خاویرسولانا، دبیرکل پیشین ناتو که برای شرکت در مراسم تحلیف رییس جمهوری به ایران سفر کرده، معتقد است که انتخاب حسن روحانی، دوره جدیدی خواهد بود.
به گزارش سرویس سیاسی جام نیوز، سایت جرس نوشت: خاویر سولانا در گفتوگو با روزنامه شرق گفته است: قطعا باید بگویم که امسال سال مهمی خواهد بود. از مدتها پیش ما مشغول مذاکره هستیم. تقریبا 11سالی هست که مشغول گفتوگو هستیم اما به نظرم سال پیشرو از آنها، پیچیدهتر خواهد بود. فرآیند انتخابات در ایران این روند را پیچیدهتر کرده است. انتخاب روحانی دوره جدیدی خواهد بود. هر دو طرف باید مزایای این شرایط جدید را دریابند و من باور دارم که امکان یک توافق و راهحل دیپلماتیک وجود دارد. راهحل دیپلماتیک به معنای دستیابی به آنچه ایران میخواهد و آنچه گروه مذاکرهکننده بهدنبال آن است؛ فکر میکنم از این جنبه تیم جدید مذاکره و خود رییسجمهور برای رسیدن به چنین توافقی بسیار مهم است. همانطور که میدانید من دیگر مسوولیت و قدرت مستقیمی در پرونده هستهای ندارم، اما بهطورجدی درخواست میکنم که این فرصت را جدی بگیرید. ما زمانی طولانی در اختیار نخواهیم داشت. نه 1+5 وقت زیادی دارد و نه ایران. بنابراین بهترین گزینه این است که هر دو طرف موضوع را جدی بگیرند.
دبیر کل پیشین ناتو با بیان این که "شخصا باید بگویم که از این انتخابات درسهای زیادی آموختم" میگوید: مباحث انتخابات ایران را هر روز دنبال میکردم. از پیگیری متن مناظرههای تلویزیونی گرفته تا دیگر اخبار. واقعا میدیدم که چگونه بحثها آزادانه در یکی از مناظرهها چرخش داشت. این برای ما بسیار مهم بود. نتیجه این انتخابات از این جهت درخور اهمیت است که مردم در یک فرآیند دموکراتیک آنچه را خواستند، برگزیدند. ما سالها با «حسن روحانی» روابط مذاکراتی داشتیم. در سالهای 2002 و 2003 و موقعیتهای متعدد دیگر با ایشان مباحثه، برخورد و مذاکره داشتیم؛ به همین خاطر با توجه به شناختی که از دکتر روحانی دارم، او را سیاستمداری با بصیرت و روشن میدانم. روحانی، انسانی است که میتوان با او به توافق رسید. البته او برای دفاع از موضع ایران هم انسان توانمندی است و در عین حال میداند که مذاکره فرآیندی است که در آن باید در نهایت منافع هر دو طرف در نظر گرفته شود. روحانی فرد باهوشی است و فکر میکنم که توانایی انجام این مهم را داشته باشد.
وی درباره تفاوت موضعگیریهای آمریکا و اروپا درباره پرونده هستهای ایران تاکید میکند: درست است که امروز در آمریکا «اوباما» را داریم و در اروپا نخستوزیرهایی که احتمالا شما هم آنها را میشناسید، اما نباید از گفتن این نکته غافل شوم که امروز فاصله اروپا و آمریکا بسیار ناچیز است. شاید بعضی از سیاستمداران اروپایی امروز در این مورد نسبت به دولت آمریکا مواضع مناسبتری گرفته باشند. اما تلاش برای تفکیک و تقسیم مواضع اروپاییها و آمریکاییها بر سر پرونده هستهای و به طور کلی مذاکرهکنندگان جهانی را درست نمیدانم. آنها در این مورد در کنار هم هستند، حتی باید گفت که چینیها و روسها هم در 1+5 در یک جبهه قرار دارند. به نظرم نباید چنین خوانشی از مواضع متفاوت اروپاییها و آمریکاییها ارایه داد. به هر حال برای اینکه به توافقی برسیم باید همه با هم مذاکره کنند، شما با ما، با آمریکاییها و در کل اگر توافقی صورت بگیرد، این توافق، یک توافق اروپایی، آمریکایی، روسی و چینی است و صرفا محدود به یک قدرت و کشور خاص نمیشود.
سولانا با تاکید بر این که "باید امید، را برای حل مساله، زنده نگه داشت" توضیح میدهد: البته امید، امری نیست که از آسمان به ناگهان زمین بیفتد. امیدواربودن به معنای این است که باید کار کرد. امیدواری هم بهکارکردن نیاز دارد. در مورد ضمانت نیاز ماست که این ضمانت رسیدن به توافق را هموار میکند. وقتی ما نیاز داریم که به توافق برسیم باید کار کنیم. دکترروحانی مرد توانایی است، ذهن روشنی دارد و سیاستمدار قابل اعتمادی است، بدون شک میتوان به او اعتماد کرد.
وی در پاسخ به این سوال که "ازدست رفتن فرصت توافق را چطور ارزیابی میکنید؟ " میگوید: جدا باید از پیش آمدن چنین موقعیتی جلوگیری کنیم. بله میپذیرم که از دستدادن این فرصت تضعیف موقعیت بخشی از مذاکرهکنندهها خواهد بود. باید این پرسش را مطرح کنیم که اگر موقعیت «الف» پیش بیاید، نتیجه این خواهد شد و اگر موقعیت «ب» پیش بیاید نتیجه چیز دیگری خواهد بود. وضعیت برای هر دو طرف خطیر است. ممکن است، فرصت دیگری هم داشته باشیم، این فرصت برای دو طرف وجود دارد؛ برای همه طرفهای مذاکرهکننده. این توافقی است که برای چینیها، روسها، آمریکاییها و اروپاییها مهم است و البته ایران. توافق هستهای تنها توافقی میان ایران و آمریکا یا میان ایران و اروپا نخواهد بود و توافقی جامعالاطراف است. رسیدن به مصالحه باید سطحی از هزینه را به طرفها تحمیل کند.