وی با بیان این که سیاستهای یک دولت میتواند در نحوه اداره یک کشور موثر باشد ولی احساس ناکارآمدی موجود در میان مردم، ریشهایتر از آن است که این ناکارآمدی را به سیاستهای آقای روحانی منتسب کرد، اظهار داشت: سیاستهای آقای روحانی، هر چند سیاستهای خوبی است ولی در عمل نتوانسته آنچنان که شاید و باید است، پیاده شود تا امید را به مردم بازگرداند.
این فعال سیاسی اصلاحطلب با بیان این که نارضایتی موجود میتواند هر جایی سر باز کند، تصریح کرد: اشتباه مخالفان و منتقدان دولت روحانی آن است که فکر میکنند میتوانند از این شرایط و نارضایتی بهرهبرداری سیاسی کنند و دیدیم که در گفتار، مردم را به مبارزه، حضور در خیابانها و بیان اعتراضات تشویق میکردند.
خاتمی با بیان این که مخالفان و منتقدان دولت متوجه نبودند که میتوانند شروعکننده این تجمعات باشند ولی نمیتوانند جمعکننده آن باشند، خاطرنشان کرد: به همین خاطر نیز دیدیم اعتراضات – که شاید در ابتدا به خاطر مسائل اقتصادی بود – در ادامه به مسائل سیاسی و کلان کشیده شد. این واقعیت است که در کوچه و خیابان وقتی با مردم صحبت میکنیم، آنها ناراضی هستند و این نارضایتی فقط به مسائل اقتصادی هم محدود نمیشود.
نایبرئیس مجلس ششم با اشاره به صحبتهای دیروز رئیسجمهور ابراز داشت: صحبتهای روز گذشته روحانی در خصوص حق اعتراض و انتقاد، صحبتهای مهمی است. کلید اصلی حل ماجرا این است که به مردم حق بدهیم حتی اگر آنها ناراضی و عصبانی باشند و کارهایی را انجام دهند که دیگران دوست نداشته باشند زیرا فردی که تحت فشار است ممکن است هر کاری را انجام دهد.
خاتمی درباره نقش برخی از گروههای ضد انقلاب در گستردهتر شدن این اعتراضات بیان کرد: این که دست گروههای سیاسی یا خارجنشین و ضد انقلاب در کار باشد، فراتر از تبلیغات باید توسط نیروهای امنیتی مورد شناسایی قرار بگیرد و البته طبیعی است که منتقدان و مخالفان بخواهند از شرایط موجود بهرهبرداری سیاسی کنند.
وی با تاکید بر این که اشتباه است که مردم آشوبگر و مسبب اتفاقات رخ داده اعلام کنیم، یادآور شد: حتی اگر مردم اشتباه کنند و دست به اقدامات خشونتآمیز و کارهای ناخوشایند بزنند، شایسته سرزنش نیستند زیرا کسانی که وضعیت موجود را به چنین شرایطی رساندهاند، باید پاسخگو باشند.
این فعال سیاسی اصلاحطلب با بیان این که باید حق اعتراض مردم را به رسمیت شناخت، عنوان کرد: مهمتر از مسئله آن است که دولت و دیگر ارکان حاکمیتی باید امکان و شرایط لازم را برای اعتراض مسالمتآمیز را فراهم کنند. زمانی که همه گروهها، احزاب، رسانهها و نهادهای مدنی تحت فشار باشند و نتوانند سخنان و نظرات کارشناسی خود را بیان کنند، این فشارها متراکم شده و در نهایت، سر باز کرده و مشکلاتی را ایجاد میکند.
خاتمی با بیان این که تنها راهکار حل و فصل این مسائل تقویت جامعه مدنی و اعتماد به آنهاست، گفت: باید آنهایی که مردم را نمایندگی میکنند، شناسایی شده، به رسمیت شناخته شده و توسعه یایند و فضا برای نقشآفرینیشان باز شود. آنها باید امکان رقابت در زمانهای مختلف از جمله انتخابات برایشان فراهم شود.
وی با بیان این که فضا را باید برای شنیدن سخنان مختلف و حتی متفاوت باز کرد و نه آن که آن را بست، اظهار داشت: باید فضای رسانهای، تبلیغاتی و مجازی را بازتر کرد. باید شرایط برای اجرای اصول مصرح قانون اساسی مانند راهپیمایی، اعتراض و حتی اعتصاب فراهم و شناسایی شود و گروههای مختلف امکان قانونی دستیابی به مطالبات خود را داشته باشند.
نماینده مردم تهران در مجلس ششم اضافه کرد: هر چند با اتخاذ سیاستها و روشهایی ماجرای کنونی فیصله مییابد اما در صورتی که این شرایط مهیا نشود جای دیگر و با شدت بیشتر سر باز خواهد کرد.»