مد بعد از صنعت انرژی یعنی نفت و گاز و زغال سنگ، دومین صنعت بزرگ آلوده کننده محیط زیست است. پنبه یکی از اصلی ترین مواد خام این صنعت است.اما تولید پنبه یکی از موارد پر مصرف آب محسوب میشود. برخی نیز به جای پنبه از الیاف شیمیایی استفاده میکنند که آن هم از آلوده ترین صنایع جهان است.
دست اندر کاران برخی برندهای بزرگ می گویند باید بین بخش های مختلف صنعت مد تمایز قائل شد.
"صادق دولتشاهی" مدیر بازرگانی موسکینو میگوید: فشن از دو قسمت لاکچری و فست فشن تشکیل شده است که ضرر فست فشن برای محیط زیست بسیار بیشتر است.
زیرا در ساخت آنها از مواد شیمیایی استفاده شده و میزان تولید آنها بالاتر است.اما در مقایسه، لاکچری از تعداد پایین و مواد بسیار بهتری تولید میشود.
فست فشن برندهایی هستند که لباسهایی شبیه به برندهای لاکچری ولی با قیمت خیلی ارزانتر و در میزان زیاد تولید میکنند.
این نوع محصولات معمولا در کشورهای آسیای جنوب شرقی و در شرایط محیطی بد تولید میشوند.
در نهایت هم حجم عظیمی از لباس و پارچه تولید شده دور ریخته میشود. برای همین،بازیافت در صنعت مد، خود به یک مد تبدیل شده که آنهم کافی نیست.
یک سرمایه گذار جوان روس به نام "میراسلووا دوما"،راه حل این مشکل را در تکنولوژی تولید میداند.
او اظهار کرد: ما در حال گردآوری بهتری دانشمندان و تکنولوژیها از سراسر جهان در رشتههای مواد،بیوتکنولوژی،نانوتکنولوژی،الیاف هوشمند و فناوریهای پوشیدنی هستیم.
مثلا در یک آزمایشگاه در سانفرانسیسکو از سلولهای بنیادی و بدون اینکه حیوانی کشته شود چرم و پوست تولید می کنیم.
دوما یک صندوق سرمایه گذاری 2.5 میلیارد دلاری برای توسعه این تکنولوژی ها تاسیس کرده و با بعضی از بزرگترین برندهای جهان مانند شرکت فراگامو کار میکند.
صنعت آبمیوه در ایتالیا به تنهایی یک میلیون تن زباله از پوست پرتقال تولید می کند.
حالا شرکت فراگامو موفق به توسعه یک فناوری شده است که از پوست پرتقال الیاف ارگانیک یا طبیعی تولید میکند که درست مثل ابریشم طبیعی است.
اما آیا این نوع محصولات هم لاکچری محسوب میشوند؟
دوما اظهار کرد:صرف نظر از برند یک لباس، باید دید که آیا تولید آن لباس از نظر اخلاقی و محیط زیستی مسئولانه بوده و آیا مشکلی از آلودگی محیط ریست را حل می کند یا خیر.
یکی دیگر از فناوری های مورد توجه صنعت مد،تکنولوژی تولید لباس فضایی است که در برابر دماهای خیلی کم یا خیلی بالا مقاوم است. شرکت فشن تک لبز میخواهد از این الیاف لباس روزمره تولید کند.
شاید استفاده از فناوری لباسهای فضایی در مد امروزه یک مسئله لوکس به نظر بیاید اما شاید هم در آینده این فناوری اونقدر ارزان و محیط زیست آنقدر تخریب شود که داشتن لباسی با پارچه طبیعی،خود به یک مسئله لاکچری تبدیل شود.