وزیر کشور گفت: برنامههای دولت و رییسجمهور متناسب با برنامههای کلان کشور تهیه شده و در حوزه سیاست داخلی برای ما اصل تامین امنیت کشور، توسعه و تقویت نشاط سیاسی و پیگیری اقتصاد مقاومتی است.
تدبیر24»مشروح مصاحبه خبرگزاری ایسنا با وزیر کشور به شرح زیر است:
ایسنا- نام عبدالرضا رحمانیفضلی با توجه به برگزاری انتخابات در ۲۹ اردیبهشت و سپس رای اعتماد به وزرای پیشنهادی و تشکیل دولت همواره در صدر اخبار کشور بوده است. با توجه به مسئولیت مهم شما در این مقطع، چه ارزیابی از وضعیت کشور در دوران برگزاری انتخابات تا تشکیل دولت دوازدهم دارید؟
از انتخابات تا الان ایام بسیار مبارکی طی شده است. از نظر من به عنوان مسئول سیاست داخلی این ایام سراسر پختگی، شعور، عقلانیت و در عین حال؛ با رعایت هنجارها و مقررات و قوانین بوده است. این را من به عنوان کسی که انتخابات را اجرا کرده است میگویم نه کسی که دستی از دور در انتخابات دارد. در ایام انتخابات بیش از ۱۷۰۰ مورد تجمع و سخنرانی داشتیم که بعضی تجمعات با بیش از ۱۰۰ هزار نفر در اوج هیجان رقابتهای انتخاباتی برگزار شد و در برخی موارد هم سخنرانیها، همزمان بود. روز آخر تبلیغات انتخابات ریاستجمهوری در مشهد در واقع وزنکشیِ آخر بود و هر کس هر چه در توان داشت آورده بود. ما هم خیلی نگران بودیم که اگر درگیری میشد چه اتفاقی میافتاد. در آن ایام من در دفترم همه سخنرانیها را رصد میکردم. اولین سخنرانی مهم داوطلبین در تهران را وقتی دیدم، واقعاً نگران شدم و به استاندار زنگ زدم و گفتم شرایط محل دقیقاً چگونه است؛ آیا همه تمهیدات لازم پیش بینی شده است؟ حتی تأکید کردم که حتماً آتشنشانی مستقر باشد، همه درهای سالن را باز کنند و همه امکانات را فراهم کنند. زیرا فقط کافی بود که یک اتفاق کوچکی بیفتد. مثلا باطری موبایل یک نفر بر اثر اتفاق منفجر شود، در این شرایط کل سالن به هم میریخت.
در آن ایام ما از طرف داعش و منافقین هم تهدید میشدیم و حتی چند مورد دستگیری هم داشتیم. شما ببینید همکاران من در وزارت کشور چهکشیدند و در چه شرایطی قرار داشتند. الحمدالله مردم در تجمعات حاضر شدند، صحبت کردند، صحبتها را شنیدند و با آرامش این ایام را پشت سر گذاشتیم که این آرامش ناشی از لطف خدا، شعور مردم و تسلط نیروهای حافظ امنیت ماست.
مراسم تنفیذ و تحلیف ریاست جمهوری هم به خوبی برگزار شد و حضور و استقبال مهمانان خارجی از این مراسم نشان دهنده توجه به ایران است. بعد از آن مراسم رای اعتماد برگزار شد که واقعا مجلس در آن روزها یک صحنه پرشکوه و با افتخار از عقلانیت، اخلاق و کارشناسی بود. من ۱۰ روز تمام وقت در مجلس بودم و در فراکسیونها، کمیسیونها و مجامع حضور یافتم و با افراد مختلف جلسه داشتم. در جلسات بیاخلاقی، ناراحتی و مسائل شخصی را اصلا ندیدم که مثلا رأی میدهیم تا در مقابل، فلان استاندار یا فرماندار تغییر کند. بلکه؛ دغدغهها، همه دغدغههای محلی، منطقهای و ملی بود و ما پاسخ آن را میدادیم.
