ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
يکشنبه ۲۹ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 20
کد خبر: ۹۲۲۱۰
تاریخ انتشار: ۱۹ مهر ۱۳۹۶ - ۰۸:۱۷

برجام و ترفند ترامپ

مدت‌هاست در تحلیل‌ها و خبرها به گوش می‌رسد که ترامپ می‌خواهد مسئولیت اعلام پابندی ایران به برجام را به کنگره واگذار کند، اما به راستی چرا ترامپ قصد چنین اقدامی دارد؟
تدبیر24» بر این اساس باید اذعان داشت ترامپ با این اقدام می‌خواهد که از تعهد و وعده خود به مردم آمریکا مبنی بر لغو برجام در کارزار انتخاباتی فرار کند. زیرا او در آن زمان به شدت به برجام حمله کرد و اظهار کرد که برجام قراردادی زیان‌آور برای آمریکاست و توافق هسته‌ای یکی از بزرگترین اشتباهات تاریخی ایالات متحده است. ‌درحالی که دونالد ترامپ حتی در آن زمان هم نمی‌دانست برجام چیست، اصول قرارداد بین‌المللی کدام است و سیستم داخلی آمریکا در قبال توافق باید چگونه عمل کند. بنابراین او پس از ورود به کاخ سفید و نشستن بر مسند ریاست جمهوری مشاهده کرد همه چیز به سادگی و دلخواه او پیش نمی‌رود. زیرا برهم زدن یک قرارداد و تعهد بین‌المللی که در آن کشورهای بزرگ جهان مشارکت دارند و بر مبنای قطعنامه‌های شورای امنیت استوار است و آمریکا به عنوان یکی از اعضای توافق این قرارداد را امضا کرده است، دشوار است. بازگرداندن آن نیاز به 5 رای از اعضای شورای امنیت دارد. بنابراین ایالات متحده بدون دلیل نمی‌تواند برجام را به حالت اول برگرداند و یا لغو کند. به همین دلیل او تصمیم دارد که بار سنگین لغو برجام را از روی شانه خود بردارد و بر دوش کنگره بیندازد تا اگر چنانچه کنگره برهم زدن برجام را به تصویب نرساند در این صورت به مخالفان برجام اعلام کند که من قصد لغو برجام را داشتم اما کنگره اجازه نداد. مساله لغو برجام از سوی ترامپ به قدری در جامعه ایران تکرار شده که همه می‌دانند برجام قابل بازگشت نیست. اکنون حتی برخی از دلواپسان نیز نسبت به برجام چندان اظهار دلواپسی نمی‌کنند. زیرا وقتی آمریکا بارها اذعان کرد که ایالات متحده در برجام ضرر کرد دیگر مخالفان دلواپس نمی‌توانند علیه برجام سخنی بگویند. چون در این صورت از منافع آمریکا دفاع کرده و در مسیر حمایت از ترامپ گام بر داشته‌اند. فارغ از هر چیز باید توجه کرد آمریکا نمی‌تواند مفاد تعهدات برجام یا تحریم‌های هسته‌ای را لغو کند اما می‌تواند تحریم‌های یکجانبه خود را باز هم علیه ایران اعمال کند. زیرا روابط دوکشور به قدری تیره و تار است که امکان هر احتمالی وجود دارد. به عبارتی برجام قرارداد صلح بین ایران و آمریکا صلح نبود و تنها با هدف لغو تحریم‌های بین‌المللی ایران بین تهران و گروه 1+5 منعقد شده است. حتی قبل از برجام هم روابط ایران و آمریکا خصمانه بوده، علت آن است که تمایلی به بهبود رابطه وجود نداشته است.



فریدون مجلسی، تحلیلگر مسائل بین‌الملل
بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: