ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
دوشنبه ۳۰ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 21
کد خبر: ۱۶۸۳
تاریخ انتشار: ۲۲ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۶:۳۳
فلز آبدیده در کوران مدیریت سه دهه ای

تجربه فرصت است یا تهدید؟!

یک مدیر در سطوح عالیه نیازمند فعالیت میدانی آنچنانی نیست و اهمیت جایگاه و کارایی اش به این نکته باز می گردد که وی بتواند حلقه مدیران تحت امر خود را چینشی مطلوب کرده و

یک مدیر در سطوح عالیه نیازمند فعالیت میدانی آنچنانی نیست و اهمیت جایگاه و کارایی اش به این نکته باز می گردد که وی بتواند حلقه مدیران تحت امر خود را چینشی مطلوب کرده و با اشراف بر حوزه تحت امر بهترین بهره وری را از آنان به منصه ظهور رسانده و سیستم را پویا و دینامیک به پیش ببرد.

پویا صیامی نمین: «آقای روحانی در وصف مهندس نعمت­ زاده گفتند پدر صنعت، اما من می خواهم بگویم ایشان پدر نیستند؛ پدربزرگ هستند و سنشان بالا رفته است.»

اینها را یک نماینده مجلس در رابطه با وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت دولت یازدهم می­گوید. آنجا که محمدرضا نعمت­زاده را فردی مناسب برای تصدی این وزارتخانه نمی­داند. این نمونه­ای از مخالفت­هایی است که البته بدون در نظر گرفتن ادب و احترام از سوی جریان­های تندرو متوجه مهندس محمدرضا نعمت زاده می­شود. فردی که به دلیل توانایی­ها و سابقه غنی مدیریتی در عرصه صنعت و پتروشیمی از او به عنوان پدر پتروشیمی و مدیر طراز اول صنعت یاد می­کنند. مخالفین با اشاره به سنش، وی را فردی شایسته برای وزارت صنعت نمی­دانند و کسی را برای اداره این وزارتخانه مناسب می­خوانند که از لحاظ سن و سال جوان باشد و ظاهرا شاخص عمر را بر موارد دیگری چون تجربه، توانایی و تخصص اولویت می­دهند.

یکی از مواردی که دولت نهم و دهم در سپهر سیاسی و مدیریتی کشور رواج داده است بحث حضور میدانی وزیر در سراسر کشور و حوزه­های مرتبط با آن وزارتخانه است. گویی وزیر برای اینکه صلاحیت ورود به آن وزارتخانه را کسب نماید، باید تست آمادگی جسمانی بدهد و توانایی دوندگی روزانه چندکیلومتری داشته باشد. البته ذکز این نکته نیز خالی از لطف نیست که دولت نهم و دهم در شرایطی از پرکاری و حجم عظیم فعالیت دم میزد که خروجی این­همه دوندگی مشکلات عظیم در عرصه صنعت، تجارت، اقتصاد، سیاست و ... بوده است.

بدیهی است بیشتر از توانایی جسمی و فیزیکی، تدبیر، هوشمندی و کارآیی یک مدیر یا وزیر حائز اهمیت بوده و شاخص متوازنی برای قضاوت است. بی گمان بالارفتن سن و سال می تواند در کارایی جسمی تاثیر گذار باشد اما نکته حائز اهمیت آنست که یک مدیر در سطوح عالیه نیازمند فعالیت میدانی آنچنانی نیست و اهمیت جایگاه و کارایی اش به این نکته باز می گردد که وی بتواند حلقه مدیران تحت امر خود را چینشی مطلوب کرده و با اشراف بر حوزه تحت امر بهترین بهره وری را از آنان به منصه ظهور رسانده و سیستم را پویا و دینامیک به پیش ببرد. بدیهی است که با این وصف افزوده شدن گوهر تجربه بر کوله یک مدیر امتیازی قابل تامل و مهم محسوب شده و وجه تمایزها اینجاست که هویدا می شود.

