند به پیشگیری بیشتر کمک کند و از بار بیماریها بکاهد. اگر همه فکر و ذکرمان به ماموریتهایمان خلاصه میشد، از نظر آموزشی نیز اگرچه که وجود اساتید برجسته باعث افتخار است و ما را در مقام اول در منطقه قرار داده، اما میتوانستیم قدمهای موثرتری را برداریم. در حوزه درمان هم فکر میکنم مدیر باید فکرش از این امور راحت باشد و معلوم باشد که بالاخره تدارکات حداقل در حدی که در ابتدای سال وعده داده شده، در طول سال هم تضمین شده در اختیار قرار میگیرد. البته به نظر من رقمش هم مهم نیست. اینکه کسی بخواهد با پول مدیریت کند، هنر نیست و مهم این است که با برنامه بتوانیم کار را پیش بریم. در هر حال امیدوارم در دولت دوازدهم این روند تکرار نشود.
هاشمی در بخش پایانی صحبتهایش گفت: به نظر من تلخ و شیرین همراه با هم است و در دولت یازدهم لحظات شیرین زیادی بود و آن بخشی شیرینتر بود که لبخند رضایت هموطنان را مشاهده کردیم. بیتردید لبخند رضایت بر لب هموطنانمان در مناطق محروم، روستاییان و مرزنشینان بیشترین آرامش و تسکین برای ما و خانوادههای ما بود.