ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
شنبه ۰۴ مرداد ۱۴۰۴ - 2025 July 26
کد خبر: ۹۲۰۹۵
تاریخ انتشار: ۱۸ مهر ۱۳۹۶ - ۰۸:۰۳

سخنان ضد‌ایرانی ترامپ خریداری ندارد

«تصمیم بزرگ هفته آینده ترامپ درباره ایران، می‌تواند سبب بی‌ثباتی در بازار جهانی شود».
تدبیر24» اشاره یکی از شبکه‌های آمریکایی به اعلام موضع دونالد ترامپ درباره برجام و راهبرد دولت آمریکا در قبال ایران است؛‌ راهبردی که قرار است او در سخنرانی 12 اکتبر آن را بیان کند. اما رابطه ایران و آمریکا یک رابطه تخریب شده 40 ساله است. ترامپ مثل دوره بوش حداکثر می‌تواند این رابطه را تیره‌‌تر کند. به عبارت ساده‌تر ما مناسبات اقتصادی مناسبی با آمریکا نداریم که امروز نگران اظهارنظر آمریکایی‌ها یا ترامپ باشیم. مبادله تجاری ایران با آمریکا امروز در حداقل ممکن قرار دارد. اگر تحریم‌های ظالمانه شورای امنیت نبود، ما مشکلی جدی در روابط تجاری با دنیا نداشتیم. آنچه پسابرجام اتفاق افتاد و ما امیدواریم که این حالت حفظ شود، این نکته است که رابطه اقتصادی ایران و اروپا و همچنین آسیا حفظ شود وگرنه در طول 40 سال گذشته همواره ما پایین‌ترین سطح و شاید درست‌تر این است که بگوییم هیچ گونه روابط اقتصادی با آمریکایی‌ها نداشته‌ایم. به نظر می‌رسد در شرایط فعلی هرقدر ترامپ بخواهد اظهارات بحران برانگیز یا جنجال برانگیز یا شوک به روابط اقتصادی ایران و آمریکا وارد کند منتج به روابط در دو کشور خواهد بود که قبلا هم با هم رابطه نداشته‌اند. در واقع شاید این گونه اظهارنظرهای ترامپ کمکی باشد از این باب که اروپا و کشورهای آسیای جنوب شرقی و ازجمله چین و روسیه و این‌گونه کشورها، روابط اقتصادی بیشتری با ایران داشته باشند. همان‌طور که در طول دو، سه ماه گذشته روابط بانکی و خطوط اعتباری که اروپایی‌ها و کشورهای جنوب آسیای شرقی به ایران دادند، بیانگر این است که این کشورها نوع روابطشان را با ایران متفاوت از اظهارات رئیس جمهور آمریکا انتخاب کرده‌اند و به عبارت ساده‌تر اظهارات ترامپ تاثیری بر روابط ایران با سایر کشورهای دنیا نخواهد داشت. نه تنها این اظهارات تاثیر منفی ندارد بلکه اگر دیپلماسی فعال ایران فعال‌تر شود و وزارت خارجه ما همچنان که معاونت اقتصادی تشکیل داد از ظرفیت‌های سیاسی به نفع فعالیت‌های اقتصادی استفاده کند، این تهدید می‌تواند تبدیل به فرصت برای اقتصاد ایران شود.


هادی حقشناس،اقتصاددان
بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: