شورای شهر بعد از استعفای محمدعلی نجفی 7 نفر را به عنوان کاندیدای شهرداری برگزید. قرار است از میان این 7 نفر، شهردار تهران انتخاب شود. چه ملاکهایی برای انتخاب شهردار مدنظر شورای شهر بوده است؟
منتخبان مردم در شورای پنجم 16 ویژگی را برای انتخاب شهردار تهران در مرداد ماه سال گذشته برگزیده بودند که در این دوره و بعد از استعفای آقای نجفی، اعضای شورای شهر برمبنای همان معیارها کاندیداهای اولیه را معرفی کردند و از بین آنها 7 نفر به مرحله بعد رسیدند.
مبنای انتخاب این اصول برچه اساسی بوده است؟
اصلاحطلبان در انتخابات شوراها شعارها مختلفی را به مردم ارائه کردند. بر مبنای آن شعارها معیارهای 16 گانه برای انتخاب شهردار در نظر گرفته شد. برای تنویر افکار عمومی لازم میدانم یکبار دیگر این معیارها را با مردم تهران در میان بگذارم. اصل برخورداری از جایگاه و شخصیت ملی یکی از معیارهای مدنظر اعضای شورای شهر بوده است. سایر اصول عبارتند از سابقه کار اجرایی موثر و موفق، برخورداری از تیم مشاوران و همکاران و معاونان پاکدست، قدرت تعامل با قوای مختلف و حاکمیت، اعتقاد به جایگاه شورا و کار جمعی، برخورداری از دانش و تجربه کافی در برنامهریزی شهری و همچنین اقتصاد کلان، توجه به نقش زنان و جوانان اصول و ویژگیهایی هستند که برای انتخاب شهردار توسط اعضای شورای شهر تعریف شده و هم اکنون نیز این معیارها در انتخاب کاندیداهای شهرداری تهران، به قوت خود باقی است. در دوره جدید نیز اعضای شورای شهر به اتفاق آراء تاکید کردند که این ویژگیها همچنان پا برجاست، البته در این دوره تاکید زیادی بر قدرت اجرایی صورت گرفته است. درحال حاضر نیز در انتخاب 7 نفر باقی مانده از لیست ابتدایی این ویژگیها توسط اعضای شورای شهر با حساسیت دو چندانی بررسی خواهند شد. اشخاصی که به این مرحله رسیدهاند مورد ارزیابی از ابعاد مختلف قرار خواهند گرفت و در انتها 2نفر از گزینههای فعلی به طور طبیعی به مرحله بعدی راه خواهند یافت و از میان این دوگزینه نیز شهردار شهران برگزیده شده و مسیر مدیریت شهری بر اساس معیارهای اصلاحطلبانه ادامه پیدا میکند.
علت اینکه در این دوره نسبت به قبل استفاده از نیروهای درون شهرداری برای شهردار شدن، مد نظر اعضای شورای شهر قرار گرفته چیست؟
واقعیت این است که شهرداری فعلی با شهرداری 8 ماه قبل تفاوت دارد. به این معنا که مدیران تراز اول شهرداری در دوران آقای نجفی به طورکلی تغییر کردند. البته در دوره قبل آقای حناچی و میرزایی جزء فهرست اولیه شهرداری تهران قرار داشتند. اکنون نیز این افراد در حال فعالیت درشهرداری هستند و در 8 ماه گذشته به ساختارهای شهرداری و شورای شهر بیشتر آشنا شدند. در نتیجه زمانی که قرار است 7 نفر به مرحله نیمه نهایی راه پیدا کنند، عاقلانه است که تعدادی از این افراد از اصلاحطلبان آشنا به وضعیت شهرداری تهران باشند. افرادی که در طول 8 ماه گذشته درکنار شورای شهر قرار گرفتهاند، جزء گزینههای شهرداری تهران قرار گرفتند. چنین تصمیمی مثبت است و میتواند به ایجاد تغییرات اصلاحطلبانه کمک کند.
