هشت مورد و موضوع جالب در سال ۲۰۱۷، از جمله عوامل موثر بر خوشحالی، خوشبختی و جلوگیری از بروز استرس و افسردگی شناخته شدهاند.
تدبیر24»هیچ فرمول خاصی برای شادی و خوشحالی وجود ندارد، اما دانشمندان همچنان به بررسی جنبههای تأثیرگذار برروی سلامت زندگی ما، از جمله استفاده از رسانهها و شبکههای اجتماعی، ورزشی و حتی حرکات روزمره ما میپردازند.
اکنون، هشت مورد و موضوع جالب که در سال ۲۰۱۷، از جمله عوامل موثر بر خوشحالی و خوشبختی و جلوگیری از بروز استرس و افسردگی شناخته شدهاند را معرفی میشود.
اشتراکگذاری داشتهها
محققان چینی براساس تحقیقی در بین گروههایی متشکل از کودکان ۳ تا ۵ ساله صورت پذیرفت، اذعان کردند که برای کودکان، به اشتراک گذاری داشتههایشان میتواند خوشحالی و شادی را به ارمغان بیاورد، اما تنهادرصورتی که آنها این عمل به صورت داوطلبانه انجام دهند.همچنین این تحقیق نشان میدهد که کودکان هنگامی که داوطلبانه داشتههایشان را به اشتراک میگذارند، میتوانند روحیه مثبت را تجربه کرده، که این امر ممکن است منجر به شادی و اشتراک گذاری بیشتر داشتههایشان شود.
مراقبه و عبادت
تمرین مراقبه و انجام عبادات، میتواند به بهبود عملکرد بدن کمک کند. در یک تحقیق که روی افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی و تشویش صورت پذیرفت، مشخص شد که بعد از گذراندن دورهای تمرینی بر ذهن، میزان هورمون استرس و التهابی آنها، در مواجه با یک رویداد استرس زا کاهش یافت.مراقبه ذهن و آگاهی در عبادات، به مردم کمک میکند که در لحظات استرس زا، تمرکز نموده و با کنترل افکار و احساسات خود، موقعیتهای دشوار را پذیرا باشند.
پژوهشگران در تحقیقی که در مجله تخصصی روانشناسی منتشر شد، اذعان کرده که، تمرکز و تعمق ذهنی در حین عبادات، یک استراتژی مفید برای کاهش واکنش پذیری استرس بیولوژیکی در افراد مبتلا به اختلال اضطراب و تشویش باشد.
تمرینات ورزشی
حتی یک تمرین کوچک ورزشی میتواند به مبارزه با علائم افسردگی کمک کند.محققان نروژی در تحقیقی جامع که ۱۱ سال بطول انجامید، با طرح سوالاتی در ارتباط با میزان تمرینات ورزشی روزانه و بروز نشانههای افسردگی، نزدیک به ۳۴۰۰۰ نفر از افراد بزرگسال را مورد بررسی قرار دادند.این تحقیق نشان داد که، افرادی که هیچ فعالیت ورزشی روزانه ای ندارند، ۴۴ درصد بیشتر از افرادی که روزانه ۱ تا ۲ ساعت فعالیت ورزشی دارند، به افسردگی مبتلا میشوند.
محققان تخمین زدهاند که اگر تمام شرکت کنندگان در این تحقیق، حداقل یک ساعت در هفته ورزش کرده باشند، از بروز افسردگی، به میزان ۱۲ درصد پیشگیری رخ خواهد داد و اذعان کردند که تغییرات اندک در سطح ورزش افراد میتواند مزایای سلامت روانی افراد جامعه را به همراه داشته باشد.
براساس نتایج تحقیقی که در فوریه ۲۰۱۷ منتشر شده ، ساکنان ایالتهاوایی آمریکا، با کسب امتیاز ۶۵.۲ از ۱۰۰، بالاترین رتبه را از نظر سلامتی سالانه کسب کردهاند.این نتایج نشان میدهد که از سال ۲۰۰۸ به بعد، ششمین بار است که این ایالت، به عنوان سلامتترین ایالت آمریکا انتخاب میشود.
رتبه بندیها بر اساس مصاحبه و نظرسنجی بیش از ۱۷۷،۰۰۰ بزرگسالان در تمام ۵۰ ایالت آمریکا است. محققان امتیاز سلامت برای هر ایالت را بر اساس اهمیت پاسخهای شرکت کنندگان به پرسشهای مربوط به جنبههای مختلف رفاهی، روابط اجتماعی، شرایط زندگی و مالی، مشارکت اجتماعی و سلامت جسمانی، محاسبه کردهاند.