افرادی که بر عدم استفاده از نیروهای جوان در کابینه، به ویژه در وزارت صنعت و معدن و بازرگانی تاکید می­ورزند، نباید این نکته را فراموش کنند که اوضاع و شرایط نامطلوب رقم خورده تا بدان حد هست که به قول دکتر روحانی فرصت آزمون و خطا نیست و باید در سریعترین زمان ممکن دست به بهبود امور زد و این اتفاق جز با بهره گیری از تجربیات مدیران کارآزموده و دوران دیده­ای چون نعمت زاده میسر نخواهد شد. همچنین نکته دیگری که لزوم توجه به آن ضروریست اینست که در هیچ یک از مباحث، سرفصل­ها و متون آکادمیک و کاربردی  ارتباطی میان بالا رفتن سن و کاهش کارآیی یک مدیر طرح نگردیده است و مطرح کردن مباحث این­چنینی در این راستا از حیث منطقی و آکادمیک هیچ­گونه توجیه علمی ندارد.

برخی دیگر از مخالفین بر عدم آشنایی نعمت زاده با بخش بازرگانی این وزارتخانه تاکید می­ورزند و این را نقص دیگر او برای اداره این وزارتخانه عریض و طویل می­دانند. البته شاید ایراد اصلی بر تصمیم مجلس باشد که دو وزارتخانه را با تمام سرفصل­ها و گستردگی­هایش ذیل یک نهاد مستقل جمع کرده و بدون در نظر گرفتن تفاوت­ها و پیچیدگی­هایش تصمیم به ادغام این دو وزارتخانه گرفته است. چرا که با توجه به گستردگی و متفاوت بودن حوزه­های این وزارتخانه هیچ فردی پیدا نخواهد شد که به تمامی عرصه­ها و شاخه­های این ساختار عریض و طویل آشنا باشد.

در دولت قبلی آقای غضنفری که ظاهرا در حیطه بازرگانی دست بر آتش داشت، نه تنها نتوانست مدیریتی منطقی و صحیح بر صنعت و معدن کشور داشته باشد، که اوضاع بازرگانی هم دست کمی از آن نداشت. افزایش سرسام آور و لجام گسیخته قیمت­ها، مشکلات واردات اجناس و عدم تامین ارز جهت ورود کالاهای اساسی، عدم ثبات در قیمت­ها و ... نمونه­های کوچکی از مواردی بودند که ناکارآمدی عملکرد آقای وزیر را اثبات می­کرد. اما مهندس نعمت زاده با سابقه غنی در زمینه صنعت و معدن، قطعا خواهد توانست به اوضاع این بخش نابسامان کشور، سر و سامانی بدهد و بهبودی هرچند نسبی در کوتاه مدت در این حوزه ایجاد نماید. بدیهی است با توجه به شیوه کاری نعمت زاده و اعتقاد راسخ او به تشریک مساعی و استفاده از خرد جمعی و بهره گیری از نظرات کارشناسان و صائبان آن عرصه، او خواهد توانست با گماردن معاونینی آشنا به عرصه بازرگانی این سمت این وزارتخانه را هم بهبود بخشد و ثبات را بازار و اقتصاد ایران بازگرداند.

ناگفته پیداست انتخاب فردی که در تمام کابینه‌های بعد از انقلاب، از شهید رجایی تا احمدی‌نژاد در بالاترین سطوح حاضر بوده و بی­شک پرسابقه­ترین و توانمندترین مدیر عرصه پتروشیمی و صنعت و معدن کشور شناخته می­شود می­تواند مولفه­ای مثبت و قابل اتکار در کابینه آقای روحانی باشد.

در پایان به نظر می­رسد اگر نمایندگان مجلس و کارشناسان، سنجه را توانایی، کارآیی، مدیریت، سلامت در کار، مشورت پذیری و جدیت قرار دهند، نعمت­زاده یکی از بالاترین آرا را از مجلس شواری اسلامی دریافت خواهد کرد.

بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: