ما نيازمند جراحي و تحمل دوران پس از آن براي تغيير اصلاح رفتار و صبر و استقامت هستيم همچنان كه بايد 24 خرداد و راه اعتدال را با ايستادگي بر وعده ها و برنامه هاي انتخاباتي رييس جمهور تداوم بخشيم.
تدبیر24: يكي از وجوه مهم انتخابات رياست جمهوري سال 92 شكل گيري ائتلاف ميان نيروهاي اصيل انقلاب از طيف هاي متنوع براي تغيير جدي جهت گيري هاي مديريت اجرايي كشور بود. اين ائتلاف بزرگ كه مبتكران آن آقايان هاشمي و خاتمي بودند، با وجود شرايط سخت، محدوديت ها و دلايل متعدد براي نا اميدي، با خيزش علاقه مندان به آينده ايران منجر به راي قاطع دكتر روحاني شد. در واقع پس از دوراني كه شاهد فرار از قانون، تضعيف مناسبات اداري و كارشناسي مديريت اجرايي، تضعيف مناسبات اخلاقي در حكمروايي، رواج بي انضباطي هاي مالي و اقدامات غيرسودمند در سياست خارجي در كنار محدوديت ها براي احزاب، جامعه مدني و فعالان سياسي و اجتماعي بوديم، 24 خرداد و راي به دكتر روحاني نقطه هزيمت ناهنجاري ها و بارقه اميد در شرايط دشوار كشور شد.
اين همگرايي علاوه بر نيروهاي سياسي، در بين مردم نيز به وجود آمد و فضا را براي مشاركت طيف هاي مختلف اجتماعي، فرهنگي و قومي در چارچوب قانون اساسي فراهم و امكان بهره گيري از رنگين كمان اين تنوع ارزشمند را براي آينده ايران فراهم كرد. دولت تدبير و اميد با چنين پشتوانه يي آغاز به كار كرد اما در شرايطي كارها را تحويل گرفت كه براساس شاخص هاي كارشناسي شده و نسبتا واقعي، كشور در وضعيت مطلوبي از جهت اقتصادي، اشتغال، تورم، محيط زيست و آسيب هاي اجتماعي و فرهنگي قرار نداشت.
متاسفانه ناكارآمدي ساختار ديوانسالار دولت كه در دوره هاي قبل هم مشكلات زيادي داشت، در تابستان 92 به اوج خود رسيده بود. رييس جمهور از همان ابتدا ضمن دعوت از همه دانشگاهيان، اقتصاددانان، صنعتگران، فعالان اقتصادي، فعالان اجتماعي و فرهنگي، فعالان سياسي و احزاب، رهبران اقوام و قوميت ها و ساير گروه ها، حتي كساني كه بر اثر نوعي مهرورزي منزوي شده بودند.
خواست تا با تشريك مساعي در اين مسير پر فراز و نشيب همراه شوند. خوشبختانه به پشتوانه الطاف الهي و اراده آشكار مردم براي تغيير، با وجود همه مشكلات موجود، دولت در دوراني كمتر از يك سال توفيقاتي آشكار به دست آورده كه براي مردم ملموس است از جمله مهار شيب تند رشد تورم، ثبات ارز، آرامش در فضاي اجتماعي و فرهنگي، اقدامات مهم در عرصه بهداشت و محيط زيست كه مهم ترين آن حذف بنزين سرطاني از هواي كشور بوده و البته اينها فقط گام هاي اوليه محسوب مي شوند. همچنين استقبال از نقد و ديدگاه هاي مستقل، فعاليت بخش خصوصي و سازمان هاي غيردولتي از سياست هاي دولت بوده در حالي كه فعاليت هاي غيراصولي و خارج از چارچوب مخالفان با بهره گيري از تمام امكانات براي تخريب، ابهام آفريني و آلوده سازي فضاي فكري و رواني جامعه تداوم داشته است.
اين شرايط البته هم مسووليت دولت و صاحب منصبان را سنگين تر مي كند و هم نقش پررنگ تر مردم را در تحقق آرمان ها و برنامه هاي دولت مي طلبد. هيچ دولت مردمسالار و مدرني در عصر كنوني نتوانسته بدون مشاركت جدي مردم و بهره گيري از توانمندي هاي آنان، تغييرات اساسي را در شاخص هاي اجتماعي و اقتصادي به وجود آورد. اكنون اراده دولت بر اين قرار گرفته كه فضا را براي رقابت بخش خصوصي و حضور مردم به دور از رانت و بهره برداري جريانات شبه دولتي فراهم كند اما لازمه تحقق اين امر همراهي آحاد جامعه در اين مسير ناهموار است.
شكي نيست كه دوره دشواري را بايد براي دستيابي به آينده يي روشن تر و تضمين زندگي بهتر فرزندان اين سرزمين گذراند. مانند همه جوامع رو به رشد يا پيشرفته اين مهم مطرح است كه بايد به نفع منافع بلندمدت از منافع زود گذر و عاجل گذشت. كشور ما اينك در اين راه بايد مفهوم رياضت اقتصادي را به رياضت در بهره گيري از منابع پايه و اصلاح الگوي مصرف مبدل سازد. ما ايرانيان در رفتارهاي فردي و اجتماعي خود ضربات متعددي را به منابع و ثروت و سرمايه طبيعي و زيستي كشور وارد كرده ايم و در كنار ناكارآمدي نظام اداري، شريك و سهيم در اين وضعيت هستيم. به عنوان نمونه تا زماني كه شيوه مصرف آب توسط جامعه شهري و به ويژه كشاورزان با رعايت صرفه و شرايط خشكسالي و كم آبي كشور اصلاح نشود، سقوط شاخص هاي آب تداوم خواهد داشت. در موضوع انرژي نيز داراي يكي از بدترين الگوهاي مصرف هستيم كه قيمت يارانه يي انرژي مسبب اصلي اين رفتار غلط بوده است. اگر چه رها بودن نظارت هاي دولتي و ارتقاي استانداردها نيز در اين زمينه نقش بسيار داشته كه در دولت جديد خوشبختانه توجه به آن در دستور كار دولت قرار دارد.
اكنون تغيير رفتار و شيوه جامعه توام با سعي و تحمل است و البته با ادامه شيوه موجود و روزمره ما ايرانيان اتفاق خاصي نخواهد افتاد. ما نيازمند جراحي و تحمل دوران پس از آن براي تغيير اصلاح رفتار و صبر و استقامت هستيم همچنان كه بايد 24 خرداد و راه اعتدال را با ايستادگي بر وعده ها و برنامه هاي انتخاباتي رييس جمهور تداوم بخشيم. ما ناگزير به مواجهه صادقانه با مردم هستيم و البته تحقق آرمان ها و اهداف 24 خرداد فقط با همراهي جدي مردم در سطوح و لايه هاي اجتماعي و پذيرش تغيير و تحول در سطح جامعه امكان پذير است. باشد تا با تمسك به قرآن كريم به آينده يي روشن دست يابيم: ويُوثِرُون علي انفُسِهِمْ ولوْ كان بِهِمْ خصاصةٌ ومن يُوق شُحّ نفْسِهِ فاُوْلئِك هُمُ الْمُفْلِحُون : ديگران را بر خود مقدم مي دارند هر چند خودشان به آن نيازمند باشند و كساني كه از بخل نفس خويش مصون بمانند آنان رستگارانند (آيه 9 سوره حشر) .