واقعا باید برکات انقلاب را قدر بدانیم و شکر کنیم که شکر برای ما مسئولان به معنای کار برای مردم و برای شما اهالی رسانه این است که انقلاب را به صورت اصیل و ناب نشان دهید، نباید خجالت بکشیم از اینکه انقلابی هستیم. انقلاب در هر زمانی مختصات و وظایفی دارد و انقلاب در زمان فعلی یعنی تحقق اقتصاد مقاومتی. هفته دولت؛ مظهر و موعد تجلی مجاهده، استمرار مبارزه و تلاش ملت ایران در طول قرنها برای رسیدن به دولت اسلامی آزادیخواه و مبتنی بر اراده مردم است. چقدر ما در این راه زحمت کشیده و شهید دادهایم. در واقع استمرار حرکت انبیاء به انقلاب اسلامی ختم شده است. نگاه ما به دولت باید نگاه ارزشی، مبنایی و تاریخی باشد.
ایسنا- از نظر شما مهمترین دستاوردهای دولت در ۴ سال گذشته در حوزه سیاست داخلی چه مواردی است؟
در این چهار سال با تلاشهای انجام گرفته و با وجود فشارهای منطقهای و بینالمللی در شرایط مطلوب امنیتی قرار داریم و جنس امنیت ما، امنیت پایدار یعنی مبتنی بر اراده مردم است نه اینکه صرفا مبتنی بر نیروی نظامی و امنیتی باشد. در حوزه سیاسی شاهد فعالیت آزادانه همه جریانها و در واقع شاهد نشاط سیاسی در کشور هستیم. حتی یک حزب هم نداریم که پشت در وزارت کشور منتظر دریافت مجوز باشد. خانه احزاب بازگشایی شده و رسانهها هم شبانهروز فعال هستند.
در کشور وحدت و انسجام بسیار خوبی داریم. این نکته را باید در نظر گرفت که کشور ما از نظر جغرافیایی شرایط خاصی دارد و در طول تاریخ این شرایط میتوانسته است خطرساز باشد. چرا که اقوام و اقلیتهای مختلفی داریم که بالقوه امکان انشقاق در آن وجود دارد اما با عناصر قوام بخش ایران، اسلام و انقلاب اسلامی این پیوستگی در حد بالایی است. البته تلاش های زیادی انجام میشود تا اختلافات قومی و مذهبی در کشور ایجاد شود ولی ما در این حوزه مشکل خاصی نداریم.
در حوزه اقتصادی شاهد یک عقبماندگی تاریخی هستیم. ساختارهای غلط اقتصادی به دلیل وابستگی و همچنین اتکاء اقتصاد به نفت، بر ما حاکم شده است. نظام بودجهریزی، اداری، پولی و بانکی و برنامهریزی ما اشکال دارد .علاوه بر دلایل ساختاری در حوزه اقتصادی دلایل عملکردی هم اشکالاتی ایجاد کرده است. البته اقدامات خوبی انجام شده که کافی نیست. همچنین در طول سال های پس از انقلاب، در حوزه نظام خدماترسانی، سیاسی و امنیتی اصلاحات خوبی انجام دادهایم اما در نظام اقتصادی باید بیشتر کار شود. دولت در این چهار سال در شاخصهایی مثل تورم و رشد اقتصادی و ثبات اقتصادی دستاوردهای خوبی داشته است، تراز صادرات ما هم مثبت است، اما همه اینها هنوز به یک امنیت، توسعه و پیشرفت پایدار در اقتصاد نرسیده است. برای همین هم رهبری اقتصاد مقاومتی را مطرح کردند و دولت هم در این راستا عمل میکند.
در حوزه اجتماعی وضعیت ما نسبتا قابل قبول است. تهاجمی در همه دنیا شکل گرفته و در حال از بین بردن فرهنگها و سبک زندگی جوامع است اما ما ضمن آنکه در برابر این تهاجمات مقاومت میکنیم خیلی خوب هم خود را با شرایط دنیا انطباق میدهیم که این به دلیل شعور و عقل بالای ملت و قدرت بالای فرهنگی ماست. در حوزه آسیبهای اجتماعی مشکلاتی از قبیل اعتیاد، حاشیهنشینی، طلاق و هنجارهای اخلاقی داریم که رهبری بر حل آنها تاکید کرده است. ما هم به نیابت از رییسجمهور در شورای اجتماعی کشور در حال تلاش برای حل مشکلات هستیم.
