ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
دوشنبه ۳۰ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 21
کد خبر: ۴۳۲۶۴
تاریخ انتشار: ۲۶ آذر ۱۳۹۳ - ۱۲:۳۷
حسن بهشتی‌‌پور کارشناس مسائل بین‌المللی

تمدید مذاکرات هسته‌ای

ایران با ورود به مذاکره‌ها در قالب توافق ژنو در وهله اول جلوی تحریم‌های غرب را گرفت چرا که غرب برنامه‌ریزی کرده بود در ادامه تحریم‌های خود هر ماه مانع از فروش 200 هزار بشکه‌ای نفت ایران شود و . . .
تدبیر24: نتیجه اینکه مذاکره‌ها برای هفت ماه دیگر تمدید شد، به دو طرف بستگی داشت چرا که هنوز نگاه ایران و گروه 1+5 به یکدیگر نزدیک نشده است و آنها به رای و نظر مشترکی نرسیده‌اند. غرب به دنبال آن است که تحریم‌ها به عنوان اهرم فشار بر ایران مورد استفاده قرار گیرند از این‌رو آنها قصد لغو تحریم‌ها را ندارند بلکه تنها تمایل دارند تنها بخشی از تحریم‌ها را به حالت تعلیق درآورند. این موضوع باعث خواهد شد که یک فرصت تاریخی از دست برود و آمریکا مسئول بی نتیجه ماندن مذاکره‌ها به حساب آید. پس در صورتی می‌توان به توافق نهایی امیدوار بود که طرف غربی به لغو تحریم‌ها اقدام کند.

از سوی دیگر، کشورهای عربی منطقه به‌خصوص عربستان سعودی در موقعیتی نیستند که بتوانند روند مذاکره‌ها را زیر تاثیر خود بگذارند اما با مخالفت‌های خود می‌توانند بر طرف غربی مذاکره کننده فشار وارد کنند. طبیعی است که عربستان تقویت موقعیت ایران را به عنوان یک کشور رقیب تحمل نمی‌کند و تلاش می‌نماید به هر نحوی از شکل‌گیری توافق نهایی جلوگیری کند. عربستان نمی‌تواند تاثیر تعیین کننده‌ای بر فرایند مذاکره‌ها داشته باشد. وضعیت رژیم‌صهیونیستی با کشورهای عربی متفاوت است. رژیم صهیونیستی جدا از اینکه در کنگره ایالات متحده لابی قدرتمندی به نام «آیپک» دارد در رسانه‌های جهان نیز از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. این رژیم به دنبال فشار بر آمریکاست تا واشنگتن بر موضع‌گیری تندتر خود بیفزاید و امتیازهای بیشتری را از ایران طلب کند. این تحریک‌ها به بهانه اهمیت امنیت اسرائیل صورت می‌گیرد. کسانی که خود را در ردیف مخالفان توافق هسته‌ای به حساب می‌آورند باید در کنار انتقادهای خود به این نکته هم بپردازند که چه باید کرد چرا که نقدکردن کار دشواری نیست و انسان می‌تواند هر امری را به راحتی نقد کند اما ارائه  راهکار است که می‌تواند ارزشمند و مفید واقع شود.

ایران با ورود به مذاکره‌ها در قالب توافق ژنو در وهله  اول جلوی تحریم‌های غرب را گرفت چرا که غرب برنامه‌ریزی کرده بود در ادامه تحریم‌های خود هر ماه مانع از فروش 200 هزار بشکه‌ای نفت ایران شود و صادرات نفت ایران را بعد از گذشت 6 ماه به صفر برساند. اول اینکه توافق ژنو جلوی گسترش تحریم‌ها را گرفت. دوم اینکه توافق هسته‌ای از اتحاد و یکپارچگی غرب کاست و در پیکره آن شکاف ایجاد کرد. تاکنون ایران همکاری لازم را با 5+1 داشته و در فعالیت‌های خود نیز شفافیت لازم را نشان داده است. این موضوع تا جایی پیش رفته است که آلمان و فرانسه بر آمریکا فشار می‌آورند تا هر چه سریع‌تر از مانع‌تراشی بر سر رسیدن به توافق نهایی دست بردارد. بنابراین پرواضح است که میان گروه 1+5 اختلاف وجود دارد.

بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: