یکی از سوالاتی که در سرتاسر اینترنت میتوانید مقالههای زیادی دربارهاش پیدا کنید، این است که «برای پایین آوردن فشار خون بالا چه بخوریم؟»
در این مطلب قرار است بهشکلی کامل و جامع درباره روشهای پایین آوردن فشار خون در منزل و با مواد غذایی صحبت کنیم و به شرح بهترین غذاها برای پایین آوردن فشار خون بالا بپردازیم.
فشار خون بالا حالتی است که در آن فشار خون در رگها به طور مداوم بالا باقی میماند. این افزایش در فشار میتواند دیوارههای رگهای خونی آسیب میرساند و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، سکته مغزی، و سایر مشکلات سلامتی را افزایش میدهد.
افرادی که به فشار خون بالا (معمولاً ۱۸۰ روی ۱۲۰ یا بالاتر) مبتلا هستند، میتوانند علائم زیر را تجربه کنند:
· سردردهای شدید
· درد در قفسه سینه
· سرگیجه
· دشواری در تنفس
· حالت تهوع
· استفراغ
· تاری دید یا تغییر در بینایی
· اضطراب
· گیجی
· وز وز گوش
· خونریزی بینی
· ریتم غیر طبیعی قلب
مرکبات سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و ترکیبات گیاهی هستند که میتوانند با کاهش علائم فشار خون در رژیم غذایی سالم خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش داده و به سلامت قلب کمک کنند. برخی از مرکباتی که میتوانید به رژیم غذایی خود اضافه کنید عبارتاند از:
· گریپفروت
· پرتقالها پایین آوردن سریع فشار خون بالا
· لیمو
ماهیهای چربی مثل سالمون منبعی عالی از چربیهای امگا ۳ هستند که فواید قلبی بسیار زیادی دارند. تأثیر اصلی این چربیها، به کاهش التهابات در بدن باز میگردد که میتواند سطح فشار خون را هم کمتر کند.
مطالعهای در سال ۲۰۲۲ که روی ۴۹۷۳ نفر انجام شده و در PubMed منتشر شده بود، نشان میداد که مصرف روزانه بین ۲ تا ۳ گرم چربیهای امگا ۳ از ماهیهایی مثل سالمون، احتمال ابتلا به فشار خون بالا در افراد جوان را کاهش میدهد.
برگ چغندر و اسفناج دو نمونه از سبزیجات و صیفیجات هستند که میتوانند به کاهش فشار خون کمک کنند. این سبزیهای برگدار منبعی عالی از پتاسیم و منیزیماند، دو ماده مغذیای که روی بهبود سطح فشار خون نقش دارند.
اسفناج ترکیبات گیاهیای به اسم نیترات را در خودش دارد که جدا از آنتیاکسیدانها، پتاسیم، کلسیم و منیزیم میتواند به سلامت قلب کمک کرده و فشار خون در اشخاص را کاهش دهد.
یکی از بهترین تغییرات رژیم غذایی برای درمان فشار خون بالا در منزل، اضافه کردن آجیل و دانه به برنامه روزانه است که میتوانند نقش مؤثری بر بهبود فشار خون داشته باشند. برخی از این آجیلها و دانهها عبارتاند از:
· دانه کدو تنبل
· دانه کتان
· دانه چیا
· پسته
· گردو
· بادام
خیلی از این دانهها و آجیلها منبع بسیار خوبی از فیبر و آرژنین هستند. آرژنین آمینو اسیدی است که در تولید اکسید نیتریک، یک ترکیب ضروری برای آرامش عروق خونی و کاهش فشار خون، نقش دارد.
برای پایین آوردن فشار خون بالا چه بخوریم؟ حبوبات! دانشمندان طی تحقیقات بسیار زیادی که انجام دادهاند، به این نتیجه رسیدهاند که مصرف حبوبات به واسطه منیزیم و پتاسیم بسیار زیادی که دارند، میتواند روی کاهش فشار خون نقش داشته باشد. برخی از حبوباتی که میتوانید در وعدههای غذایی از آنها استفاده کنید عبارتاند از:
· عدس
· لوبیا
· نخود فرنگی
به گفته لیمومی: گوجه فرنگی و فرآوردههای گوجه فرنگی مواد مغذی بسیار زیادی مثل پتاسیوم و رنگدانه کاروتنوئیدی لیکوپن دارند. لیکوپن بهطور قابل توجهی روی سلامت قلب تأثیر میگذارد و خوردن غذاهایی که این ماده را داشته باشد، میتواند به کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی که ناشی از فشار خون بالا است، کمک کند.
همانطور که پیشتر هم به این موضوع اشاره کردیم، یکی از مهمترین عوامل بروز فشار خون بالا، رژیم غذایی نادرست است. در ادامه قصد داریم به مواد غذاییای اشاره کنیم که برای این بیماری مضر هستند و میتوانند علائم فشار خون بالا را تشدید ببخشند:
مصرف زیاد سدیم میتواند فشار خون را بهشکل بسیار زیادی افزایش دهد. غذاهای فرآوریشده و فستفودها معمولاً حاوی مقادیر بسیار زیادی (بیش از ۲۰۰۰ میلیگرم) نمک هستند.
غذاهایی که قند افزوده دارند، باعث افزایش وزن اشخاص میشوند و میتوانند خطر فشار خون بالا را تشدید کنند.
فروکتوز جدا از اینکه به شکل مستقل میتواند روی فشار خون و وزن نقش داشته باشد، جذب نمک در بدن را هم افزایش دهد و تغییراتی در ترشح انسولین در بدن ایجاد کند که روی بالا رفتن فشار خون تأثیر داشته باشد.
گوشت قرمز، به ویژه گوشتهایی که فرآوری شدهاند، یکی از خطرناکترین مواد غذایی برای افرادی هستند که فشار خون بالایی دارند. فرایند متابولیسم و هضم گوشت قرمز در بدن ترکیباتی را آزاد میکند که در افزایش فشار خون نقش دارد.
مصرف بیش از حد نوشیدنیهای غنی از کافئین، مثلاً نوشیدن بیش از چهار فنجان قهوه در روز، میتواند سطح فشار خون را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. بهترین راه برای کنترل این موضوع، جایگزین کردن قهوه و نوشیدنیهای کافئیندار با نوشیدنیهای بدون کافئین یا با کافئین بسیار کم، مثل چای سیاه یا سبز است.
· فعالیت بدنی منظم
· استراحت و مدیتیشن
· داشتن یک رژیم سالم
در ادامه به برخی از دمنوشهای مفید برای این بیماری اشاره میکنیم:
چای سبز بهخاطر داشتن آنتیاکسیدانهای زیاد مثل کاتچین، در درمان فشار خون بالا نقش دارد. این آنتیاکسیدان به بهبود عملکرد رگهای خونی و کاهش التهاب کمک میکند و میتواند روی بهبود علائم این بیماری نقش داشته باشد. توصیه میکنیم روزانه 2 تا 3 فنجان چای سبز مصرف کنید، البته بدون شکر یا با شکر بسیار کم.
برای پایین آوردن فشار خون بالا چه بخوریم؟ دمنوش هیبیسکوس که از گلهای خشک شده هیبیسکوس یا همان ختمی درست میشود. این دمنوش نقش بسیار زیادی در کاهش فشار خون دارد. دانشمندان بر این باورند که مصرف این دمنوش به کاهش سیستولیک و دیاستولیک فشار خون کمک کند.
نوشیدن 2 تا 3 فنجان دمنوش هیبیسکوس در روز میتواند ایده خوبی باشد. اگر میخواهید طعم هیبیسکوس را بهتر کنید، میتوانید به سراغ شیرینکنندههای طبیعیای مثل عسل بروید.
چای یا دمنوش بابونه به دلیل خواص آرامبخش خود نهتنها روی کاهش استرس نقش دارد، بلکه میتواند به پایین آمدن فشار خون هم کمک کند. رویکرد اصلی این دمنوش روی بهبود آرامش شخص و داشتن یک خواب با کیفیت است، دو عامل اصلیای که در بالا یا پایین آمدن فشار خونتان مؤثرند.
پیشنهاد ما این است که چای بابونه را پیش از خواب مصرف کنید تا هم استرس روزتان را بهبود ببخشید و کیفیت خواب بهتری داشته باشید و هم از تأثیرات آن روی فشار خون به بهترین شکل ممکن بهره ببرید.
سخن پایانی
حالا به جواب سوال برای فشار پایین آوردن خون بالا چه بخوریم رسیدید؟ کنترل فشار خون از طریق روشهای طبیعی و تغییرات سبک زندگی راه بسیار خوبی است تا هم بتوانید زندگی سالمی داشته باشید و هم از بروز بیماریهای مختلف جلوگیری کنید.