ایسنا-شما برای چهار سال آینده مجری برنامههای دولت در حوزه سیاست داخلی هستید. مهمترین برنامههای دولت در این حوزه چیست؟
برنامههای دولت و رییسجمهور متناسب با برنامههای کلان کشور تهیه شده و در حوزه سیاست داخلی برای ما اصل تامین امنیت کشور، توسعه و تقویت نشاط سیاسی و پیگیری اقتصاد مقاومتی است. ما این اهداف را بر اساس مشارکت واقعی مردم، همکاری سایر قوا و رهنمودهای رهبری دنبال میکنیم.
ایسنا- دلیل انتخاب مجدد شما توسط آقای روحانی چه بود؟ رییسجمهور چه انتظاراتی از شما داشتند؟ انتقادات زیادی از انتخاب شما مطرح شد.
برخی گروههای سیاسی متناسب با تفکر و مطالبات خود برای وزارت کشور افراد مختلفی را معرفی میکردند که من به آنها حق میدهم. به هر حال گروه هایی که به انتخابات وارد میشوند و در انتخاب دولت سهمی دارند باید توقعات و مطالبات خود را هم بگویند. به هر حال من در معادلات سیاسی این گروهها نمیگنجم چون از لحاظ تفکری به آنها انتسابی ندارم اما حق نهایی را برای انتخاب کابینه باید به رییسجمهور بدهیم، چون مردم به رییسجمهور رای دادند و او میخواهد کشور را اداره کند. رییسجمهور هم اعلام کرده بود که مشی اعتدالی را دنبال میکند و کسانی را در دولت انتخاب میکند که مشی اعتدالی داشته باشند.
در حوزه وزارت کشورهم رئیس جمهور گفت که موضوع توسعه برای من اهمیت دارد و رحمانی فضلی را برای نگاه توسعه محوری که دارد انتخاب کردم. به هر حال رییسجمهور با رایی که به دست آورده است باید به مردم پاسخگو باشد. تشخیص رییسجمهور هم این بود که بنده را مجدداً انتخاب کند. من قبل از انتخابم توسط رییس جمهور گفته بودم نباید هیچ کسی به روحانی برای انتخاب اعضای کابینه فشار بیاورد و رییسجمهور باید برای انتخاب کابینه آزاد باشد. شخصاً هم به ایشان گفتم هر جای دولت بگویید با شما همکاری میکنم و خوشحال میشوم که در وزارت کشور نباشم اما نظر رییسجمهور، ادامه حضور بنده در وزارت کشور بود.
عقلانیت و برخورد منطقی و کارشناسی گروههای سیاسی در مجلس در ۲۵۰ رای مأخوذه، متجلی شد. این رأی به چند دلیل بود؛ اول آنکه بنده؛ برنامههای دولت را در حوزه سیاست داخلی قبول داشتم و مجلس هم عملکرد وزارت کشور را در چهار سال گذشته موفق میدانست. دوم اینکه مجلس وزیر پیشنهادی را فردی معتدل میدانست و سوم اینکه مجلس برنامهها و قولها و وعدههای ارائه شده را باور داشت.
اوایل معرفی وزیر پیشنهادی کشور، انتقادات زیادی مطرح میشد که قابل درک بود. ما هم با حوصله به انتقادات و سوالات پاسخ میدادیم، اما باید قبول کنیم که در انتخابات ریاست جمهوری، یک نفر رای آورده و حالا او رییسجمهور همه ملت است. پسندیده هم نیست که ملت را به ۲۴ میلیون، ۱۶ میلیون و امثال آن تقسیم کنند. اما حق میدهم مدیرانی انتخاب شوند که برنامههای رییسجمهور را دنبال کنند. کسانی که مخالف برنامههای دولت هستند نباید در مدیریت ها باشند، اما هر کس مدیر شد، نباید برای ۲۴ میلیون کار کند و مخالف ۱۶ میلیون دیگر باشد. من وزیر کشور ۸۰ میلیون ایرانی هستم همانطور که رییسجمهور، رییسجمهور ۸۰ میلیون نفر است.
رییسجمهور به من توصیه کردند که آزادیهای اجتماعی، تشکیل اجتماعات، وحدت و انسجام اجتماعی تقویت شده و موضوع توسعه پیگیری شود.
ایسنا- شما هم خواسته یا شرطی از رییسجمهور برای پذیرش مجدد مسئولیت وزارت کشور داشتید؟
نخیر! چون احساس نمیکردم مشکلی در اجرا وجود دارد که شرط بگذارم. البته قبول خدمت برای مردم شرط نمیخواهد ولی طبیعی است که از ایشان بخواهم با توجه به حجم کاری وزارت کشور عنایت ویژهای در حمایت از وزارت کشور و وزیر کشور داشته باشند. زیرا واقعا وزارت کشور از سایر وزارتخانهها متفاوت است و همچنان که در مجلس گفتم همه امور شهروندان از لحظه تولد تا وفات به وزارت کشور مرتبط است؛ یعنی از صدور شناسنامه برای متولدین تا صدور گواهی فوت.
ایسنا- آقای روحانی هم خواسته شما را قبول کردند؟
بله قول حمایت دادند. رییسجمهور، وزیری را که انتخاب میکند قول حمایت از او را هم میدهد.
ایسنا- موج انتقادات به شما با نزدیک شدن به ایام رای اعتماد فروکش کرد و در نهایت شما ۲۵۰ رای بدست آوردید. چه اتفاقی بین وزارت کشور و مجلس رخ داد که شما رای بالایی از مجلس بدست آوردید؟این انتقادات بیشتر در فضای مجازی بود یا توسط گروههای سیاسی و نمایندگان مطرح میشد؟
انتقادات هم از جانب گروههای سیاسی بود و هم در فضای مجازی. البته انتقادات طبیعی است و نمایندگان مجلس ابهاماتی داشتند که من خوشبینانه به آن نگاه کردم. اول گفتند گرایش سیاسی رحمانی فضلی با ما متفاوت است که به آن حق میدهم. مورد دیگر ابهام در مورد انتخابات بود. در این زمینه گفتند چرا پس از ساعت ۲۴ روز جمعه رایگیری نکردید که پاسخ آن ساده بود چون اخذ رای پس از آن ساعت غیرقانونی بود. گفتند چرا این کار قبلا انجام شده است؟ گفتم چون قبلا با شورای نگهبان به توافق میرسیدیم اما چون این بار توافق حاصل نشد، قانون را اجرا کردیم. به هر حال شورای نگهبان ناظر است و اگر اعضای هیات نظارت از شعبه اخذ رای بروند، برای رای آن صندوقها مشکل درست میشود. ما از شورای نگهبان خواستیم که رایگیری را ادامه دهیم اما آنها قبول نکردند. خیلی هم در این زمینه تلاش و پیگیری کردیم حتی آقای لاریجانی که برای احوالپرسی ما آمده بود هم چند بار زنگ زد. ولی خب به توافق نرسیدیم. البته رایگیری پس از ساعت ۲۴ از نظر من غیرقانونی بود اما تبدیل به عرف شده بود.
گفتند که تعرفه به حوزهها نرسیده است. ما لیست تعرفهها را نشان دادیم که برای همه حوزهها صددرصد جمعیت واجد شرایط و بعضی حوزهها حتی ۱۱۰ درصد تعرفه فرستاده بودیم و گفتیم هر جا تعرفه کم بوده است لیست آن را به ما بدهید. البته در برخی شعبهها پس از اتمام تعرفهها یک ساعت تا یک ساعت و نیم تعرفه دیر رسیده بود چون دیر به بانک توزیع تعرفه اعلام کرده بودند و برای اجرای پروتکل توزیع تعرفهها کمی زمان نیاز بود.
نهایتاً شورای نگهبان ۱۰ روز کامل فرصت داشت تا صحت انتخابات را بررسی کند. کار ما هم درست بود و اشکالی در آن وجود نداشت چون همه صورت جلسهها را مشترکاً با شورای نگهبان امضا کرده بودیم و حتی یک صندوق هم باطل نشد.
مساله دیگر در مورد بنده و اقدامات انجام شده در وزارت کشور بود. مثلا گفتند استانداران و فرمانداران شما همسو با دولت نیستند. پاسخ من این بود که استانداران را وزیر کشور انتخاب نمیکند، بلکه هیات دولت انتخاب میکند. این سوال را باید از دولت بپرسید و چرا به من میگویید؟ ما در وزارت کشور پیشنهاد میکنیم ولی هیات دولت مجبور نیست که به پیشنهاد ما رای بدهد. بعلاوه ۲۷، ۲۸ نفر از استانداران گرایش اصلاحطلبی معتدل دارند. به هر حال با توضیحاتی که من دادم این ابهام هم رفع شد. در مورد فرمانداران، سیاست وزارت کشور، این بود که آنها از بدنه وزارت کشور انتخاب شوند. بنابراین برای تحقق همین رویکرد، ۸۰ درصد از فرمانداران تغییر کردند. ۲۰ درصد بقیه هم تعویض و جابجا شدند و در واقع تغییر صد در صدی انجام شد. البته فرمانداران را هم استانداران انتخاب و پیشنهاد میکنند و روال خاص و مشخصی در این زمینه وجود دارد. از ۴۳۰ فرماندار و بعداً با تغییراتی که انجام شد از مجموع ۶۰۰ نفری که در فرمانداریها، جابجا شدند، بگویند رحمانی فضلی پنج نفر را با زور انتخاب کرده است و هر کسی این آمار را داد من به او جایزه میدهم.
فرمانداران به معاونان سیاسی من معرفی شدند و برای حکم هر فرماندار باید چهار امضا از سوی معاون سیاسی، معاون امنیتی، معاون پارلمانی و حراست وزارت کشور انجام میشد و امضای پنجم امضای من بود. معاونان سیاسی من در دولت یازدهم، آقایان؛ میرولد، مقیمی و احمدی بودند. میرولد اصلاحطلبی بسیار باشخصیت، خوب، اصیل و متدین و مقیمی از آدمهای منصف، عادل و متدین و اصلاحطلب است. احمدی هم جزو اصلاحطلبان فعال، پرشور و جدی است و اینها فرمانداران را تایید کردند. البته بعضی موارد را ما نگه داشتیم که تعدادشان شاید به ۲۰ تا هم نرسد. یکی از این موارد فرماندار تهران بود که من بسیار تحت فشار بودم که او را عوض کنم زیرا فرهادی در زمان دولت دهم، استاندار البرز بود و بعد هم فرماندار تهران شد ولی من نسبت به او شناخت داشتم و مدیر من در صداوسیما بود و گفتم مسئولیت او را میپذیرم؛ زیرا تهران شهر مهمی است و میخواهیم انتخابات برگزار کرده و ریسک نمیکنیم. همین آقای فرهادی چهار انتخابات را در دو مقطع در تهران خوب اداره کرد و موفق بود و دوستانی هم که به فرهادی معترض بودند در هر دو انتخابات رای آوردند. ما بعضی وقتها بر اساس تحلیل ذهنی قضاوت میکنیم اما واقعیت اینگونه نیست.
به هرحال تعامل با نمایندگان مجلس بسیار زیاد بود و با توضیحاتی که دادم از آنها رفع ابهام میکردم. دوشنبه هر هفته من با نمایندگان جلسه دارم در مجلس هم با چهار کمیسیون شوراها، امنیت ملی، اجتماعی و عمران در تعامل هستم که البته؛ اخیرا کمیسیون فرهنگی هم دعوت میکند. به وفور سوال از طرف نمایندگان داشتم و برای پاسخگویی زیاد به مجلس رفتم. به هر حال با توجه به اقناعی که صورت گرفت و تاکید رییسجمهور بر گزینه پیشنهادی، رأی اعتماد نمایندگان حاصل شد.
ایسنا- شما اشاره کردید که فرهادی در فرمانداری تهران خوب عمل کرد در حالیکه حمله به سفارت عربستان در همین ایام انجام شد. اتفاقی که برای دولت و کشور هزینههای زیادی در بر داشت.
حمله به سفارت عربستان ربطی به فرهادی نداشت. مساله سفارت خیلی تاسفآور بود و همه از رهبری و رییسجمهور گرفته تا مردم همه ناراحت شدند. زیرا کار ناعاقلانه و بدی بود. به خاطر مساله منا و اعدام شیخ نمر فضا خیلی احساسی و هیجانی شده بود و صبح همان روزی که مساله سفارت عربستان اتفاق افتاد معاون امنیتی وزارت کشور جلسه گذاشت و تمهیدات لازم فراهم شده بود. من همان روز هم در جلسه شورای عالی امنیت ملی گزارشی دادم که وضعیت چگونه است و ما نگران هستیم. رییسجمهور هم تاکید کرد که حفاظت بیشتر شود تا اتفاقی رخ ندهد. من وقتی از جلسه بیرون آمدم به معاون امنیتی خود و آقای اشتری زنگ زدم که در جلسه شورای عالی امنیت ملی بر حفاظت دقیق از سفارت تاکید شده است بنابراین لایههای امنیتی بیشتر شود که پیرو تماس من اقدامات حفاظتی بیشتری انجام شد. سر شب در مقابل سفارت عربستان تجمع شد ولی جمعیت متفرق شد و اتفاقی هم نیفتاد اما جمعیت دوباره آمد و آن قضایا اتفاق افتاد. از نظر من در حفاظت از سفارت سهلانگاری شد و نیروها میتوانستند جدیتر و قویتر عمل کنند. کار از دست فرمانداری بیرون و در اختیار وزارت کشور و شورای تأمین استان بود. از نظر من اشکال کار در مدیریت این بحران بود که البته با کسانی که سهلانگاری کرده بودند برخورد شد. بعلاوه در هیچ گزارشی هم نیامده بود که فرهادی کوتاهی کرده است.
ایسنا- شما وعدهای هم به نمایندگان مجلس دادید که در ازای آن به شما رای بدهند؟
وعده دادم که برنامههای رییسجمهور و برنامههای خودم را پیگیری کنم. ما ۷۵ تا ۸۰ درصد برنامههای وزارت کشور در دوره قبل را عملیاتی کردیم. البته وعدههای کلی داده شد. مثلاً برخی نمایندهها نسبت به مدیریت استان مشکل داشتند که من هم وعده بررسی دادم زیرا این بررسی وظیفه وزیر کشور است. اما وعده شخصی داده نشد و کسی هم وعده شخصی نخواست.
ایسنا- با توجه به ارتباط خوب شما و آقای لاریجانی، آیا از ظرفیت رییس مجلس برای رایآوری استفاده کردید؟
از مدیریت آقای لاریجانی استفاده کردیم. ایشان مجلس را خیلی خوب مدیریت کردند و جو مجلس آرام و منطقی بود. بنده با آقای لاریجانی ۲۰ سال به صورت مستقیم و غیرمستقیم کار کرده ام. نظر لاریجانی هم این بود که گزینه پیشنهادی رئیس جمهور برای وزارت کشور رأی بیاورد؛ بالاخره ایشان بنده را قبول دارد همانطور که رییسجمهور من را قبول دارد.
در دولت قبل، هر وقت برای پاسخ به سوال نمایندگان به مجلس میرفتم، رییس مجلس در جایگاه ریاست نمینشست و میرفت. هر کسی هم که در این باره سوال میکرد، میگفتم او حق دارد برود زیرا اگر حرفی بزند میگویند دارد از رحمانی فضلی طرفداری میکند.
در این دوره هیات رییسه مجلس مدیریت عالی داشت. البته رئیس مجلس نه برای گزینه وزارت کشور و نه برای هیچ یک از گزینه های پیشنهاد شده، به صورت سازمان یافته وارد نشد.