یکی از گزینههای شورا که به مرحله پایانی راه پیدا کرده است، آقای مکارم سرپرست فعلی شهرداری تهران است. درگذشته و در واپسین ماههای حضور محمدباقر قالیباف در شهرداری تهران موضوعی تحت عنوان املاک نجومی مطرح شد که نام ایشان هم در آن لیست قرار داشت. زمانی که اعضای شورای شهر برپاکدستی شهردار آینده تاکید دارند، چرا باید فردی مانند مکارم در بینگزینههــــای شهرداری تهران باشد؟
اگر این مساله صحت داشت، در زمانی که ایشان در معاونت حساسی قرار گرفتند در مقابل انتصابش توسط آقای نجفی قرار میگرفتیم. زمانی که زمزمههای حضور آقای مکارم در معاونت آقای نجفی مطرح شد، این مساله مورد بررسی قرار گرفت. ذکر این نکته در اینجا لازم است که در گزارش تحویل و تحول آقای نجفی در صحن شورا نیز مشخص شد که متاسفانه672 فقره ملک بدون مجوز در دوران آقای قالیباف واگذار شده بود. اعضای شورای شهر به این نتیجه رسیدند که ارقامی که درگذشته در مورد املاک نجومی منعکس شده، بالاتر از 670 فقره است. هم اکنون حدود 100 فقره از املاک نجومی باز گردانده شده است. برای نمونه ساختمانی در خیابان میرداماد پس گرفته شده است. در عین حال در مورد آقای مکارم مشخص شد که یک واحد 74 متری به چند نفر داده شده و این مورد با مواردی که در مناطقی مانند نیاوران واگذار شد، متفاوت بوده است. زمانی که زمزمه ورود آقای مکارم به شهرداری مطرح شد، حاشیههای ایشان در مورد املاک نجومی مورد بررسی قرار گرفت، اما به هرحال حساسیت اعضای شورای شهر در این مساله و سایر مسائل همچنان پابرجاست و اعضا در مورد چنین مواردی مصممتر هم شدهاند و تصمیمات شورا برای شفافیت، پاسخگویی و نظم و انضباط مالی درحال ورود به مرحله نهایی است.
منظور شما سامانه شفافیت است که قرار بوده معاملات، مزایدهها و امور مالی شهرداری به صورت آنلاین در اختیار مردم قرار گیرد؟
از این مرحله به بعد کلیه قراردادهای مالی شهرداری تهران در دسترس همگان قرار خواهد گرفت. به طوری که میتوان ادعا کرد تمامی مزایدهها و مناقصهها از طریق سایت در اختیار شهروندان قرار میگیرد. اعضای شورای شهر بر پیگیری و اجرای کامل این وعده تاکید زیادی دارند و در آینده نزدیک ابعاد مختلفی از این شفافسازی رونمایی خواهد شد.
در میان 7 نفری که به مرحله نیمه نهایی راه پیدا کردهاند، افراد شایستهای حضور دارند که در مسئولیتهای مختلف از جمله استانداری و مدیریتهای اجرایی قرار داشتهاند. به نظر میرسد محمود حجتی اعلمترین شخصیت به لحاظ مدیریتی است اما اکنون وی در وزارت کشاورزی مسئولیت دارد و احتمالا رئیس جمهور باید در این مورد تصمیم بگیرد. آیا از قبل در این زمینه رایزنی شده است؟
بهطور طبیعی چنین نظری وجود دارد که اصلاحطلبان ریاست محترم جمهوری را متقاعد کنند که شهرداری تهران، جایگاه مهمی است. دعوت آقای نجفی به دولت نشان میدهد که نگاه آقای روحانی به شهرداری تهران، نگاه توام با توجه و اعتناست. از این رو به احتمال فراوان ایشان با حضور آقای محمود حجتی در شهرداری تهران و ادامه مسیر اصلاحات موافقت خواهند کرد. به هر حال در مورد آقای حجتی در مقایسه با سایر بزرگواران به طور یقین تفاوتهایی وجود دارد. ما از گذشته بررسی کردهایم که با موافقت آقای حجتی شرایط تغییر خواهد کرد. البته برنامه سایر کاندیداها نیز بررسی خواهد شد. تاریخ حضور منتخبان برای ارائه برنامههای آنها مشخص شده و شورا شهردار تهران را انتخاب خواهد کرد.
در فرآیند انتخاب شهردار تهران شاهد برخی موضعگیریها از سوی سران حزب کارگزاران سازندگی بودیم و اعضای شورا به سیاسیکاری متهم شدند. آیا در شورا اختلافی بین اعضای حزب اتحاد و حزب کارگزاران وجود دارد؟
احزابی که به مبانی اصلاحات اعتقاد داشتند، با یکدیگر همکاری کردند و در این مسیر با به حداقل رسیدن اختلافات، توانستند اعتدالگرایان را هم با خود همراه کنند. اعضای شورای شهر و مجموعه اصلاحات در همین مسیر در حال حرکت هستند. تمام بزرگان اصلاحات و سران احزاب اصلاحطلب سال 84 را تجربه کردهاند. البته نه اینکه تمام اصلاحطلبان به یک شکل میاندیشند زیرا اگر چنین بود یک حزب و یک دبیرکل مجموعه اصلاحات را هدایت میکرد. اکنون به اندازه تعداد احزاب اصلاحطلب، تفاوت نگاه وجود دارد اما بهرغم این اختلافات، اجماع حاصل میشود که این امر مهم از سال 92 تا کنون برای همه قابل مشاهده است. در مورد انتخاب شهردار تهران نیر اشکالی وجود ندارد که دوستان تمایل متفاوتی داشته باشند. آنچه اتفاق خواهد افتاد معدل نظرهای متکثر شورای پنجم است. در تمام کشورهای دموکراتیک و حتی در مجلس دهم نیز مرسوم است که نمایندگان در فراکسیونهای متفاوت عضو میشوند. درحال حاضر نیز 3 فراکسیون در مجلس وجود دارد. این سه فراکسیون در انتخاب و استیضاح وزرا و مسائل نظارتی با یکدیگر مشورت میکنند. اما اعضای شورای شهر یک فراکسیون 21نفره هستند و به همین علت اینگونه برداشت میشود که تمام 21 نفر در تمامی موارد باید با یکدیگر همراه باشند. اینطور نیست که در انتخاب شهردار جدید، مانند آقای نجفی رأی 21 نفر اعضا یکسان باشد. این بار ممکن است شهردار با 17 رأی انتخاب شود. این ساختار هم قانونی است و هم اشکالی در این اختلافات وجود ندارد. ما هراسی نداریم این موارد را با رسانهها در میان بگذاریم البته برخی اعتقاد دارند چنین مسائلی باید در درون شورا حل شود. به نظر من هیچ اشکالی وجود ندارد که نظرات مختلف مطرح شود و در نهایت بر اساس شناختی که از اعضای شورای شهر وجود دارد نتیجه، مدنظر تمامی اعضا خواهد بود. همان طور که همه اعضای شورا تا این لحظه با یکدیگر همراه بودند. زمانی که بر شفافیت تاکید میشود، باید پاسخگو بود. در این مساله هم باید شفاف عمل کنند. همچنان که اعتقاد داریم در مورد عدم پذیرش استعفای ابتدایی نجفی در مرحله اول شورا کار درستی کرد و در مرحله دوم نیز چون احساس کردیم آقای نجفی شخصا تمایلی به ماندن در شهرداری تهران ندارند، برای عبور از آن مرحله با استعفای آقای نجفی موافقت کردیم. در نتیجه هم در صحن و هم در جلسات هماندیشی و در مسائل مختلف موافق و مخالف وجود دارد اما تا این لحظه اعضای شورای شهر از یک نظر، که نظر اکثریت است، پیروی کردهاند.
آقای نجفی اعلام کرده بود که 12 تخلف از مجموعه تخلفات شهرداری قبلی، به دستگاه قضا ارجاع داده شده است. البته در گذشته نیز یکی از معاونان شهردار سابق دستگیر شده بود. درحال حاضر رسیدگی به این پروندهها در دستگاه قضا در چه مرحلهای قرار دارد؟
اعضای شورای شهر خبری از مراحل دادرسی این پروندهها ندارند. درحال حاضر نه در مورد پرونده قائم مقام آقای قالیباف و نه در 12 پرونده ارسال شده از سوی آقای نجفی به محاکم قضائی، اخباری منتشر نشده است. این انتظار وجود دارد برای اقناع افکار عمومی خصوصا اصحاب رسانه و افرادی که مساله شفافیت مالی در شهرداری تهران را دنبال میکنند، در این باره روشنگری شود تا اعضای شورای شهر انگیزه بیشتری برای ادامه روند ضد فساد پیدا کنند.
آیا شورا قصد ندارد چنین مسائلی را با در نظر گرفتن شرایط و اقتضائات، در قالب تحقیق و تفحص پیگیری کند؟
در گذشته مواردی بوده که آقای نجفی و یا برخی از اعضای شورا موردی را پیگیری کردهاند. در مقابل این پیگیریها، گاهی از کانالها و مجاری مختلف به گوش اعضای شورا میرسید که برخی از کسانی که در این پرونده درگیر بوده و دریافت داشتهاند، پیغام داده و گفتهاند وجوه و مبالغ پرونده را باز میگردانند. اعضای شورای شهر به بحثهای مفسدهانگیز در شهرداری تهران حساس هستند. استرداد املاک نجومی برای اعضای شورای شهر بسیار مهم است و اولویت خود را در مسیر ایجاد شفافیت در شهرداری تهران قرار دادهایم.
آیا در این مسیر از درون شهرداری با مانعی روبهرو نشدید؟
به هیچ وجه؛ حتی در روز آخری که آقای نجفی از شهرداری تهران رفتند، شخصا سایت شفافیت را افتتاح کردند و اکنون نیز به تفکیک مناطق 300 فقره از معاملات شهرداری در دسترس مردم قرار گرفته است. اقدامات مثبتی درحال وقوع است. اقداماتی از این دست نتیجه پیگیری تمامی اعضای شوراست. شورا در آینده نیز دقیق و منسجم خواهد ماند.