تدبیر24»احمد مومنیراد در گفتوگو با ایسنا، در باب ارزیابی منشور حقوق شهروندی و لزوم یا عدم لزوم تبدیل شدن آن به قانون اظهار کرد: در یک نگاه کلی هر حرکتی که در جامعه به نحو صحیح با هدف اینکه ما در حقوق بشر و حقوق شهروندی گامی رو به جلو برداریم، انجام شود، امر پسندیدهای است. ولی پایه سازوکارهای آن مشخص و براساس قوانین بالادستی اقدام شود.
وی افزود: اگر سندی بخواهد جنبه اجرایی پیدا کند طبیعتا باید مجاری قانونی را طی کند و در قالب یک مصوبه برای اجرا اقدام شود. منشور حقوق شهروندی حرکتی است در راستای اینکه ما بتوانیم در اجرای حقوق شهروندی گامی رو به جلو برداریم.
وی خاطرنشان کرد: طبیعتا در این حقوق همانگونه که نقش مردم به عنوان شهروندان دیده شده، نقش دولت هم به عنوان حاکمیت دیده شده است؛ هم حقوق و تکالیف حاکمیت در این بعد و هم حقوق و تکالیف مردم و همچنین در سویی دیگر سازوکار اجرایی و ضمانت اجرایی آن هم باید مشخص باشد. در وضعیت فعلی نیازمندیم که منشور فرآیند قانونی شدن را طی کند و برای اجرا ابلاغ شود. باید تلاش کنیم که روز به روز براساس قانون اساسی نهادهای مختلف، قوای سهگانه و مردم هم حقوقشان و هم تکالیفشان را بشناسند و هم نسبت به آن عمل کنند.
این حقوقدان اضافه کرد: ما اکنون در زمینه اجرا مشکل داریم به خصوص در جایی که برخی از دستگاهها تعامل درستی با مردم ندارند. این مشکل قانونی نیست، مشکل در اجرا است. مشکل در آیین نامههایی است که اجرا را اینگونه رقم میزنند. به نظر من در آیین نامهها باید اصلاح صورت گیرد تا مراجعات و امور مردم تسهیل شود. در زمینههای مختلف کشور مشکل وجو دارد که در زمینههای مختلف و در دستگاههای مختلف ظهور و بروز پیدا میکند.
وی تاکید کرد: انتظار این است که شاهد تعامل بیشتری در جامعه باشیم. هم تعامل مردم با مردم و هم تعامل مردم با دولت و حاکمیت. فکر میکنم در قوانین مشکل نداریم؛ بلکه در اجرا مشکل داریم. اگر به برخی ابعاد دوباره پرداخته شود و با نگاهی نو به آن اصلاحاتی داشته باشیم، طبیعتا نتیجه مطلوبی به دنبال خواهد داشت.