ایسنا- رییسجمهور وعده دادهاند که از ظرفیت زنان و اقوام و اقلیتها در مدیریت کشور استفاده شود. شما هم در برنامههای خود به این مساله اشاره کردهاید. چه برنامههای عملیاتی برای تحقق این هدف دارید؟
ما در وزارت کشور از ۱۵۱ نفر از بانوان در سطوح مختلف مدیریتی از جمله معاون استاندار، فرماندار، بخشدار و مدیرکل استفاده کردهایم و از این بابت در میان دستگاهها رکورد دار هستیم. ۱۳۱ نفر هم در سطوح مختلف مدیریتی از اهل تسنن داریم. خوشبختانه ظرفیتسازی خوبی در وزارت کشور برای استفاده از زنان و اقوام و اقلیتها ایجاد کردهایم. بعلاوه بنا دارم یک خانم به عنوان یکی از معاونان وزیر کشور حضور داشته باشد و در این جهت بدنبال نیرو هستیم.
اما درباره استفاده از زنان در استانداری باید بگویم که استانداری شرایط خاص و مسائل امنیتی، سیاسی و اجتماعی مختص خود را دارد. اگر خانمی که تجربه وزارت کشوری دارد و اشرافی بر سطح جامعیت این مسائل داشته باشد، مطرح شود، حتما استفاده خواهیم کرد. و در حال حاضر در حال بررسی این موضوع هستیم.
ایسنا- اخیرا آقای نوبخت گفتهاند که مساله حصر در شورای عالی امینت ملی مطرح شده است. با توجه به حضور شما در جلسات شورای علی امنیت ملی چه تصمیماتی در این شورا اتخاذ شده است؟
اخباری که در جامعه مطرح بود و انتقال برخی نگرانیها و دستور رسیدگی بیشتر در شورای عالی امنیت ملی مطرح شد. البته از من فقط کلیات را بخواهید و شاید آقای نوبخت اجازه دارد که در این باره صحبت کند. معمولا مسائل شورای عالی امنیت ملی در جایی مطرح نمیشود.
ایسنا- رییسجمهور در گفت و گوی اخیر تلویزیونی خود بار دیگر اشاره کرد که نمی توان مردم را به زور به بهشت برد که این دیدگاه وی با انتقاداتی روبرو شد. نظر شما به عنوان وزیر کشور درباره این گفته رییسجمهور چیست؟
همه دوست دارند به بهشت بروند. ما به عنوان حکومت اسلامی باید کمک کنیم که دین خدا تقویت شده و مردم در مسیر دین خدا به تعالی و رشد دست پیدا کنند. راه تعالی و رشد هم با معرفت حاصل میشود. ابزار هر معرفتی هم عقل و دل است. عقل به ما علم، برهان و استدلال و دل به ما محبت و عشق میدهد. باید مردم را کمک کنیم که از این طریق به دین خدا علاقهمند شوند. منظور رییسجمهور هم همین است که این مسیر باید دنبال شود زیرا سراسر قرآن عقل، محبت و عشق است نه فقط در این زمینه در هیچ زمینهای روش تربیتی سخت جواب نداده است.
ایسنا- یکی از انتقاداتی که به شما وارد میشود این است که وزارت کشور در برابر خواستههای غیرقانونی سایر دستگاهها یا افراد عقبنشینی میکند مثل قضیه مینو خالقی یا لغو کنسرتها. شما این انتقادات را چقدر به جا میدانید و آیا این رویه وزارت کشور در دولت دوم آقای روحانی تغییری خواهد کرد؟
من در مقابل هیچ زوری نمیایستم بلکه آن را به سمت منطق و قانون هدایت میکنم. من هیچ وقت در این مواردی که شما اشاره کردید عقبنشینی نکردم. موضوع خانم خالقی عقبنشینی وزارت کشور نبود. ما نظر خود را شفاف به شورای نگهبان اعلام کرده و با آنها وارد مذاکره شدیم ولی آنها بر نظر خود باقی ماندند. به ما انتقاد میکنند که چرا اعتبارنامه را امضا نکردید، اصلا اعتبارنامهای وجود نداشت. اعتبارنامه تعریفی دارد و عبارت است از گواهی تایید رای یک فرد که به امضای هیات نظارت و اجرایی رسیده باشد که نه هیات نظارت و نه هیات اجرایی آن را امضا نکرده بود اما ما چون حق را به مینو خالقی میدادیم موضوع را پیگیری کرده و حتی به مجلس نامه نوشتیم. آقای لاریجانی روی نامه ما نامهای نوشت به شورای نگهبان که اظهارات وزارت کشور را قبول دارم و شورای نگهبان رسیدگی کند و حتی موضوع به هیات حل اختلاف هم رفت. ما گفتیم در مجلس استفساریهای تهیه شود و حتی در نوشتن آن هم کمک کردیم که استفساریه در مجلس به رای گذاشته شد و به شورای نگهبان برده شد ولی شورای نگهبان آن را رد کرد.
در مورد کنسرتها هم هیچ کنسرت مجوزداری را نگذاشتیم اجرا نشود اما در مواردی با مانع قانونی مواجه شدیم. در مورد کنسرت اخیر در مشهد، قوه قضاییه حکم داد و ضابط اجرایی را فرستاد و اجازه برگزاری کنسرت را نداد. دیگر ما نمیتوانستیم با قوه قضاییه مقابله کنیم که البته تعداد این موارد به یک درصد هم نمیرسد. یکی از مواردی که اخیرا کنسرت اجرا نشد به این دلیل بود که فرد مریض شده بود و اصلا به کنسرت نرسیده بود.
ما در شورای امنیت کشور با نیروی انتظامی، وزارت ارشاد و قوه قضاییه به توافق رسیدیم که صدور مجوز با وزارت ارشاد باشد که البته وزارت ارشاد هم باید مراعات عرفها را داشته باشد زیرا به هر حال کنسرت در مشهد یا قم معنای خود را دارد و باید یکسری عرفهای محلی و اعتقادات در صدور مجوز رعایت شود. ناجا هم مسئول تامین امنیت است که در اختیار وزارت کشور است و ما گفتهایم صددرصد آمادگی تامین امنیت کنسرتها را داریم البته همین نیروی انتظامی ضابط قوه قضاییه هم است و وقتی قوه قضاییه دستور میدهد که ناجا اجازه برگزاری کنسرت را ندهد ما نمیتوانیم بگوییم این کار را انجام ندهد. به هر حال من پیگیر مسائل هستم و یادم نمیآید در مقابل یک زور عقبنشینی کرده باشم.
ایسنا- با توجه به در پیش بودن مراسم اربعین، وزارت کشور چه تصمیمات و اقداماتی برای برگزاری باشکوه و مناسب این مراسم داشته است؟
برگزاری مراسم اربعین یکی از توفیقات الهی است که نصیب وزارت کشور شده است و ما سه سال است این کار را انجام میدهیم. سال قبل ما دو میلیون و ۳۰۰ هزار نفر را با تامین وسایل حمل و نقل، مسائل بهداشتی، امنیت و غذا راهی عراق کردیم و مشکلی پیش نیامد فقط چهار پنج روز بعد از مراسم اربعین آن حادثه تلخ در یکی از مسیرهای فرعی انجام شد. من از همه دستگاههایی که به ما برای برگزاری این مراسم کمک کردند از جمله سپاه، بسیج، ستادکل، قوه قضاییه، شهرداری، هلال احمر و سایر دستگاهها تشکر میکنم. امسال ما برنامهریزی جامعتری انجام دادیم چون تجربه سه سال گذشته را داریم.
با عراق چند دور مذاکره داشتیم و اخیرا هم وزیر کشور عراق به ایران آمد و ما پیشنهاد کردیم که دو مسیر دهلران و خسروی باز شود که اگر این اتفاق بیفتد شرایط بهتری برای زائران فراهم میشود البته طرف عراقی به دنبال تامین امنیت این گذرگاههای جدید است.
من از مردم میخواهم به توصیههای ستاد اربعین توجه کنند از جمله اینکه حتما در قالب کاروان راهی عراق شوند، به دستورالعملهای امنیتی و فرهنگ کشور عراق توجه کنند و در برگشت از عراق عجله نداشته باشند.