شبکه آسیب رسان شخصیت
براساس تحقیقاتی که در ۳ آگوست امسال در نشست سالانه انجمن روانشناسی آمریکا ارایه شد، نشان داده شده است که برنامههای دوستیابی آنلاین با هدف تقویت زندگی عاشقانه، ذهن افراد را بخود مشغول کرده و با حضور پررنگ در زندگی واقعی انسان، تأثیرات منفی خود را برروی روند سلامت روانی فرد بجای میگذارند.
در تحقیقی که اخیراً روی بیش از ۸۰۰ کاربر شبکه دوستیابی تیندر (Tinder) صورت گرفته، مشخص شد که کاربران این شبکه به ظاهر اجتماعی، نسبت به سایرین، در معرض بروی احساسات منفی و فشارهای خاص و به دنبال مسیری برای خلق تجارب منفی است.
محققان توصیه کردهاند که بمنظور جلوگیری از بروز اثرات منفی شبکههای دوستیابی، کاربران نباید از آنهابه عنوان ابزار اعتبار سنجی استفاده کرده و به سادگی بازیچه اینگونه شبکههای مجازی شوند. همچنین کاربران باید در نظر داشته باشند که عکس پروفایلهایی که از دیگران میبینند اغلب بصورتی انتخاب میشوند تا شخص را در بهترین حالت خود نشان دهند، نه در زندگی روزمره شان.
صاف بنشینید
محققان نیوزیلندی در تحقیقی که در نشریه "رفتار درمانی و روانپزشکی تجربی” منتشر شده، دریافتند که نشستن با حالتی صاف میتواند به سادگی و در کوتاه مدت خلق و خوی انسان را بهبود ببخشد.
این تحقیق برروی ۶۱ نفر که دارای علائم افسردگی خفیف تا متوسط بودند، صورت پذیرفت و نشان داد، افرادی بصورت کاملاً صاف نشسته بودند، از نظر احساسی دارای اشتیاق و قدرت بیشتری نسبت به گروه دیگر بوده و خستگی کمتری را احساس کردهاند.
محققان عنوان میکنند، که در آینده میتوان از این روش بمنظور بررسی اثرات طولانی مدت تغییرات موضعی در خلق و خوی افراد و در مان افسردگی استفاده کرد.
تمرین بیخوابی، درمان رفتاری شناختی
با مشکل خوابیدن، اغلب به عنوان نشانهای از دیگر شرایط روحی و روانی مانند افسردگی و اضطراب است.اما تحقیقات اخیر نشان میدهد که کمبود خواب در واقع ممکن است به این شرایط بد روحی و روانی کمک کند. علاوه بر این، یافتههانشان میدهد که بهبود خواب میتواند در کاهش افسردگی و اضطراب کمک شایانی کند.
این مطالعه شامل پرسش و پاسخی بود که برروی بیش از ۳۷۰۰ دانشجوی کالج در انگلستان که بیخوابی داشتند، صورت پذیرفت. شرکت کنندگان در ابتدای مطالعه به پرسشهایی در ارتباط با خواب و سایر شرایط سلامت روان خود پاسخهایی را ارایه نمودند و پس از گذشت ۱۰ هفته، این روش درمانی با نام درمان رفتاری شناختی مطرح شد.
این تحقیق نشان داد که سطح افسردگی و اضطراب افرادی که درمان بیخوابی را تجربه کردهاند، در مقایسه با افرادی که تحت این نوع درمان قرار نگرفتهاند، کاهش یافته و بهبود روانشناسی حاصل شده است.
فیس بوک، آسیب بر سلامت روانی
محققین اخیرا براساس تجزیه و تحلیل اطلاعات فیس بوک بیش از ۵۲۰۰ نفر دریافتند که، فعالیت بیش از حد در این شبکه اجتماعی همه گیر، رفاه را در همه جهات شخصی و اجتماعی کاهش میدهد.
بطور مثال، افرادی که بیشترین تغییرات را در وضعیت پروفایل یا به اصطلاح استتوس (status) خود ایجاد میکنند و یا بیشتر از مابقی افراد میزان علاقه خود را با سمبل لایک (like) به نمایش میگذارند، از سلامت روانی کمتری نسبت به مابقی افراد اجتماع، که اینکار را انجام نمیدهند، برخوردار هستند.
یافتههای این تحقیق نشان میدهد که در برخی موارد، استفاده از فیس بوک، میتواند موجب کاهش میزان سلامت شود، همچنین ایجاد ارتباط در محیطی واقعی با شرایط ایده آل میتواند از آسیب کمتری برخوردار باشد.