ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
دوشنبه ۳۰ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 21
کد خبر: ۶۳۶۷۶
تاریخ انتشار: ۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۰۹:۵۶

بازي پیامکي با اعصاب بازنشستگان

تدبیر24 :روز گذشته «محمدباقر نوبخت» سخنگوی دولت، در ساختمان کوثر نهاد ریاست‌جمهوری میزبان خبرنگاران بود تا به پرسش‌های آنها پاسخ دهد. در این نشست خبری، سؤال‌های گوناگونی درباره وضعیت آرای مینو خالقی، پیگیری حقوقی توقیف دو میلیارد دلار ایران در آمریکا، لغو کنسرت‌ها، بنزین دونرخی، پیامک صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح و... از سخنگوی دولت پرسیده شد.
به گزارش خبرگزاری‌ها، نوبخت در پاسخ به سؤالی درباره پیامک اخیر سازمان بازنشستگی لشکری درباره حقوق بازنشستگان نیروهای مسلح، گفت: «روزهای گذشته پیامکی منتشر شد که اعلام کرده بودند به علت تأمین‌نشدن اعتبار از سوی دولت، سازمان بازنشستگی نیروهای مسلح قادر به پرداخت حقوق اردیبهشت‌ماه نیست که این مطلب نادرست است و می‌توان آن را از طریق قانون پیگیری کرد؛ زیرا باعث ایجاد دلهره و تشویش در بین بازنشستگان شده است».
روز یکشنبه پیامکی از سوی سازمان بازنشستگی نیروهای مسلح به پرسنل بازنشسته ارسال شد که در آن آمده بود: «بازنشستگان محترم، با سلام، ضمن عرض پوزش از مشترکین محترم به اطلاع می‌رساند سازمان بازنشستگی نیروهای مسلح به دلیل تأمین‌نشدن اعتبار لازم از سوی «دولت» محترم تا اطلاع ثانوی قادر به پرداخت حقوق اردیبهشت‌ماه نیست».سخنگوی دولت با تأیید اینکه «پیامکی مبنی‌بر ‌پرداخت‌نکردن حقوق بازنشستگان لشکری به علت تأمین‌نشدن اعتبار از سوی دولت» منتشر شده است، گفت: انتشار این پیامک اقدامی مجرمانه بود و در‌این‌باره با وزیر دفاع صحبت کردم و ایشان نیز مکدر و متأثر شدند».
سخنگوی دولت ادامه داد: «این پیامک در حالی در ٢٦ اردیبهشت‌ماه منتشر شد که هنوز در این تاریخ کسی حقوق نگرفته است و همین باعث تشویش و نگرانی شد. اینکه باعث تشویش شویم، ظلم است؛ چون این کار باعث شد که رسانه‌های خارجی جمع‌بندی کنند که پول بازنشستگی نیروهای مسلح به جای پرداخت‌شدن، به سوریه می‌رود». او درباره انتشار این پیامک تأکید کرد: «اگر در‌این‌باره عبارت اقدام مجرمانه را به کار ببرم، بجاست و سازمان مدیریت پیگیری قانونی انجام می‌دهد». نوبخت تصریح کرد: «روز سه‌شنبه در‌این‌باره با سردار دهقان، وزیر دفاع، صحبت کردم و ایشان نیز از این مسئله متأثر و مکدر بودند و تأکید کردند که برخورد تنبیهی انجام می‌دهند».
سخنگوی دولت تأکید کرد: «مگر می‌توانیم حقوق بازنشستگان را پرداخت نکنیم. عزیزان نیروهای مسلح نیز مانند سایرین حقوق خواهند داشت؛ هرچند که با توجه به ابلاغ‌نشدن قانون بودجه سال ٩٥ هنوز افزایش حقوق سال جدید اعمال نشده است».
نوبخت درباره شیوه تأمین اعتبار صندوق‌های بازنشستگی لشکری و کشوری از سوی دولت گفت: «سال گذشته صندوق بازنشستگی لشکری ١٤ هزار میلیارد تومان پرداخت مستمری داشته است که از این میزان دولت ١٣‌هزار‌و ٢٠٠ میلیارد تومان آن را تأمین کرده است».
او اضافه کرد: «صندوق‌های بازنشستگی سال گذشته قادر به پرداخت حقوق بازنشستگان نبودند و دولت اضافه بر وظیفه خود برای تأمین اعتبار به این صندوق‌ها کمک کرد. این صندوق‌ها سود کارخانجات خود را برای پرداخت مستمری‌ها به کار نگرفتند و امسال هم این صندوق‌ها در ذهن دارند که همه اعتبار لازم را از دولت تأمین کنند، این در حالی است که سهم هرکدام مشخص است. صندوق‌ها خواستند که سهم خود را برای پرداخت مستمری‌ها نیز از دولت بگیرند؛ اما اینکه بخواهند مردم را برای این کار گروگان بگیرند و حقوق را پرداخت نکنند، اقدامی است که می‌توان آن را پیگیری کرد».
رئیس‌جمهوری از لغو کنسرت‌ها‌ ناراضی است
او همچنین در پاسخ به سؤالی درباره لغو مجوز کنسرت‌ها در شهرهای مختلف، به سخنرانی‌های رئیس‌جمهوری و تأکید او بر نارضایتی از چنین رفتارهایی اشاره کرد و گفت: «رئیس‌جمهوری در برخی سخنرانی‌های خود به‌صراحت مراتب نارضایتی خود را از لغو مجوزهای قانونی کنسرت‌ها بیان کرده‌اند. انتظار داریم شاهد لغو کنسرت‌هایی که با مجوز انجام می‌شود، نباشیم؛ چراکه آثار اجتماعی و فرهنگی سوئی دارند».او با اشاره به اینکه گاهی لغو مجوز کنسرت‌ها درباره هنرمندانی مثل استاد ناظری که شخصیت هنری برجسته کشور هستند، اتفاق می‌افتد، گفت: «اصالت و متانت برنامه‌های استاد ناظری برای همه روشن است و قطعا مواضع رئیس‌جمهور در این موارد تسری‌دادنی به همه کنسرت‌هایی است که مجوز دارند».
بنزین دونرخی فسادآور است
نوبخت در ادامه در پاسخ به سؤال «شرق» درباره وضعیت آرای مینو خالقی و رأی شورای حل اختلاف قوا، هم گفت که «بهتر است کمی صبر کنیم». او همچنین بنزین دونرخی را «فسادآور» توصیف کرد و گفت: «نظر صریح دولت درباره دونرخی‌شدن قیمت بنزین اعلام شده است و دولت دونرخی‌شدن بنزین را فسادآور می‌داند». او نرخ دوم هزار‌و ٥٠٠‌تومانی بنزین را که برخی رسانه‌ها گمانه‌زنی می‌کنند، هم تکذیب کرد.
نوبخت درباره خبر منتشرشده درباره عاملان انفجار دفتر حزب جمهوری اسلامی ایران و نقش وزارت اطلاعات، گفت: «وزارت اطلاعات قطعا در‌این‌باره وظایف اداری و مأموریت‌های سازمانی دارد. البته گاهی تقسیم مأموریت‌هایی نیز وجود دارد و توسط یک دستگاه مثلا وزارت کشور یا ناجا بیان می‌شود که در این زمینه ان‌شاءالله گزارش نهایی در روزهای آینده اعلام خواهد شد». او سؤال درباره موضع دولت درباره تعیین رئیس مجلس و اظهارنظر برخی وزرا در‌این‌باره را هم این‌گونه پاسخ داد: «با توجه به اصل تفکیک قوا و شرایط قوه مقننه و نمایندگان مجلس دولت هیچ موضع جانب‌دارانه‌ای برای کاندیداهای موجود ندارد و این مسئله مربوط به تصمیم نمایندگان است و اگر برخی وزرا اظهارنظری کرده‌اند، ربطی به دولت ندارد و موضع دولت روشن است».
