آزادسازی مرکز شهر فلوجه و عقب راندن تروریست های داعش از این شهر، پیروزی مهمی برای دولت و ملت عراق به شمار می رود. در برابر، پشتیبانان منطقه ای تروریست ها، این رخداد را به چشم ضربه ای سهمگین و شکستی سخت می نگرند.
تدبیر24 :سرانجام، پس از گذشت چند هفته از شروع عملیات آزادسازی فلوجه، روز جمعه بیست و هشتم خردادماه ارتش عراق توانست وارد مرکز این شهر شود و ساختمان های دولتی را به کنترل خود درآورد.
به گفته فرماندهان میدانی ارتش عراق، بخش اعظم فلوجه از کنترل داعش خارج شده است و در چند روز آینده مناطق باقی مانده در مناطق شمالی شهر، از نیروهای داعشی پاکسازی خواهد شد. هم اکنون نیز واحدهای تخصصی ارتش عراق، بمب ها و مین های کارگذاشته شده در ساختمان ها و مراکز دولتی، منازل مسکونی و بمب های جاده ای بزرگراه فلوجه- بغداد را خنثی می کنند.
سوم خردادماه بود که دولت عراق عملیات آزادسازی فلوجه را شروع کرد. تلاش برای آزادسازی فلوجه که از بزرگترین عملیات نیروهای عراقی علیه تروریست های داعش به شمار می رود، از همان آغاز با دشواری هایی روبرو بود، به گونه ای که به دلیل نگرانی از استفاده تروریست ها از غیرنظامیان به عنوان سپر انسانی، دولت عراق دستور داد از سرعت عملیات کاسته شود تا غیرنظامیان برای فرار از شهر فرصت یابند. همچنین، به دلیل تبلیغات فرقه گرایانه سعودی ها و متفقانشان و ترس از شکل گیری درگیری های «شیعی- سنی»، نیروهای «حشد الشعبی» عملیات خود را به آزادسازی مناطق اطراف فلوجه محدود و از ورود به شهر خودداری کردند. با وجود این دشواری ها، نیروهای عراقی توانستند وارد فلوجه شوند و مرکز شهر را از کنترل نیروهای داعش خارج کنند.
با آزادسازی کامل شهر فلوجه، استان «الانبار» از نیروهای داعش پاکسازی و راه برای عملیات آزادسازی شهر «موصل» هموار خواهد شد. آزادسازی فلوجه افزون بر این که از نظر میدانی گام مهمی در مسیر آزادسازی شهر موصل و شکست نهایی داعش در عراق به شمار می رود، از نظر روانی-اجتماعی نیز تاثیرهای تعیین کننده ای بر روند خشکاندن ریشه های فکری این گروه تروریستی خواهد داشت چرا که شهر فلوجه پایگاه اصلی مذهبی و اجتماعی داعش به شمار می رفت و نقش تعیین کننده ای در خیزش این گروه در عراق داشت.
نکته دیگری که باید به آن توجه داشت این است که آزادسازی فلوجه نه تنها گام مهمی برای شکست نهایی داعش در عراق به شمار می رود بلکه به دلیل منافع برخی کشورها از حضور داعش در عراق، بر معادلات منطقه ای نیز اثرگذار خواهد بود. از همین رو، این احتمال وجود دارد که پس از آزادسازی فلوجه دخالت های منطقه ای در عراق تشدید شود و موانعِ بر سر راه آزادسازی موصل افزایش یابد.
در این پیوند باید گفت، بر کسی پوشیده نیست که اگر دخالت کشورهایی مانند عربستان سعودی نبود دولت عراق با دشواری کمتری می توانست داعش را شکست دهد و مانع پیشروی این گروه شود اما به دلیل پشتیبانی های مالی، تسلیحاتی و اطلاعاتی برخی کشورهای منطقه از تروریست ها داعش توانست شهرهای فلوجه و موصل را به کنترل خود درآورد و پیشروی های زیادی در عراق داشته باشد.
شکست فلوجه می تواند اهداف مخالفان منطقه ای دولت عراق را ناکام گذارد. از این منظر و به باور بسیاری از ناظران، ناکامان برای جبران این شکست از هر راهی برای سد کردن راه دولت و ملت عراق به ویژه در عملیات آزادسازی موصل استفاده خواهند کرد. این مساله البته می تواند اراده عراقی ها و دوستان منطقه ای این کشور را برای مبارزه با تروریست های تکفیری استوارتر از قبل سازد.