ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
دوشنبه ۳۰ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 21
کد خبر: ۱۰۳۱
تاریخ انتشار: ۱۴ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۲:۱۴

واردات خودروهای «روسی» به ایران

برخی اخبار از واردات خودروهای شرکت روسی «لادا»
تدبیر24:اخیرا اخباری در رابطه با واردات و تولید خودروهای روسی در ایران منتشر شده است. به موازات این اخبار شرکت فرانسوی رنو نیز با مشکلاتی برای ادامه فعالیت در ایران مواجه است.
برخی اخبار از واردات و برنامه‌ریزی برای تولید خودروهای شرکت روسی «لادا» در کشور حکایت دارد. این در حالی است که کارشناسان معتقدند تولید خودروهای روسی یک عقب‌گرد بزرگ برای صنعت خودروی کشور است.
طبق اخبار منتشر شده خودروهای روسی ابتدا به صورت CBU وارد ایران شده و پس از آن در داخل کشور تولید خواهند شد. با این حال برخی کارشناسان معتقدند که کیفیت خودروهای روسی حتی از خودروهای چینی نیز پایین‌تر است. در این زمینه شهرام آزادی – عضو هیات علمی گروه خودرو دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی می‌گوید: صنعت خودروی روسیه و شرکت‌های آن صاحب نام نبوده و از نظر جهانی برندهای معتبری محسوب نمی‌شوند.
وی با بیان اینکه خودروسازان روسی از جمله شرکت لادا به دلیل سطح تکنولوژی امکان صادرات محصولات خود به کشورهای اروپایی را ندارند، خاطرنشان می‌کند: ممکن است برخی از این شرکت‌ها استانداردی را از اروپا کسب کرده باشند؛ اما وجود این استاندارد به معنای دارا بودن کیفیت لازم در خودروهای تولیدی شرکت‌های روسی نیست.
عضو هیات علمی گروه خودرو دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی ادامه می‌دهد: صنعت خودروی روسیه سابقه 50، 60 ساله دارد اما با این وجود این صنعت پیشرفت چندانی نداشته و در مقیاس جهانی مطرح نیست.

بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: