این برای اولین بار است که وزیران خارجه ایران و آمریکا در دولت ترامپ بر سر یک موضوع بینالمللی با یکدیگر دیدار میکنند.
این نشست یک روز پس از آن برگزار شد که رئیسان جمهور ایران و آمریکا در سخنان و موضعگیریهای خود در نیویورک نسبت به برجام حمایتها و از سویی حملاتی را داشتند.
رئیسجمهور آمریکا در سخنانش در سازمان ملل برجام را توافقی شرمآور برای آمریکا خواند و گفت: این توافق بدترین توافقی است که آمریکا امضا کرده است.
در عین حال حسن روحانی رئیسجمهور کشورمان در سخنانش در مجمع عمومی و نیز در کنفرانس خبری برجام را توافق بینالمللی خواند و گفت: اگر کشور یا کسی از این توافق خارج شود هیچ سودی برای او جز رسوایی ندارد.
روحانی تاکید کرد که آمریکاییها هرچند درباره خروج از برجام شعار میدهند اما از آن خارج نخواهند شد.
رئیسجمهور کشورمان در عین حال تاکید کرد: کسی نمیتواند به برجام دست بزند. اگر مقامات آمریکایی چنین تصورات و افکاری دارند باید آن را از سر خود خارج کنند. برجام یا با همه ویژگیهایی که دارد باقی میماند یا از بین میرود. برجام قابل اصلاح نیست و چیزی به آن اضافه نخواهد شد و قابل مذاکره مجدد هم نیست.
به گزارش ایسنا، دومین نشست وزیران خارجه ایران و ۱+۵ در حالی برگزار شد که نیکی هیلی نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل که مواضعی تند علیه ایران و برجام دارد نیز در این نشست حضور داشت.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از پایان نشست وزرای خارجه کشورهای ۱+۵ و ایران تاکید کرد که نیازی به مذاکره دو باره در مورد برجام نیست.
فدریکا موگرینی پس از پایان این نشست در جمع خبرنگاران ضمن تاکید بر اینکه نیازی به مذاکرات مجدد در مورد برجام نیست گفت که آمریکا پایبندی ایران به برجام را قبول کرده است.
وی تاکید کرد: هیچ نیازی برای تغییر توافق هسته ای نیست.
موگرینی ادامه داد: دیداری صریح و رک داشتیم. همه طرفها توافق داشتند که همه، همانطور که آژانس تائید کرده، به تعهدات خود پایبند بودهاند.
وی خاطرنشان کرد که گستره توافق هسته ای مشخص است و دیگر مسائل باید جداگانه مورد مذاکره قرار گیرند.
موگرینی تاکید کرد که برجام در شورای امنیت سازمان ملل به تصویب رسیده و توافقی میان دو کشور نیست.
در پایان این نشست رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا در جمع خبرنگاران گفت که آمریکا با توافق هسته ای ایران مشکلات چشمگیری دارد.
تیلرسون در حالی این اظهارات را مطرح کرد که فدریکا موگرینی پس از پایان نشست وزیران خارجه ایران و ۱+۵ تاکید کرد که هیچ نیازی به مذاکرات مجدد در مورد برجام نیست و آمریکا پایبندی ایران به توافق هستهای را پذیرفته است.
وزیر خارجه آمریکا در پاسخ به این سوال که توافق با ایران به اعتبار آمریکا در برابر کره شمالی صدمه می زند، گفت: ماهیت توافق ها قرار است متفاوت باشد.
وی همچنین گفت که ترزا می، نخست وزیر انگلیس از ترامپ در مورد تصمیم وی در مورد برجام پرسیده است، اما ترامپ از پاسخ به او خودداری کرده است.
او مدعی شد که ایران در برجام انتظارات را برای دستیابی به یک منطقه امن و با ثبات تر برآورده نکرده است.
وزیر خارجه آمریکا همچنین در واکنش به این جمله حسن روحانی مبنی بر اینکه هیچ تغییری در توافق هستهای ایجاد نخواهد شد، گفت: "هرگز نگو هرگز".
تیلرسون همچنین در پاسخ به این سوال که آیا می شود با کره شمالی هم مثل ایران به توافقی رسید؟ گفت که از این مورد اطمینان ندارد.
تیلرسون هم چنین اذعان کرد که ایران از لحاظ فنی به برجام پایبند بوده است.
وی در ادعاهایی خصمانه مدعی شد: ایران با انجام آزمایش های موشکی بالستیک امنیت آمریکا و منطقه را با خطر روبهرو کرده است.
وزیر خارجه آمریکا همچنین از این موضوع که ترامپ امروز اعلام کرد تصمیم خود برای ماندن یا خروج از برجام را گرفته است اظهار بی اطلاعی کرد.
به گزارش ایسنا، هم چنین وزیر امور خارجه کشورمان پس از نشست بیش از یک ساعته با وزیران خارجه ۱+۵ در جمع خبرنگاران ایرانی گفت: جلسه مشخصی بود که در آن تاکید شد نگرشها بر برجام مبتنی بر رویکردی همه جانبه و چند جانبه است نه یک جانبه و یک قطعنامه شورای امنیت نیز آن را مورد تاکید قرار داده است.
ظریف در ادامه گفت: در این جلسه موارد نقض مواد ۲۶،۲۸ و ۲۹ برجام و کوتاهی آمریکا در اجرای تعهداتش را که از ابتدای امر شاهد آن هستیم، مطرح کردیم و همه کشورها بر ضروت اجرای تعهدات از سوی همه طرف ها تاکید کردند.
وی گفت: با توجه به این که ایران اعتقاد داشت آمریکا تعهداتش را اجرا نکرده و لفاظی هایی که توسط آمریکا صورت می گیرد و به ویژه سخنرانی بسیار سخیفی که توسط رییس جمهور آمریکا انجام شد، نشان دهنده دور بودن آمریکا از واقعیات دنیا است.
ظریف درباره نتیجه این نشست با بیان این که این جلسه غیر رسمی بود و این طور نبود که در انتها تصمیم گیری خاصی انجام شود، افزود: این جلسه برای نشان دادن اجماع تمامی اعضای ۱+۵ در رعایت برجام بود.