از کسانی که قصوری داشته‌اند، پیگیری می‌شود
 او درباره پیگیری توقیف اموال ایران در آمریکا و برخورد با اهمال‌کاران و مقصران توقیف اموال دومیلیاردی بانک مرکزی در آمریکا گفت: «این موضوع در شورای‌عالی امنیت ملی پیگیری می‌شود که مباحث داخلی آن به قوه قضائیه منعکس شده و آنچه درباره مجامع جهانی است، نیز از سوی شورای یاد‌شده پیگیری می‌شود. مقتضی نیست که دولت، قبل از قوه قضائیه اقدامی داشته باشد و منتظریم در چارچوب قانونی درباره کسانی که قصوری داشته‌اند، پیگیری به عمل آید».
پیش‌از‌این رئیس‌جمهوری گفته بود: «کمیته‌ای را تشکیل دادیم که موضوع را بررسی کند و به رئیس‌جمهوری گزارش دهد. گزارش کمیته بررسی فرایند توقیف دو میلیارد دلار اموال ملت ایران منتشر و پرونده نیز به قوه قضائیه ارائه می‌شود».
سخنگوی دولت همچنین تأکید کرد: «در راستای احقاق حقوق ملت ایران از همه ظرفیت‌های حقوقی و سیاسی در زمان مناسب استفاده خواهیم کرد».
او افزود: «در بیانیه‌ای که از سوی کارگروه صیانت از اموال ارزی جمهوری اسلامی ایران صادر شده است، روشن شده که با چه سازوکاری می‌توانیم نسبت به استیفای یک‌میلیارد‌و ٧٥٠‌ میلیون ‌دلاری که به پرونده دو‌میلیارد‌دلاری معروف شده است، اقدام کنیم».
اوایل اردیبهشت‌ماه، آمریکا حدود دو میلیارد دلار از اموال ایران را که در قالب اوراق بهادار بود، توقیف کرد. این توقیف با رأی دیوان‌عالی این کشور و با ادعای مشارکت ایران در انفجار پایگاه تفنگداران دریایی آن کشور در بیروت، انجام شده است. اوراق قرضه دلاری مسدودشده بانک مرکزی نزد شرکت کلیراستریم Clear Stream که یک شرکت امین اوراق ثبت‌شده در لوکزامبورگ با کارکرد بین‌المللی است، سپرده‌گذاری شده بود. طبق گزارش«کمیته بررسی فرایند توقیف دو میلیارد دلار اموال ایران در آمریکا»، بخشی از اوراق قرضه دلاری مورد بحث، اوراقی است که توسط مرجع ناظر آمریکایی تأیید و با علامت شناسایی US مشخص می‌شود. این دسته از اوراق در کل به ارزش قریب به دو میلیارد دلار از سوی شرکت کلیراستریم نزد سیتی‌بانک نیویورک به امانت گذاشته شده که ٧٥/١ میلیارد دلار آن از سال ١٣٨٧ مسدود و سپس ضبط شده است. طبق این گزارش «خرید اوراق قرضه دلاری یادشده تا اردیبهشت ١٣٨٦ ادامه یافته است». این در حالی‌ است که پیش از سال ١٣٨٧، از سوی کارگزاری که اوراق قرضه را خریداری کرده بود، به مقامات وقت ایران هشدارهایی داده شده بود؛ اما به این هشدارها بي‌توجهي شد. از سوی دیگر، برخی مقامات ارشد نظام هم به دولت توصیه کرده بودند که برای جلوگیری از توقیف اقدام کند که باز هم دولت احمدي‌نژاد به اين توصيه بی‌توجهي كرد. حسن روحانی در‌این‌باره گفته: «در سال ٨٦ تا ٨٧، چندین ماه فرصت طلایی وجود داشت.
در وضعیتی که احتمال خطر بسیار بالایی برای این پول وجود داشته است، ١٠ ماه فرصت طلایی وجود داشته که این پول را از دست آمریکایی‌ها نجات دهند. چرا چنین کاری نکردند؟».
نوبخت همچنین درباره بازگشایی سفارت کانادا، گفت: «دولت کانادا نسبت به تصمیم دولت قبلی خود درباره ایران موضع‌گیری کرده و آن را نادرست دانسته و این نشان از تفاوت نگاه‌ها دارد و ما نیز با عنایت به اینکه در چارچوب منافع ملی از گسترش ارتباط با دنیا استقبال می‌کنیم، با حفظ شاخص‌های سیاست‌های کلی در روابط خارجی به این مسئله نگاه مثبت داریم».

بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: